kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2018 Nobel Ödülleri

1896 yılından beri Nobel Vakfı tarafından idare edilen ve verilmekte olan Nobel Ödülleri 2018 yılında sahiplerini buldu. Nobel Ödülü nedir? Kimler tarafından ve kimlere verilmektedir? Hangi alanlarda Nobel Ödülleri verilmektedir? Tüm bu detayları yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Nobel Ödülleri 1895’te ödüle ismini veren Alfred Nobenl’in vasiyetine istinaden;

-Norveç Nobel Komitesi
-İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi
-Karolinska Enstitüsü
-İsveç Akademisi tarafından o yıl içerisinde kendi alanında önemli işlere imza atmış olan kişi veya kuruluşlara verilmektedir.  Gündem

Nobel Ödülleri Hangi Alanlarda Verilmektedir?

1896 yılından beri verilegelen Nobel Ödülleri temel olarak 6 alanda verilmektedir. Bunlara ek olarak Ekonomi Alanı için de ilk olarak 1968 yılında verilmeye başlanmıştır. Verilmeye başlanma gerekçesi; Sveriges Riskbank ve Merkez Bankasının İsveç Ekomisine yapmış olduklar önemli katkılar olmuştur. O yıldan sonra bu sosyal bilim alanında da Noben Ödülü verilegelmiştir. İşte Nobel Ödülü verilen alanlar;

-Fizik Alanı
-Kimya Alanı
-Edebiyat Alanı
-Barış Alanı
-Fizyoloji Alanı
-Tıp Alanı
-Ekonomi Alanı.

Yukarıdaki alanlar için verilecek ödülleri ayrı komiteler tayin etmektedir. Bu komiteler ile verdikleri ödüllerin alanları şu şekildedir;

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi;

Nobel Fizik Ödülü
Nobel Kimya Ödülü
Nobel Ekonomi Ödülü

Karolinska Enstitüsü;

Nobel Fizyoloji Ödülü
Nobel Tıp Ödülü

Norveç Nobel Komitesi;

Nobel Edebiyat Ödülü

İsveç Akademisi;

Nobel Barış Ödülü

Nobel Ödülleri Kapsamında Neler Vardır?

Kendi alanına Nobel Ödülü almaya hak kazanmış kişilere, madalya, diploma ve her yıl değişen miktarlarda İsveç Kronu birimiyle para ödülü verilmektedir.

5744 1 1dfaee4892dab251d77220c2de5364de

Türkiye’de Nobel Ödülü Alanlar Kimler?

Nobel Ödülü’ne aday gösterilen temsilcilerimiz olmuş ancak yalnızca iki kişi bu ödüle ulaşabilmiştir. Bunlardan ilki yazar Orhan Pamuk olmuştur. Orhan Pamuk 2006 yılında Kar isimli romanı ile bu ödülü almaya hak kazanmıştır.

Daha evvel Nobel Edebiyat ödülüne “Yer Demir Gök Bakır” adlı eseriyle ilk aday olan vatandaşımız olan Yaşar Kemal ise bu ödüle ulaşamamıştır. Ayrıca Leyla Erbil ve İlhan Berk de ödüle aday gösterilen edebiyatçılarımızdandır. Ancak onlar da ödüle ulaşamamışlardır.

Nobel Ödülü almaya hak kazanmış ikinci temsilcimiz; Aziz Sancar olmuştur. Prof. Dr. Aziz Sancar 2015 yılında DNA üzerine yapmış olduğu DNA Çantası çalışmasıyla Paul Modrich – Tomas Lindahl ile beraber bu ödülü almaya layık görülmüştür.

Direkt olarak olmasa da Nobel Ödülüne dolaylı olarak layık olan üçüncü bir vatandaşımız ise Ahmet Üzümcü olmuştur. Ahmet Üzümcü’nün koordinatörlüğü döneminde Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü 2013 yılında Nobel Barış Ödülünü kazanmıştır.

5744 3 1dfaee4892dab251d77220c2de5364de

2018 Nobel Ödülleri

2018 yılı Nobel Ödülleri sahiplerini buldu. Ödüllerden biri hariç hepsi için verilecek kişiler belirlendi. İşte ödüller ve hak kazanan kişiler / kuruluşlar;

Nobel Fizik Ödülü;

Arthur Ashkin; Lazer fiziğine dair çığır açan çalışmaları nedeniyle hak kazanmıştır.

Gerard Mourou
Donna Strickland;
 optik lazer üzerine çalışmaları ile hak kazanmışlardır.

Nobel Kimya Ödülü

Frances H. Arnold; Enzimlerin biyolojik olarak evrimlerinin yönetimi konusundaki çalışmaları ile hak kazanmıştır.

George P. Smith
Gregory P. Winter;
 Birlikte yaptıkları çalışmalar ile Arnold’ın uygulanmasını sağlayacak yöntemler geliştirdikleri için hak kazanmışlardır.

Nobel Barış Ödülü

Dr. Denis Mukwege; Tecavüzün savaş esnasında bir silah olmasına karşı çalışmaları nedeniyle hak kazanmıştır.
Nadia Murad; Ezidi halkının insan hakları savunuculuğunu yaptığı için hak kazanmıştır.

Nobel Tıp Ödülü

Tasuku Honjo
James P. Allison; İkili kanser tedavisi üzerine yaptıkları negatif bağışıklık önleyici çalışmaları ile ödüle hak kazanmışlardır.

Nobel Ekonomi Ödülü 

Paul Romer
William Nordhaus;
 İkili bu ödülü iklim değişikliğinin makro ekonomik gelişmeler ile birlikte ele alındığı çalışmaları ile almaya hak kazandılar.

Nobel Edebiyat Ödülü

2018 Nobel Edebiyat Ödülü Neden Verilmedi?

2018 yılında Nobel Edebiyat Ödülü verilmedi. Ödülü veren İsveç Akademisi’nde ortaya çıkan cinsel taciz skandalı nedeniyle üyelerin istifa etmesi, ödülün kime verileceği konusunda herhangi bir çalışma yapmasının önüne geçtiği için 2018 yılında Nobel Edebiyat Ödülü kimseye verilemedi.

İsveç Akademisi 2019 yılında  iki kez Nobel Edebiyat Ödülü verileceğini ve bu açığın  telafi edileceğini ilan etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.