kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

29 Aralık 2019 Hakimlik Sınavı Uygulanması Oturumları ve Süreleri

29 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilecek olan Hakimlik Sınavında adaylardan hangileri, hangi oturumlara girecek? Hangi oturum saat kaçta, hangi oturumda hangi kitapçıklar var, tüm bu detayları yazımızda inceleyebilirsiniz.

A+
A-

29 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilecek olan Hakimlik sınavı toplam üç grup için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından uygulanacak. Aynı gün içerisinde üç sınavın yapılacak olması durumuysa adayların aklının karışmasına, uygulamanın nasıl olacağına dair tereddüt yaşamasına sebep olmaktadır. 

2019 Hakimlik sınavı bağlamında aynı gün içerisinde toplam üç grup için sınav gerçekleştirilecek. Bu gruplar ve sınavları şu şekilde;

-2019 Adli Yargı Hakimliği Mezun Sınavı
-2019 İdari Yargı Hakimliği Mezun Sınavı
-2019 Adli Yargı Hakimliği Avukat Sınavı

Bu üç sınav da aynı gün içerisinde Ankara şehrinde gerçekleştirilecektir. Ancak bu sınavların oturum dağılımlarının nasıl olacağı hususu aydınlatılması gereken bir nokta olarak görünmektedir. Yazımızda sınavın uygulanışını, oturum düzenini ve oturum saatlerini sizler için detaylıca ele alacağız.

2019 Hakimlik Sınavı Soru Dağılımları

2019 Hakimlik Sınavı oturumlarını detaylı bir biçimde izah etmeden evvel bu oturumlarda adaylara yöneltilecek olan soru sayılarını ve bu soruların hangi derslerden yöneltileceğini belirtmekte fayda var. Bu kısmı hallederek soru ve konulara dair bilgileri netleştirdiğimiz zaman, oturumları izah etmek daha kolay olacaktır. 

2019 Hakimlik sınavında adaylara uygulanacak toplam 4 ayrı oturum uygulanacaktır. Bu oturumlarda ise soru sayıları şu şekildedir;

adli idari konular

*Adli Yargı Hakimliği mezun grubu ile avukatlık mesleğinden geçiş grubunun soru sayıları ile sınav konuları ortak olduğundan tek başlık olarak gösterilmiştir.

2019 Hakimlik sınavında yukarıdaki tabloda da görebileceğiniz üzere, Adli ve İdari Yargı Hakimliği sınavları için ortak alanlar ile farklı konulardan soruların yöneltildiği alanlar söz konusu olmaktadır. Bu ayrım sınav oturumları bağlamın şu şekilde yapılmaktadır;

1) Genel Kültür ve Genel Yetenek;

Bu alandan her üç sınava girecek olan adaylar da ortak soruları çözecek, birlikte katılım göstereceklerdir. Bu alanda 12 tanesi Genel Yetenek derslerinden, 18 tanesi de Genel Kültür testlerinden olmak üzere toplam 30 soru tüm adaylara yöneltilmektedir.

2) Ortak Alan Testi

Ortak alan testi de yine sınava girecek olan her üç grubun birlikte katılacağı testtir. Bu testte adaylara, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Medeni Hukuk, İdari Yargılama Usul Hukuku, Medeni Usûl Hukuku alanlarından yedişer soru olmak üzere toplam 35 soru aynı oturum içerisinde yöneltilmektedir. Ortak alan oturumunda yer alan bu derslere ilave olarak her üç grubun kendisine ait testlerinde, farklı alanlarda sorular yöneltilmektedir.

Genel Kültür – Genel Yetenek ile Ortak Alan testleri adaylara tek oturumda sunulmaktadır. Bu 65 soru için adaylara, 80 dakika süre tanınmaktadır. 

3) İdari Yargı Testi

İdari Yargı testinde yalnızca İdari Yargı mezun grubu sınavına katılacak olan adaylara, Ceza Hukuku’nun Genel Hükümleri, Borçlar Hukuku’nun Genel Hükümleri, İktisat ve Maliye Dersleri, Vergi Hukuku, Vergi Usûl Hukuku derslerinden yedişer soru olmak üzere toplam 35 soru yöneltilecektir. 

İdari Yargı testi için adaylara toplam 50 dakika süre tanınmaktadır. 

4) Adli Yargı Testi

Adli Yargı testinde mezun grubu adaylar ile avukatlıktan geçiş grubu adaylar için ayrı oturumlar düzenlenmektedir. Ancak bu ayrı ayrı oturumlarda adaylara aynı derslerden sorular yöneltilecektir. Bu oturumlarda Adli Yargı Hakimliği adaylarına; Borçlar Hukuku’nun tamamından, Ceza Hukuku’nun tamamından, Ceza Usul Hukuku’ndan, İcra ve İflas Hukuku’ndan ve Ticaret Hukuku’ndan yedişer soru olmak üzere toplam 35’er soru yöneltilecektir.

Adli Yargı Testi için adaylara toplam 50 dakika süre tanınmaktadır. 

2019 Hakimlik Sınavı Oturumları

Her üç sınava da girecek olan adaylar için oturumlar;

2019 Hakimlik Sınavı 29 Aralık 2019 pazar günü 10:15’te başlayacaktır. Bu ilk oturum Adli Yargı Hakimliği mezun grubu adayları için gerçekleştirilecektir. Şimdi başvurulan oturumlara göre adayların sınav saatlerini inceleyelim.

Üç Sınava ve İki Sınava Başvurmuş olan adaylar;

2019 Adli Yargı Hakimliği mezun ve avukatlıktan geçiş sınavları ile İdari Yargı Hakimliği sınavına başvuruda bulunmuş olan adaylar için sınav 10:15’te başlayacaktır. Bu adaylar; Saat: 10.15’te Adli Yargı Mezun Grubu sınavının Adli Yargı Testi’ne katılacaklardır.

Adli Yargı Testi dağıtılan adayların bu oturumu tamamlamaları için verilen 50 dakika tamamlandıktan sonra 10 dakika içerisinde hem İdari Yargı Hakimliği adayı olarak girecek olan adayların hem de Adli Yargı Hakimliği Avukatlıktan Geçiş grubu adaylarının dahil olacağı Genel Yetenek – Genel Kültür testi ile Ortak Alan testi kitapçığı dağıtılacaktır.

Saat: 11.15’te hem Adli Yargı Hakimliği mezun grubu adayları, hem İdari Yargı Hakimliği mezun grubu adayları hem de Adli Yargı Hakimliği Avukatlıktan Geçiş grubu adayları için Ortak Alan – Genel Kültür ve Genel Yetenek testi başlamış olacak. Adaylara bu test için tanınan 80 dakikalık süre sonunda saat:12:35’te Sadece Adli Yargı Mezun Grubu sınavına katılacak olan adayların sınavı tamamlanmış olacak. 

Saat: 12:45’te ise İdari Yargı Hakimliği kitapçıkları dağıtılacak ve Adli Yargı Hakimliği sınavını tamamlamış olan adaylar için İdari Yargı Hakimliği sınavı da başlamış olacak. Bu oturum için adaylara tanınan 50 dakikalık sürenin sonunda adaylar hem Adli Yargı Hakimliği Mezun grubu sınavlarını da İdari Yargı Hakimliği mezun grubu sınavlarını da tamamlamış olacaklar. 

İki sınava ek olarak Adli Yargı Hakimliği avukatlıktan geçiş grubu sınavına da katılacak olan adaylar için Saat: 15:45’te günün son oturumu olan Adli Yargı Hakimliği avukatlıktan geçiş grubu sınavı başlayacak.

Tek Bir Oturuma Başvurmuş Olan Adaylar;

2019 Hakimlik sınavlarından yalnızca bir tanesine başvurmuş olan adaylardan;

Adli Yargı Mezun Sınavı’na girecek olanlar adaylar; Saat 10.15 Adli Yargı mezun ve Saat:11.15 Ortak Alan-GK/GY oturumlarına,

İdari Yargı Mezun Sınavı’na girecek olan adaylar; Saat:11.15 Ortak Alan-GK/GY ve Saat: 12.45 İdari Yargı Hakimliği oturumlarına, 

Adli Yargı Mezun Sınavı’na girecek olan adaylar; Saat:11.15 Ortak Alan-GK/GY ve 15.45 Adli Yargı Mezun oturumlarına 

katılacaklardır. 

Adayların katılacakları oturumları grafik olarak incelemek gerekirse;

2019 hakimlik synavy oturumlary 1

2019 Hakimlik Sınavı Başvuruları Nasıl Yapılacak?

2019 Hakimlik Sınavı başvuruları 31 Ekim 2019 tarihinde başlayacak ve 7 Ekim 2019 tarihine kadar sürecek. Bu süreçte adayların başvurularını gerçekleştirirken ilave olarak yapmaları gereken bir dizi işlem ve göndermeleri gereken bir dizi evrak bulunmaktadır. Başvurulara dair tüm detayları aşağıda yer alan başvuru yönergemizden inceleyebilirsiniz;

2019 Hakimlik Sınavları’na dair gelişmeleri izlemek, son bilgi bilgileri almak ve sınava dair bilgi paylaşmak için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

  1. Huseyin yerli Avatar Huseyin yerli dedi ki:

    Reklamdan haberi bile okuyamiyorum. Onceden boyle degildi. Bir an once duzeltmelisiniz.her seyin bir siniri var canim bu kadar da olmaz