kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Basın Kartı Nasıl Alınır?

Sarı basın kartı nasıl alınır? Kimler basın kartı alabilir? Avantajları, ayrıcalıkları nelerdir? Basın kartı alma şartları 2019 yılında nasıl güncellendi?

A+
A-

Basında çalışanlar için özel olarak çıkartılan ve sarı basın kartı olarak da anılan bu kartın toplam üç çeşidi vardır. Bunlar basın şeref kartı, sürekli basın kartı ve sarı kart olmaktadır. Bunları almak bazen basında çalışanlar için bile zor olabiliyor. Kurumlar tarafından almaya hak kazananlar, özel avantajlar kullanabiliyor. Fakat öncelikle devletin bildiği ve tanıdığı bir gazeteci olmalısınız. Böylelikle hem devlette hem uluslar arası arenadaki haberleri toplayabilme hakkınızı kazanabilmektedirler. Bu kartı alan gazeteciler, bir sonraki aşama olan sürekli basın kartını almaya hak kazanır.

Normal basın kartında olan belli bir çalışma süresi (6 ay) bu kartta yoktur. Bu kartı alacakların Türk vatandaşı alma zorunluluğu vardır. Fakat Türkiye’de yaşayan ve burada görev yapan yabancılara verilebilmektedir. Ayrıca gazetecilik dışında başka bir meslek yapılmasına izin verilmemektedir. Sarı basın kartını alanlar, ulaşım, resmi ziyaret ve gezilerden ücretsiz olarak faydalanabilirler. 5953 sayılı kanunun gerektirdiği sözleşme şartlarına uyulması bu süreçte elzemdir. Peki, basın kartı nasıl alınır? Olumlu geçen başvurular yayın birimi veya il müdürlükleri tarafından teslim edilmektedir. Başvurular bizzat veya internet üzerinden yapılabilmektedir.

Güncel Basın Kartı Alma Şartları Nelerdir 2019?

Sarı basın kartı almak için öncelikle 18 yaşını tamamlamak gerekiyor. Lise veya benzeri okuldan mezun olarak, herhangi bir suça karışmamak ve kısıtlı olmamak, basın kartı alma şartları arasındadır. Bu kartı aldıktan sonra çalışmaya ara verme durumunda geri alınabilmektedir. Ayrıca çalıştığınız kurumun, gerekli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Hükumet sisteminin değişmesiyle birlikte başvuru yapılacak yer ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi olmuştur. Devlet, basın kartına sahip olunduktan sonra kadınlara doğum izni fırsatı da sağlamaktadır. Kadınlar için uygulanan hamilelik izni, kısa dönem de olsa yorucu ayları üzerlerinden atmalarını sağlıyor. Bu izin ise hamiliğin 7. Ayından itibaren başlayarak çocuk doğduktan 2 ay sonra bitmektedir. Ayrıca bu süre içinde de maaşının yarısı da aksatılmadan verilmektedir.

Bunun yanında başvurular için özel süreler belirlenmiştir. Üniversiteyi, lise ve ortaokulu bitirenlerin basın kartı almak için yapılan başvurudan sonra 12 aydan 28 aya kadar beklemesi gerekiyor. Bu süre okul derecesine göre belirlenmektedir. Örneğin gazetecilikle alakası olan iletişim fakültesinde 12 ay, farklı bir fakültede 18 ay ön lisans 24 ay ve orta öğrenim için 28 aydır. Bu süreçte cevap alınmadığı takdir de 1 veya 3 ay kala ikinci bir başvuru yapılır.

Muhabir maaşları ne kadar buradan öğrenebilirsiniz.

Basın Kartının Ayrıcalıkları Nelerdir?

Basın kartı almak zor olsa da sağladığı avantajlar, gazetecilere iyi imkânlar vererek, doğru bilgiyi ulaştırma çabalarını hızlandırmaktadır. Buna göre stadyumlarda, müzelerde ve galerilere ücret vermeden girebilirler. PTT işlemlerinde kolaylıklar kazanabilir. TCDD uygulamalarından da oldukça uygun fiyatlardan faydalanabilirler. Gerekli durumlarda silah ruhsatlarında kolaylık sağlanabilir. Geçirdikleri hizmet sürelerine göre zamdan faydalanabilir. Özel toplantılarda bir gizlilik şartı aranmadığı durumlarda katılma kolaylığı kazanabilirler. Sarı basın kartı özel bir kart değil resmi bir karttır. Yönetmeliğe göre kısa bir süre verildiği gibi, sürekli olarak da alınabilir.

Sarı Basın Kartıyla Birleşebilen İşler

Bazı durumlarda basın kartına sahip olanlar, farklı bir iş sahibi olabilirler. Bu durumlar; TBMM meclis üyeliği, RTÜK üyeliği, TRT yönetim kuruluğu üyeliği, Anadolu Ajansı kurul üyeliğidir. Yine aynı görev kolu olarak basın yayın kuruluşlarında yöneticilik, gazetecilikle ilgili akademisyenlik, alakalı kooperatiflerde kurul üyeliği yapabilirler. Yani yine sektörün belirli dallarında farklı bir işe izin verilmektedir.

İletişim fakültesi mezunları da dahil olmak üzere her kesimden insanın bulunduğu forum tercihiniyap adresinden her meslek hakkında merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumlar

  1. mahmutcan Avatar mahmutcan dedi ki:

    İnternet gazetecileri ve youtuber basın kartı alamıyor. Aslında tanınmış olanların alabilmesi gerekir.