kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

ÖSYM Geç Başvuru Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır? Ücreti Ne Kadar?

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavlara başvuru süreçlerini kaçıran adaylar için uygulamaya konan ÖSYM geç başvuru nedir? Ne zaman ve nasıl yapılır? Ücreti ne kadar? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından uygulamaya konmuş olan Geç Başvuru nedir? ÖSYM geç başvuru nasıl yapılır? Kimler geç başvuru yapabilmektedir? Geç başvuru ücreti ne kadar? ÖSYM geç başvuru sistemine dair merak ettiğiniz tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

ÖSYM Geç Başvuru Nedir?

Bildiğiniz üzre ÖSYM tarafından ülkemizdeki bir çok merkezi sınav gerçekleştirilmekte, bu sınavların sonrasındaki atama, yerleştirme safhaları sevk ve idare edilmektedir. Üniversiteye girişten, kamu kurumlarında işe yerleştirmelere kadar bir çok başlığı kapsayan bu sınavlara, alımlara başvuru dönemleri bazen adaylar tarafından ıskalanabilmektedir.. Bu gibi durumlar için ÖSYM yeni bir uygulama hayata geçirmiştir ve halen uygulamaktadır.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından 2017 döneminde uygulamaya konulan ÖSYM geç başvuru sistemi, ÖSYM sınavlarının normal başvuru dönemlerini herhangi bir sebepten kaçırmış olan adaylara, sınava başvuru yoğunluğuna göre değişmekle birlikte bir veya iki günlük ilave başvuru süresi tanıması uygulamasıdır. Bu uygulama, ÖSYM sınavlarına başvuru sürecini kaçıran adayların mağduriyetlerinin çoğalması üzerine getirilmiş ve bugün de halen hayatta olan bir uygulamadır.

Kimler ÖSYM Geç Başvuru Yapabilir?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından tatbik edilen yarışma sınavlarından herhangi birine başvuru şartlarını haiz olan adaylardan, bu sınavlara başvuru dönemini kaçırmış ve başvurularını gerçekleştirememiş ya da başvuru gerçekleştirmiş olsa da kendilerine tanınan süre içerisinde sınav ücretini yatıramamış adaylar geç başvuru gerçekleştirebilmektedirler.

ÖSYM Geç Başvuruları Nasıl Yapılmaktadır?

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavlara normal başvuru döneminde başvuruların gerçekleştirildiği her adayın kendisine özel başvuru ekranı olan aday işlemleri sistemi (ÖSYM Ais) üzerinden geç başvuruların da yapılması mümkün olmaktadır. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi sınav kılavuzunda belirtmiş olduğu geç başvuru tarihlerinde adayların geç başvurularını gerçekleştirebilmeleri için Aday İşlemleri Sistemi başvuru sekmelerini yeniden aktive etmektedir. Bu sayede adaylar geç başvuru günlerinde ais üzerinden geç başvurularını gerçekleştirebilmektedirler.

osym ais

ÖSYM Geç Başvuru Ücreti Ne Kadar?

ÖSYM geç başvuru süresinde başvuru yapacak olan adayların, normal başvuru döneminde ilgili sınav için belirlenmiş olan sınav ücretinden daha yüksek bir tutar ödemesi, başvurusunun geçerli olması için gereklidir. Yani adaylar bir sınava normal başvuru döneminde, geç başvuru dönemine göre daha düşük bir ücret ödemektedirler.

ÖSYM’nin bugüne dek yaptığı uygulamada; bir sınavın normal başvuru dönemindeki ücretine yüzde ellisi ilave edilerek geç başvuru ücretleri belirlenmiştir. Yani diyelim ki ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan bir sınavın ücreti 300 Türk Lirası. Eğer aday bu sınava normal başvuru sürecinde başvurusunu gerçekleştirirse bu ücreti ödeyecek iken, geç başvuru yapmak durumunda kalırsa bu ücretin yüzde elli artırılmış halini yani 450 Türk Lirası ödemek durumunda olacaktır.

ÖSYM sunmuş olduğu bu imkanın adeta cezasını adaylardan talep ve tahsil etmektedir. Çünkü ÖSYM’nin geç başvuru sürecini işletmek için yapması gereken hiçbir ilave maliyet bulunmamaktadır. Yalnızca sistemin yeniden aktive edilmesi, başvuru ve ödemelerin de yine elektronik olarak alınması söz konusudur. Bu nedenle adaylara normal başvuru dönemleri konusunda hassas olmalarını ve bu denli fahiş bir artışa muhatap olmamalarını öneriyoruz.

Adayların ÖSYM tarafından belirlenmiş olan geç başvuru ücretlerini geç başvuru süresi içerisinde yatırmaları gerekmektedir. Adaylar geç başvuru ücret ödemelerini ÖSYM’nin kendi elektronik ödeme ekranından ya da kılavuzda belirtilmiş ise anlaşmalı finans kuruluşlarından yapmaları mümkün olmaktadır.

ÖSYM Geç Başvuru Süresi Kaçırılırsa Ne Olur?

Eğer bir aday hem normal başvuru süresini hem de geç başvuru dönemini başvuru ya da ödemelerini yapamayarak kaçırırsa malesef adaylar için güncel bir ilave başvuru imkanı bulunmamaktadır. O nedenle adayların sınavların başvuru takvimlerini dikkatli bir biçimde takip etmelerini tavsiye ediyoruz.

ÖSYM’nin Geç Başvuru süreçlerine dair kafanıza takılan konuları sormak ve ÖSYM uygulamaları konusunda diğer adaylarla istişare etmek için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.