kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Düz Memurken A Grubu Kadroya Geçiş Olur Mu?

Memur olarak mesleğe başlayan birisi A grubu kadroya geçebilir mi? Düz memur olan birisi adaylığı devam ederken Uzman olabilir mi? Memurun adaylıktan A grubu kariyer mesleklere geçmesine izin veriliyor mu? Memurken, A grubu meslek kazananların muvafakat alması zor mudur? Memurların A grubu kadroya geçmeleri konusunda merak ettiğiniz bütün soruları yazımız içerisinde bulabilirsiniz.

A+
A-

Devlet memuru olarak KPSS puanı ile merkezi yerleştirme sonrası bir kamu kurum veya kuruluşuna ataması yapılan memurun, aynı şekilde merkezi yerleştirme ile başka bir kamu kurum veya kuruluşuna ataması yapılması mümkün müdür? Merkezi yerleştirme haricinde özel yarışma sınavı ile A kadro kariyer meslekleri kazanan memurun geçişine izin verilir mi? Bu sorular bütün memur ve memur adaylarının kafasını kurcalayan sorulardır. Bu sorulara cevap olarak,  tercihiniyap.net olarak yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kamu Kurumlarına Atanmak Zor Mu? Memur Olmak Neden Zorlaştı?

657’ye Göre Aday Memurlukta Nakil Konusu

657 sayılı DMK’nın 54 üncü maddesinde; “Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.” İbaresi yer almaktadır. Burada yer alan nakil ibaresi memurun başka kurumdaki kadroya sınavsız olarak geçişinin yapılması hususunu ifade etmektedir. 2014 yılında kamu personeli sınavında belirli bir puan almış bir adayın, 2014/2 atamalarıyla, Maliye Bakanlığının taşra kadrolarından birine memur olarak atandığını düşünelim. Bu aday, adaylık süresi içerisinde yer alan 2015/1 atamalarında tercih yapmış olsun ve SGK’ya icra memuru olarak atansın. Bu durumda, bu adayın nakli gerçekleştirilemez. ÖSYM’de bu hususu dikkate alarak, aldığı KPSS puanıyla bir kamu kurum veya kuruluşuna ataması gerçekleştirilen adayların, aynı puan ile yeniden tercih yapması sonucu başka bir kamu kurum veya kuruluşuna ataması yapılmasına izin vermemektedir.

Aday Memurun A Grubu Kariyer Mesleklere Atanması

Devlet Personel Başkanlığının artık yerleşik hale gelen içtihadına göre, aday memur iken kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan özel yarışma sınavı neticesinde A grubu bir kadroya atanma hakkı kazananların veya KPSS sonucuna göre gerçekleştirilen merkezi yerleştirme işlemi neticesinde B grubu bir kadroya yerleştirilenlerin atanmalarının ise 657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinde geçen “nakil” anlamında değerlendirilemeyeceği yönündedir. Bu sebeple aday memurun KPSS veya özel yarışma usulüyle atanması ve çalıştığı kurumun naklen geçişe muvafakat etmesi durumunda atanması mümkündür. Örneğin, bir memur İçişleri Bakanlığı’na memur olarak atandı. Adaylığı süresi içerisinde de Kalkınma Bakanlığı Uzman Yardımcılığı kadrosunu kazandı. Bu durumda, bu memura İçişleri Bakanlığı tarafından verilecek muvafakat ile nakli gerçekleşecektir. Özlük hakkı, çalışma koşulları ve maaş artışı kurumların muvafakat vermesi konusunda belirleyici olmalıdır.

Orman Muhafaza Memuru Maaşları Ne Kadar?

Kariyer Meslekte Çalışırken Başka Bir Kariyer Mesleğe Nakil Konusu

A grubu kariyer meslekler bilindiği üzere, farklı özlük haklarına, çalışma koşullarına ve aylık maaşlara sahiptir. Bir taşra uzmanı ile merkez uzmanı arasında 1.500 TL civarında maaş farkı vardır. Aynı şekilde, bir Sayıştay denetçisinin maaşı ile merkez uzmanı maaşı arasında 1.000 TL’den fazla fark vardır.

Mevcut, kamu personeli atama sistemimizde kariyer mesleklere atanan bir kişinin, başka kariyer mesleklerin özel yarışma sınavına katılmasına engel bir durum yoktur. Bu durumda kişiler çalıştıkları meslekten daha iyi olanaklara sahip mesleklere atanabilmek için sınavlara girmeye devam etmektedir. Peki, kariyer mesleklerden birinde çalışan bir memurun, başka bir kariyer mesleğin sınavını kazanması durumunda ataması yapılır mı? Normal şartlarda, böyle bir durum söz konusu olduğunda memurun yeni atandığı yerin, özlük hakkı, maaşı ve kariyer olanaklarının önceki yerine göre daha iyi olması gerekmektedir. Memurun eski görev yerinden muvafakat alabilmesi için, taşra a kadro mesleklerden, merkez a kadro mesleklere geçmesi gibi. Aynı şekilde, memurun merkez a kadro mesleklerden, Sayıştay Denetçisi veya İdari Hakim olması gibi.

Bazı durumlarda a grubu kariyer mesleklerde çalışan bir memur daha iyi olanaklara sahip başka bir A grubu kariyer mesleği kazanmasına rağmen, çalıştığı kurumdan muvafakat alamıyor. Bu durumda, biraz uğraştırıcı bir süreç ortaya çıksa da, idare mahkemesine dava açılması sonucunda memurun nakli gerçekleşiyor. Bu konuda, sıkıntı yaşayanlar için bir çok emsal karar olduğunu söyleyebiliriz.

Memur Kadrosundan Başka Kadrolara Geçiş

Son olarak, memur kadrosundan yine 657’ye tabi başka bir memur kadrosuna geçişlerle ilgili durumu da konuşalım. Memur kadrosunda iken işçi, sözleşmeli veya akademisyen gibi başka bir statüdeki kadroya geçişlerde muvafakat almaya gerek yoktur.

 

657’ye Göre Aday Memurlukta Nakil Konusu nedir?

657 sayılı DMK’nın 54 üncü maddesinde; “Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz vebu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.” İbaresi yer almaktadır.

Yorumlar

  1. asd Avatar asd dedi ki:

    p3 puanıyla düz memur olarak atanıp 2-3 yıl çalıştıktan sonra kpss alana girip a grubundan kadrolara atanabilir miyim?