kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2018 Hakimlik Sınavına Kaç Kişi Başvurdu

2018 yılının son günlerinde gerçekleştirilecek olan 2018 Hakimlik Sınavlarına toplam kaç aday başvuruda bulundu? Sınava başvuru süreci nasıldı? Hangi sınava girecek olan adaylar hangi konulardan mesûl? Adli ve İdari Hakimlik mesleklerinde adayları neler bekliyor? Tüm bu konuların detaylarını haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Adalet Bakanlığı’nın vermiş olduğu ilana istinaden 29 Aralık 2018 tarihinde toplamda üç grup için gerçekleştirilecek olan hakimlik sınavlarına kaç adayın başvuruda bulunduğu belli oldu. Bu bilgiye geçmeden evvel sınava başvuru sürecini, sınav konularını ve sınava dair diğer bilgiler hatırlayalım.

2018 Hakimlik Sınavına Başvuru

29 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirilecek olan 2018 Hakimlik sınavı kapsamında aşağıdaki gruplar için belirtilen sayıda adayın alınmasına yönelik sınav gerçekleştirilecektir;

2018 Adli Yargı Hakimliği Sınavı (Mezun adaylar için) – 1000 kişi
2018 Adli Yargı Hakimliği Sınavı (Avukatlıktan geçecek adaylar için) – 500 kişi
2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavı (Mezun adaylar için) – 100 Kişi

olmak üzere toplam 1600 aday.

2018 Hakimlik sınavı için başvurular 1 Kasım 2018 tarihinde başlamış ve 8 Kasım 2018 tarihinde başvurular sona ermiştir. Adaylar sınava başvurularını Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM’nin sistemi üzerinden yapmış aynı zamanda Avukatlıktan Adli Yargı Hakimliğine geçiş ile İdari Yargı Hakimliği sınavına başvuruda bulunacak olan İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme Fakültelerinden mezun olan adaylar bu tarih aralığında Adalet Bakanlığı’na durumlarına göre evrak gönderimi yapmışlardır.

Başvuruların bitimini izleyen 9 Kasım 2018 günü sonuna kadarsa yine ÖSYM sistemi üzerinden sınav ücretlerinin ödenmesi işlemleri tamamlanmıştır. Gündem

2018 Hakimlik Sınavlarına Geç Başvuru Olanağı

ÖSYM tarafından bir süredir uygulanan geç başvuru sistemi, 2018 Hakimlik sınavı için de uygulanmıştır. Yukarıda belirttiğimiz normal başvuru sürelerini kaçırmış olan adaylar için ÖSYM bir kereye mahsus 20 Kasım 2018 tarihinde başvuru sistemini ve ödeme sistemini açmıştır. Geç başvuru yapacak olan adaylardan evrak gönderme yükümlülüğü bulunanlar içinse yine 20 Kasım 2018 tarihinde bir güne mahsus olarak evrak gönderme imkanı tanınmıştır.

ÖSYM Geç Başvuru Nedir? Detaylar için Tıklayınız!

Bu başvuruların neticesinde evrak gönderimi yapan ve sınava girip giremeyeceği belirsiz olan adaylar için 7 Aralık 2018 tarihinde Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nün sayfasında sorgulama ekranları aktive edilmiştir. Bu ekranlardan T.C. Kimlik Numaraları ile sorgulama yapan adaylar sınava katılıp katılamayacaklarını öğrenmişlerdir.

2018 Hakimlik Sınavına Başvuru sürecinin tüm detayları için Tıklayınız!

6285 1 020894e91533133258e0e74b026755e1

2018 Hakimlik Sınavı Konuları

2018 yılında toplamda üç grup için gerçekleştirilecek olan hakimlik sınavlarında her üç gruba ortak sorulacak olan alanların yanı sıra her alanın kendisine özgü konulardan sorumlu tutulduğu oturumlar da yer alacaktır. Sınavın oturumları ve uygulanışı ile alakalı olarak ayrıntılı bilgi için; 2018 Hakimlik Sınav Oturumları ve Süreleri başlıklı yazımızı inceleyerek ayrıntılara siz de hakim olabilirsiniz.

Her üç sınavda adayların sorumlu oldukları ders başlıkları ile bu derslerin al başlığı olan konular hakkında ayrıntılı bilgiler içinse aşağıda linklerini vereceğimiz yazılarımızı incelemeyi Unutmayın!

-İdari Yargı Hakimliği Sınav Konuları

-Adli Yargı Hakimliği Sınav Konuları

2018 Hakimlik Sınavlarına Kaç Aday Başvurdu?

Sınava kısa süre kala tüm adayların merak ettiği hususların başında kaç adayla yarışacağı sorusu gelmektedir. Herhangi bir KPSS ön koşulu istenmeyen hakimlik sınavlarına mezuniyet koşulları ve diğer özel koşulları tutan tüm adaylar başvuruda bulunabildiği için kalabalık bir sınav olması beklenmektedir. Bu merak ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi CİMER’e başvuruda bulunan bazı adaylara, merkezden gelen yanıtlara göre her sınava başvuran aday sayıları ile toplam aday sayısı şu şekildedir;

Sınav Adı Başvuru Sayısı
Adli Yargı Hakimliği Mezun Grubu 19.183
Adli Yargı Hakimliği Avukatlıktan Geçiş Grubu 3.962
İdari Yargı Hakimliği Grubu 15.794
TOPLAM 38.939

Tabi ki 38.939 sayısının içerisinde her üç sınava başvuruda bulunabilen adayların yanı sıra Avukatlık koşullarını karşılamasa da mezun grupta olup her iki mezun sınavına da başvuruda bulunan adaylar da bulunmaktadır. Yine de ortalama 30 bin kadar adayın yarışacağını tahmini olarak söylememiz mümkündür. Bu kutsal mesleği icra etmek isteyen binlerce aday 29 Aralık 2018 günü kıran kırana bir yarış içerisinde olacaktır.

Hakimlik / Savcılık Sınavları dahil tüm sınavlar hakkında bilgi almak için FORUM Sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.