kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2018 YKS Puanıyla Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?

2018 YKS puanlarının açıklanmasına sayılı günler kaldı. Bütün adaylar, sabırsızlıkla YKS puanlarının açıklanmasını bekliyor. 31 Temmuz 2018 tarihinde açıklanacak olan YKS puanıyla hangi bölümler tercih edilebilir? Sorusuna cevap aradığımız yazımızı okumanızı ve forum sayfamıza tercihleriniz için uğramanızı tavsiye ediyoruz.

A+
A-

2018 Üniversiteye giriş sınavı Haziran ayının son günü yapılan TYT sınavıyla başlayarak, 1 Temmuz 2018 AYT sınavıyla sona erdi. TYT sınavında adaylara 120 soruluk test sınavı uygulanırken, AYT sınavında ise 160 soruluk test sınavı uygulandı. Adaylar, bu sınavların ardından yapmış oldukları netlere göre alacakları puan hesaplarını yapmaya başladı. Temmuz ayı sonunda ÖSYM’nin AİS portalı üzerinden açıklanacak sonuçlara göre adayların YKS puanları tam anlamıyla netlik kazanacak. Adayların alacakları puanların yanı sıra sıralamada kaçıncı oldukları tercih işlemlerinin en büyük belirleyicisi olacak. Bizde 2018 YKS’ye katılan arkadaşlarımıza bir fikir olması ümidiyle 2018 YKS Puanıyla Hangi Bölümler Tercih Edilebilir? Sorusunun cevabını vermek istedik. GÜNDEM

YKS Sıralaması Üniversite Tercihinde Çok Önemlidir

Üniversite ve bölüm tercihlerinde alınan puandan ziyade, öğrencilerin bölümle ilgili puan türünde yer aldıkları sıralama çok önemlidir. Özünde üniversite tercihi, puandan ziyade sıralamanın ön plana çıktığı tercihtir. 2018 YKS ile Ankara Hukuk kazanmak isteyen bir öğrenci kaç puan aldığından daha çok, hangi sıralamada yer alırsam Ankara Hukuk Fakültesini kazanırım? Sorusunun cevabına göre bu fakülteye yerleşecektir. O halde, yazımızın devamını sıralama üzerinden şekillendirmek ve üniversite tercihleri için sıralama üzerinden bir yönerge hazırlamak çok daha isabetli olacaktır.

2018 YKS Sıralamasıyla Hangi Bölümü Seçmeliyim?

Arkadaşlar aşağıda belirtmiş olduğum tercih sıralaması tamamen tercih konusunda kararsız olan, nereyi yazarsam iş imkanı ve kariyer açısından daha fazla avantaj elde ederim düşüncesinde olan arkadaşlarımız için hazırlanmıştır. Sizler üniversite bölüm tercihinizi her şeyden önce ilgi, bilgi ve yetenek durumunuza göre yapmalısınız. Bu noktada net bir karar veremediyseniz yazımız sizlere rehber olacak şekilde hazırlanmıştır.

YKS Eşit Ağırlık Puan Türünde İlk 10 Bin İçerisinde Yer Alan Adaylar İçin: Bu sıralamada yer alacak olan arkadaşlarımız Hukuk Fakültelerini (Ankara, İstanbul, Hacettepe, Ankara Hacı Bayram Veli, Marmara ve Dokuz Eylül gibi köklü üniversiteleri) yazabilirler. Bununla birlikte Psikoloji bölümünü (Koç, Odtü, Hacettepe, Ege ve Dokuz Eylül gibi köklü üniversiteleri) yazabilirler. Her iki bölümde mezunlarına kariyer imkanı sunan ve yakın zamanda da bu imkanı kaybetmeyecek bölümler. Özellikle, Hukuk Fakültesi mezunları için, son yıllarda yapılan Adli Yargı Hakim ve Savcılık sınavları ile çok büyük sayılarda hakim ve savcı adayı mesleğe alınmıştır. Bunlara ait rakamları ilgili yazımızda bulabilirsiniz.

YKS Eşit Ağırlık Puan Türünde 10 Bin ile 30 Bin İçerisinde Yer Alan Adaylar İçin: Bu sıralamada yer alan adaylar içerisinde Hukuk Fakültesi okumak isteyenler kesinlikle üniversite ayrımı yapmaksızın Hukuk Fakültesi tercihinde bulunmalıdır. Son yıllarda yapılan adli ve idari hakim ve savcılık sınavını kazananlardan aldığımız verilere göre, hangi üniversiteden mezun olduğunuzun eskisi kadar önemi kalmamıştır. Hukuk dışında bu sıralama aralığında olan eşit ağırlık mezunlarının Psikoloji ve PDR tercihini de üst sıralarda bulundurmaları önemlidir. Ataması en çok yapılan Öğretmenlikler içerisinde: Rehberlik Öğretmenliği üst sıralarda yer almaktadır.

YKS Eşit Ağırlık Puan Türünde 30 Bin ile 60 Bin İçerisinde Yer Alan Adaylar İçin: Bu sıralamada yer alan adaylar içerisinde PDR okumak isteyenleri bir kenara koyacak olursak, ataması çok fazla olan öğretmenlik seçenekleri de hesaba katılmalıdır. Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği gibi. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü içinde ideal bir sıralama olduğu bilinmelidir. Aynı sıralama içerisinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, İktisat, Maliye gibi İİBF bölümlerini yazmak isteyen arkadaşlarımızın üniversite sonrası çok zorlu bir kpss sürecini göze alarak tercih yapmaları gerektiğini belirtmek gerekir.

YKS Eşit Ağırlık Puan Türünde 60 Bin ile 120 Bin İçerisinde Yer Alan Adaylar İçin: Her ne kadar bu sıralama aralığında yer alan adaylar için en ideal alternatif olarak İİBF bölümleri görülse de, aslında meslek edinme açısından İİBF mezunlarının ataması günden güne zorlaşmaktadır. Bu nedenle bu sıralama aralığında yer alan arkadaşlarımız, yapacakları bölüm tercihlerinde ilgi, bilgi ve tecrübelerine dayanarak hareket etmelidir. Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Sınıf Öğretmenliği veya İİBF tamamen kişinin kendi bireysel tercihine göre belirlenmelidir. Nasıl olsa mezun olduğumda bir şey olurum anlayışı ile hareket etmemek gerekir.

YKS Sayısal Puan Türünde İlk 10 Bin İçerisinde Yer Alan Adaylar İçin: Mesleki anlamda maaş ve iş tatmini arayan arkadaşlarımız için, bu sıralamada en ideal olan bölüm: Tıp bölümüdür. Burada Tıp Fakültesinin nerede okunduğundan daha çok bu fakülteden mezun olmayı başarmak ve TUS’ta başarılı olmak ön plana çıkmaktadır. Kamu kurumlarına ataması en fazla olan sayısal bölüme baktığımızda da doktorluk atamasının her zaman üst sırada yer aldığını görmekteyiz. Tıp Fakültesi mezun sayısının fazla olmaması ve ülkemizdeki yer alan hastane sayısının her geçen yıl artması gibi nedenler doktorluk mesleğinin önemini korumasında başlıca faktörlerdir.

YKS Sayısal Puan Türünde 10 Bin ile 30 Bin İçerisinde Yer Alan Adaylar İçin: Bu sıralama içerisinde en ideal olarak gördüğümüz üç bölüm vardır. Bunlar: Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık. Bu üç bölüm mezunlarının da herhangi bir şekilde mezuniyet sonrası iş problemi yaşaması söz konusu değildir. Bunlar dışında, çok iyi üniversitelerde yer alan Mühendislik Fakültesi bölümleri de kesinlikle tercihlerde göz önünde bulundurulmalıdır. Odtü, İtü, Boğaziçi ve Hacettepe gibi üniversitelerin mühendislik fakülteleri de ciddi fark yaratan mezunlar yetiştirmektedir. İlave olarak, Mimarlık bölümünü okumak isteyenlerde bu sıralama arasında yer alırlarsa mimarlık bölümünü tercihinde bulunabilir.

YKS Sayısal Puan Türünde 30 Bin ile 60 Bin İçerisinde Yer Alan Adaylar İçin: Bu sıralamalar içerisinde en göze çarpan bölümler: Mühendislik Fakültesi bölümleridir. Özellikle iyi üniversitelerde yer alan: Makine, İnşaat, Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümleri tercihlerinizin üst sıralarında yer almalıdır. Merkezi atama ile devlette çalışmak isteyen mühendis adayları içerisinde en fazla kadronun verildiği mühendislik bölümleri: İnşaat, Makine ve Bilgisayar Mühendisliği bölümleridir. 2018 yılı için devlet kurumlarına merkezi atama ile mühendis olarak atanan bir kişi aylık 4.500 TL maaş almaktadır. Yine aynı sıralama ile İlköğretim Matematik Öğretmenliği veya Matematik Öğretmenliği tercihi de yapılabilir. Öğretmenlikler içerisinde en fazla ataması olan bölümlerden birisi: İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümüdür.

YKS Sayısal Puan Türünde 60 Bin ile 120 Bin İçerisinde Yer Alan Adaylar İçin: Mesleki garantisi olan bir bölüm okumak isteyen arkadaşlarımız kesinlikle Sağlık Bilimleri Fakültesinde yer alan bölümleri tercih etmelidir. Son yıllarda en fazla ataması olan lisans bölümü Hemşirelik bölümüdür. KPSSP3 puan türünden 60 puan üstü almayı başaran bütün lisans mezunu hemşire adayları atanabilmektedir. Sonraki tercihler içerisinde en önemlileri Mühendislik Fakültesi bölümleri ve Eğitim Fakültesi bölümleridir. Son yıllarda kamuya yapılan Öğretmen atamalarının da ciddi sayılarda olduğu hesaba katılmalıdır. Bu durumda Öğretmenlik branşlarını önemli hale getirmiştir. Mühendislik içerisinde de: Makine ve İnşaat Mühendisliği başta olmak üzere, Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği mezunları da gerek kamuya gerekse de özel sektöre atanma konusunda çok sıkıntı yaşamamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.