kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Danıştay'dan 2018 Sayıştay Sınavı ile Alakalı Bozma Kararı!

2018 yılında gerçekleştirilen ancak son olarak mahkemelik olan 2018 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sınavı hakkında Danıştay temyiz kararını verdi. İşte detaylar;

A+
A-

2018 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavı 26 Mayıs 2018 tarihinde Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde elektronik ortamda e-sınav formatında gerçekleştirilecekti. İstanbul ve İzmir illerinde sınavlar sorunsuz tamamlanırken Ankara Esenboğa’da yer alan ÖSYM e-sınav merkezindeki sınav çıkan teknik aksaklıklar nedeniyle yarım kalmış ve iptal edilmişti. Sürecin devamında adaylar ne karar verileceğini merakla beklerken ve adilane bir karar umarken ÖSYM skandal bir karar vererek sınavı tamamlayan adaylar için sınav sistemini açtı ve bu adaylara 12 Ağustos 2018 tarihinde gerçekleştirilecek ikinci bir sınava girmek veya girmiş oldukları 26 Mayıs 2018 tarihindeki sınav sonucunu kabul etmek arasında seçimlik bir hak tanıdı. Sınav sonuçlarını değerlendirerek seçimlik haktan faydalanma hakkı elde eden adaylara bir anlamda avantaj sağlanmış oldu. GÜNDEM

Sınavların Değerlendirilmesi

Bu aşamanın ardından ÖSYM’nin skandal kararları tabi ki son bulmadı. 26 Mayıs 2018 tarihindeki sınavı kabul edilen adaylar ile 12 Ağustos 2018 tarihindeki sınava giren adayların sınav sonuçları sınav bazlı kendi içerisinde değerlendirilerek iki sınavdan tek bir sıralama çıkarıldı. Standart sapmaların farklılaşması ve iki sınavın özdeş olabilmesinin imkansızlığı adeta bir çifte standarda yol açtı. Adayların itirazları bu noktada daha da ciddi bir hal alırken Eleme sınavı aşamasında başarılı olan 225 aday klasik usûldeki ikinci sınava hazırlık yapmaya başladı.

Sayıştay Denetçi Yardımcısı Nasıl Olunur? başllıklı yazımız için Tıklayınız!

Klasik Sınav Yapıldıktan Sonra Gelen İptal Kararı

ÖSYM bir davaya muhatap olduğunu bildiği halde Klasik Sınavı gerçekleştirdi. Tam bu noktada adaylar iki gün süren zorlu bir klasik sınava girip çıkmışken Ankara 4. İdare Mahkemesi’nin sınavı iptal kararı duyuruldu. Sınavın iptali için açılan davayı değerlendiren İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu iptal kararının ardından adaylar ÖSYM’nin temyize götürmesi ve Danıştay’ın bu husustaki kararını beklemeye koyuldular.

danyytay

Danıştay’dan İptal Kararına Bozma 

FORUM sayfamızda davaya mudahil olan adayların Adalet Bakanlığı UYAP sisteminden takip ettiği dava sürecine dair paylaştıkları bilgiye göre Danıştay’ın temyiz incelemesi 19 Aralık 2018 tarihinde noktalanmıştır. Danıştay’ın İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu iptal kararını bozduğu görülen karar iki günlük klasik sınav emeğinin boşa gitmesinden endişe duyan 225 adayı fazlasıyla mutlu etmiştir.

Şimdi Adayları Neler Bekliyor?

ÖSYM gerçekleştirilen klasik sınavları okuyacak ve bu sonuçları duyuracak. Klasik sınav neticesinde başarılı olan 135 aday ise mesleğe alınacak 45 aday arasında yer almak için Sayıştay Başkanlığınca gerçekleştirilecek olan sözlü mülakata katılacak. Aynı zamanda 2019 yılı için ikinci bir süreç başlatıldı. 2019 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınav süreci bu süreçten bağımsız olarak sürecek ve 23 Şubat 2019 yılında yapılacak olan eleme sınavı ile birlikte başlayacak.

ÖSYM’nin Sosyal Maliyeti

Ülkemizdeki tek temel misyonu sınav yapmak, bunu yaparken güzelce organize etmek olan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi sınavlar için adaylardan aldığı ve toplamı milyonlarca lirayı bulan ücretlere rağmen basit bir teknik alt yapıyı dahi düzgün işletemediğinden ve bu organizasyon sürecinde yalnız ve yalnız kendi bildiğini okumak alışkanlığından dolayı yüzlerce adaya çok ciddi stres yaşatmıştır. Bu stres neticesinde bir arada durması elzem olan ve aynı iş sahibi olma mücadelesi içerisinde yer alan binlerce adayı 225 içerisinde olan ve 225 içerisinde olmayan şeklinde iki parçaya ayırmış adeta insanları birbirine düşüren uygulamalara imza atmıştır. Bu yönüyle ÖSYM’nin bundan sonra organizasyonlarını daha özenli yapmasını ve zaten işsizlil sebebiyle yoğun stres altında olan bu ülkenin beşeri sermayesi gençlerimizi yıpratmamasını umuyor, diliyoruz.

TercihiniYap.net ekibi olarak sınav süreci boyunca iptal olması korku ve stresini yaşayan 225 adaya geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve Sayıştay Denetçisi olmak yolunda başarılarının devamını diliyoruz.

2018 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sınav Süreci FORUM Başlığımız için Tıklayınız!

Yorumlar

  1. SimdiNeolcak Avatar SimdiNeolcak dedi ki:

    Ee bu karar dan sonra ne olacak

  2. SimdiNeolcak Avatar SimdiNeolcak dedi ki:

    Ee bu karar dan sonra ne olacak

  3. SimdiNeolcak Avatar SimdiNeolcak dedi ki:

    Ee bu karar dan sonra ne olacak