kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Nedir? Sınav Kimleri Kapsıyor?

2019 Yargı Reformu ile gelen Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Nedir? Sınava kimler girmek zorunda? Sınav kimleri kapsıyor? Ne zaman yapılacak? Kaç soru olacak?

A+
A-

2019 yılında alt yapısı hazırlanan ve hayata geçirilecek olan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı nedir? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı kimleri kapsayacak? Kimlerin Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na katılması gerekecek? Sınav kaç soru olacak? Ne zaman yapılacak? İdari Yargı Ön Sınavı ile farkı nedir? Merak ettiğiniz tüm bu sorularınızın yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. 

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Nedir?

Adalet Bakanlığı’nın temellerini attığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen 2019 Yargı Reformu hükümlerince ortaya çıkan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı; hukuk mesleği tanımı içerisinde yer alan bazı mesleklere giriş için, bu mesleklere girmek isteyen adayların ön eleme mahiyetinde katılması gereken sınavdır. Bu sınav adayların temel hukuki yeterliklerini ortaya koymaları amacıyla gerçekleştirilecektir.

Hangi Meslekler Hukuk Mesleği Sayılıyor? Hukuk Meslekleri Nelerdir?

-Adli Yargı Hakim Adaylığı mesleği
-Noterlik mesleği
-Avukatlık Mesleği
-İdari Yargı Hakim Adaylığı mesleği

Yukarıda sıraladığımız hukuk mesleklerine genel anlamda iki farklı mezun grubu girme hakkına sahiptir. Bu gruplar şu şekildedir;

-Üniversitelerin Hukuk fakültelerinden mezun adaylar

-Üniversitelerin İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler, Maliye ve İktisat alanlarında eğitim veren bölümlerinden mezun adaylar

İkinci grupta yer alan adayların bu hakka sahip olabilmeleri için; mezun oldukları bölümün yeteri kadar hukuk dersine yer verdiği Bakanlıkça kabul edilmelidir.

Hukuk Fakültesi Mezunları İçin Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı

Yukarıda saymış olduğumuz dört mesleğe girmek isteyen Hukuk fakültesi mezunu adayların, aşağıda belirteceğimiz aşamalara geçebilmeleri için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na katılmaları gerekecektir.

1) Adli Yargı Hakim Adaylığı Mesleğine Giriş

Adli Yargı Hakim Adaylığı mesleği için gerçekleştirilecek olan Adli Yargı Hakimliği Sınavı’na katılma hakkını elde etmek isteyen Hukuk fakültesi mezunu adayların öncelikle Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda başarılı olmaları gerekecektir.

2) İdari Yargı Hakim Adaylığı Mesleğine Giriş

İdari Yargı Hakim Adaylığı mesleği için gerçekleştirilecek olan İdari Yargı Hakimliği Sınavı’na katılma hakkını elde etmek isteyen Hukuk Fakültesi mezunu adayların öncelikle Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda başarılı olmaları gerekecektir.

3) Avukatlık Mesleğine Giriş

Üniversitelerin Hukuk Fakülteleri’nden mezun olmuş olan adayların, avukatlık stajlarını başlatabilme hakkını elde edebilmeleri için, öncelikle Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda başarılı olmaları gerekecektir.

4) Noterlik Mesleğine Giriş

Hukuk Fakültesi mezunu adayların, noter olabilmek için atacakları ilk adım olan noterlik stajlarını başlatma haklarının oluşması için öncelikle Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda başarılı olmaları gerekecektir.

İktisadi ve İdari Bilimler ile Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunu Adaylar için İdari Yargı Ön Sınavı

Üniversitelerin Hukuk Fakültesi dışında yalnızca İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi ve İşletme Fakültesi mezunu adaylar için Hukuk Meslekleri’ne girmek imkanı bulunmakta ve bu imkan da yalnızca İdari Yargı Hakim Adaylığı mesleği için ortaya çıkmaktadır.

Bu adaylar için Hukuk Fakültesi mezunu adaylardan farklı olarak farklı bir sınav öngörülmüştür. Bu sınavın adı ise; İdari Yargı Ön Sınavı’dır. Yani yukarıda saydığımız fakültelerden mezun olup aynı zamanda Bakanlık tarafından bölümlerinin yeteri kadar hukuk dersi ihtiva ettiği kabul edilenler, Hukuk Fakültesi mezunu adaylar gibi Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na değil, onlara özel olarak gerçekleştirilecek olan İdari Yargı Ön Sınavı’na gireceklerdir.

Yani üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat, İşletme veya Siyasal Bilgiler Fakültelerinden mezun olan adaylar, İdari Yargı Hakim Adaylığı mesleğine girmek için katılmaları gereken İdari Yargı Hakimliği Sınavı’na girme hakkı elde edebilmek için öncelikle İdari Yargı Ön Sınavı’na katılmak ve bu sınavda başarılı olmak durumundadırlar. Aksi halde bu adayların İdari Yargı Hakimliği sınavına katılabilmeleri mümkün olmayacaktır.

adalet bakanlyyy flama 1

İdari Yargı Hakimliği Sınavı İçin Durum Nedir?

Yukarıda mezun gruplarına göre ayrı ayrı irdelediğimiz durumu yeniden ele almak gerekirse, durumu kısaca şu şekilde özetleyebiliriz.

İdari Yargı Hakim Adaylığı mesleğine girmek için tüm adayların katılması gereken İdari Yargı Hakimliği Sınavı’na katılabilmek için;

-Hukuk Fakültesi mezunu adayların, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda

-İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat, İşletme veya Siyasal Bilgiler Fakülteleri mezunu adayların, İdari Yargı Ön Sınavı’nda

Başarılı olmaları gerekmektedir. Her iki grup da kendi sınavlarında başarılı olamazlarsa, İdari Yargı Hakimliği Sınavı’na katılma hakkı elde edemezler.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Ne Zaman Yapılacak ve Nasıl Olacak?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, Hukuk mesleklerine girmek isteyen Hukuk Fakültesi mezunu adaylar için yılda en az bir defa olmak üzere Adalet Bakanlığı’nın Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ile yapacağı protokol hükümlerince gerçekleştirilecek.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın ilk olarak mevcut mezun adaylar için değil, yargı reformunu içeren düzenlemelerin yayımlanmış olduğu tarihten sonra Hukuk fakültelerine kayıt yaptıracak olan adaylar için, onların mezuniyet dönemleri ile birlikte uygulanacağı geçici madde hükmü ile netleştirildi.

Adayların Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda başarılı olarak, sonrasındaki süreçte; noterlik stajı, avukatlık stajı başlatma hakkı ile Adli ve İdari Yargı Hakimliği sınavlarına katılma hakkı elde edebilmeleri için en az 70 puan almaları gerekecek.

Adaylara sınavda en az 100 soru sorulacak ve bu sorular çoktan seçmeli usulde olacak.

İdari Yargı Ön Sınavı Nedir? 

İdari Yargı Ön Sınavı’na yukarıda da değindiğiniz gibi; İdari Yargı Hakim Adaylığı mesleğine girmek için İdari Yargı Hakimliği yazılı sınavına katılmak isteyen Hukuk Fakültesi dışında fakültelerden mezun olan adaylar katılacak. İdari Yargı Ön Sınavı’nda başarılı olan adaylar, İdari Yargı Hakimliği sınavına katılma hakkı elde edecek. 

İdari Yargı Ön Sınavı Ne Zaman Yapılacak ve Nasıl Olacak?

İdari Yargı Ön Sınavı, İdari Yargı Hakimliği mesleğine girmek isteyen Hukuk Fakültesi dışında fakültelerden mezun adaylar için, iki yılda en az bir defa olmak üzere, Adalet Bakanlığı’nın Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ile yapacağı protokol hükümlerince gerçekleştirilecek.

Adayların yine ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan İdari Yargı Hakimliği sınavına katılma hakkı elde edebilmeleri için en az 70 puan almaları gerekecek.

Adaylara sınavda en az 100 soru sorulacak ve bu sorular çoktan seçmeli usulde olacak.

Hakimlik sınavları ile diğer Kurum sınavlarına dair ayrıntılı bilgiler almak, sorularınızı sormak ve tartışmalara katılmak için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

  1. memur Avatar memur dedi ki:

    Bu rakamlar cok komik .Resmen kamu kurumunda çalışanlar, sizin neyinize yabancı dil, gerek yok öğrenmeyin, demek oluyor