kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 Gelir Uzman Yardımcılığı Sınav Listesinde 35 Yaş Mağduriyeti!

Gelir İdaresi Başkanlığı ertelenen Gelir Uzman Yardımcılığı sınav tarihini 13 Mart 2021 olarak duyurdu. Ancak listede 35 yaş değişikliği mağduriyet yarattı.

A+
A-

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 5 Şubat 2021 tarihinde yapılan duyuru ile daha evvel ertelenmiş olan 2020 Gelir Uzman Yardımcılığı yazılı sınav tarihi ilan edildi. Ancak ilanla birlikte yapılan açıklamalar ve yayımlanan listeler ile yaş şartına dair koşullara uymadığı iddia edilen adayların liste dışı bırakıldığı ve taban puanların güncellendiği anlaşıldı. Bu haksız uygulamanın detaylarına haberimizde değineceğiz.

2020 Gelir Uzman Yardımcılığı Alım ve İlan Süreci Nasıl Gelişti?

Mart 2020 döneminde, o dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat ALBAYRAK tarafından 2018 yılında beri beklenen Hazine ve Maliye Bakanlığı personel alımlarına dair, sosyal medya üzerinden bir bilgilendirme yayımlandı. Bu bilgilendirmeye göre 2020 yılında bir çok farklı unvan için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alım gerçekleştirilecekti. Sayın ALBAYRAK tarafından yayımlanan bilgilendirmede sınavların tarihlerine ve dahi mülakat dönemlerine yer verildi. Bu kadar planlı bir şekilde başlayan süreç ülkemizde halen etkisini sürdüren ve neredeyse bir yıldır her tür plan ve programı altüst eden Covid-19 salgını sebebiyle çeşitli aksaklıklara sahne oldu.

Sayın Berat ALBAYRAK’ın ilk yayımladığı bilgilendirmede sınav tarihi 24 Ekim 2020 olarak belirlenmişti. Detayları aşağıda ilgili görselde inceleyebilirsiniz;

berat acyklama

Görselde de dikkatinizi çekeceği üzere 2020 Gelir Uzman Yardımcılığı sınavı için aslî olarak belirlenen 24 Ekim 2020 tarihi aylar öncesinde ilan edilmişti. Buna dayanarak yaş sınırında olan adaylar dahil bir çok aday 2020 KPSS için hazırlık yapmaya ve puanlarını almaya odaklanarak emek vermeye başladı.

2020 KPSS’nin Ertelenmesi

Aynı salgın etkisiyle ÖSYM tarafından 2020 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı oturumları da ertelendi. Bu erteleme ile Eylül ayına sarkan KPSS oturumları da dikkate alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Gelir Uzman Yardımcılığı 2020 yılı sınavı Ekim ayından 12 Aralık 2020 tarihine ertelendi. Bu erteleme özellikle yaş şartı dolan adaylar açısından bir sorun teşkil etmiyordu, çünkü halen 2020 takvim yılı içerisinde bulunuluyordu. Aynı takvim yılı içerisinde adayların başvuruları başvuruları da kabul edildi. Bu bağlamda 9 Kasım – 20 Kasım 2020 tarihleri arasında adaylar başvurularını tamamladılar.

2020 Gelir Uzman Yardımcılığı Yazılı Sınavı Taban Puanları ve Sınava Katılacaklar Açık Bir Şekilde İlan Edildi

23 Kasım 2020 tarihinde, 12 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirilecek olan 2020 Gelir Uzman Yardımcılığı yazılı sınavına katılma hakkı elde eden adaylar açıklandı. İllerin taban puanları belirlendi ve süreç içerisinde adayların hangi okullarda sınava katılacakları bile duyuruldu.

Tüm bunların üzerine 2020 yılında ülke olarak üzerimize kabus gibi çöken Covid – 19 salgın koşulları dikkate alınarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2 Aralık 2020 tarihinde 12 Aralık 2020 Gelir Uzman Yardımılığı sınavı ertelendi. Yapılan erteleme sonrası tüm adaylar listede olduklarını bildiklerinden sınava yönelik çalışmalarını sürdürmeye, emek vermeye devam ettiler.

5 Şubat 2021 Tarihli Gelir İdaresi Başkanlığı Duyurusu

5 Şubat 2021 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı 5000 adayın heyecan ve hevesle beklediği duyuruyu yayımladı. Bu duyuruya göre 2020 Gelir Uzman Yardımcılığı yazılı sınavı 13 Mart 2021 tarihi itibariyle gerçekleştirilecekti. Ancak sadece bunu duyurması beklenen İdare tarafından 35 yaş şartı ile alakalı bir duyuru daha yayımlandı.

Bu duyuruya göre yazılı sınavın 2021 yılına sarkmış olması sebebiyle, yönetmelik hükmü gereği 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle 35 yaşlarını tamamlayan adaylar sınava katılacaklar listesinden çıkarıldılar. Yerlerine ise bu şarta takılmayan adaylar ikame edildi. İllerin taban puanları değişti, listeler güncellendi. Aylardır bu sınava yönelik hazırlık yapan onlarca aday, yaş şartları da dolduğu için ellerindeki son imkandan da mahrum kalmış oldu.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın duyurusu şu şekilde;

image 141

Yapılan bu duyuruya göre meslek yönetmeliği ilgili hükümleri gereğince adaylar listeden çıkarıldılar. Ancak burada ciddi bir sorun var. Şimdi biraz bunun üzerinde duralım.

Sınavın 2021 Yılına Kalmasında Sorumlu Adaylar Mı?

Gelir Uzman Yardımcılığı alımları hemen hemen her yıl gerçekleştirilmesi ile bilinen bir alımdır. Lakin 2018 yılından sonra iki senelik bir gecikme yaşanmış ve bu gecikme özellikle kurum içi yükselme ile Gelir Uzmanı olacaklar için ayrılan kadroların gölgesinde gerçekleşmiştir. Sınavın 2020 yılına kadar kalmış olması dahi kabul edilebilir değil iken 2020 yılında önce 24 Ekim 2020 olarak duyurulan, sonra 12 Aralık 2020 tarihine ertelenen son olarak da 2021 yılı takvim dönemine Mücbir Sebeplerle bırakılan sınavın bu tarihe kadar erişmiş olmasında bir sorumlu aranacaksa o sorumlu kesinlikle liste dışı bırakılan adaylar değildir.

Aylardır ailelerinden, vakitlerinden, sosyal yaşamlarından fedakarlıklar yaparak sınavlara hazırlanan ve gerekli şartları sağladığına kanaat getirilerek sınav giriş yerleri bile ilan edilmiş olan adayların liste dışı bırakılması ve mağdur edilmesi adaletle, hakla ve devlet ciddiyetiyle hiçbir yönden bağdaşmamaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı Ne Yapabilir?

  • Geçtiğimiz dönemde yönetmelik değişikliği sebebiyle planlı alımını ertelemek zorunda kalan PTT A.Ş. müteakiben çıkarmış olduğu yönetmelikte aynı şekilde 35 olan yaş şartını 36’ya çıkararak bir anlamda adayların mağduriyetlerini tazmin etme yoluna gitmiştir. Bu Gelir İdaresi için ilk temel imkandır.
  • İkincisi ise bu durumun bir mücbir sebep olarak değerlendirilmesi imkanıdır ki Covid – 19 her anlamda gerçek bir mücbir sebep konumundadır. Vergi, prim, kredi ödemelerinin ertelendiği, kısa çalışma ödeneklerinin ödendiği, işten çıkarmaların önüne geçildiği, esnafa desteklerin sağlandığı, sosyal yardımların art arda verildiği böyle bir dönemde adayların yaş koşulu kapsamı dışında kalmaları da mücbir sebep olarak değerlendirilerek alınan bu adaletsiz karardan geri adım atılabilir.
  • Nasıl ki kurum içerisinden yaşına ve A grubu becerisine bakılmaksızın bir kalemde 1500 kişi kurum içi sınavıyla Gelir Uzmanı yapılabiliyorsa açıktan mesleğe girmek isteyen adaylar için de yaş şartı tamamen kaldırılarak mesleğe giriş imkanı tanınabilir.

Bu Adayların Başka Şansı Yok!

Gelir İdaresi Başkanlığı’nda görev yapan bir bürokrat için yaş şartını aşanları çıkarın listeden demek basit bir cümleden ibarettir. Bu listeleri yeniden düzenleyen memur için yapılan iş basit bir veri hazırlama işidir. Nihai listeye ve karara imza atan yetkili için bir kaç saniyelik konudur. Ancak yıllarını bu süreçlere vermiş, yıllardır devletine hizmet etmek için ders çalışan, nihayetinde de bu şekilde hayallerinin eşiğinden bir anlamda kovulan adaylar için burası yolun sonudur. Çünkü bu adayların mevcut sistem ile A Grubu alımlarına bir daha başvuru imkanı bulunmamaktadır.

Sizlerin bir kaç saniye içerisinde vermiş olduğunuz kararlar bu adayların bir kaç yılını buruşturup çöpe atmaktır. Devlet adamı ciddiyeti olaylara bu gibi pencerelerden de bakabilmeyi gerektirmektedir. Devlet adamı hüviyetindeki kıymetli bürokratlarımızın bu konuya duyarsız kalmayacağına olan inancımızı diri tutmak istiyoruz.

Gelir Uzman Yardımcılığı 2020 alım sürecini takip etmek ve sürece dair sorularınız için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.