kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İnternet Nasıl Çalışır? Nasıl Bulundu? Kim Yönetiyor?

Her gün kullandığımız internet nasıl bulundu? Kim buldu? İnterneti kim yönetiyor?

A+
A-

İnternet, İnternet Protokolüne (IP), Aktarım Kontrol Protokolüne (TCP) ve diğer protokollere uygun olarak bir paket yönlendirme ağı üzerinden çalışır. Yani biz internet üzerinde bir şeyleri paylaşırken arka planda sağlıklı bir iletişim sağlamak için oldukça yoğun bir kurallar dizisi olduğunu söyleyebiliriz.

İnterneti Kim Yönetiyor?

Genellikle internetin bir sahibi veya yöneten biri olduğu fikri hemen her kullanıcının aklında. Ancak interneti yöneten biri olduğunu söylemek mümkün değil. İnternet her bir internet sitesinin kendi bilgisinin ortak ağa bağladığı ve kullanıcıların cihazlarını ağ üzerindeki IP adreslerine yönelir ve o internet sitesindeki bilgileri kullanır veya o site üzerinden birileriyle iletişim kurar. Bu iletişimi izleyen resmi bir otorite veya ortak bir güç mevcut değildir. Yani internet ortak bir miras veya elbirliğiyle ortaya çıkarılmış devasa bir ağdır. Kısacası interneti kimse yönetmiyor.

İnternet Protokolü nedir?

Protokol, internete bağlı cihazların birbirleriyle ağ üzerinden nasıl iletişim kurmaları gerektiğini düzenleyen bir kurallar kümesidir. Örneğin, Aktarım Kontrol Protokolü, bir bilgisayar başka bir bilgisayara veri gönderirse, hedef bilgisayarın kaynak bilgisayara herhangi bir veri eksik olup olmadığını bildirmesini ve böylece kaynak bilgisayarın yeniden gönderebilmesini sağlayacak bir kural dizisi vardır. İletişim esnasında paket alışverişine ilişkin tüm kurallara protokol adı verilmektedir. Peki paket nedir?

İnternet Paketi Nedir?

İnternet üzerinden gönderilen, paylaşılan, alınan verilere mesaj adı verilir. Bir mesaj gönderilmeden önce, ilk olarak paketler adı verilen onlarca parçaya bölünür. Bu paketlerin her biri birbirinde bağımsız olarak parçalara bölünür ve gönderilir. Tipik maksimum paket büyüklüğü 1000 ile 2900 karakter arasındadır. İnternet Protokolü, mesajların nasıl paketleneceğini, erişmeyen paketlerin nasıl tekrar gönderileceğini belirtir.

Bu İnternet yönlendiricileri nereden geldi? İnterneti kim yönlendiriyor?

Bu yönlendiriciler, 1960’lı yıllarda, hedefi merkezi olmayan bir bilgisayar ağı olan askeri bir proje olan ARPANET olarak ortaya çıktı, böylece feci bir olay durumunda hükümetin bilgiye ulaşması ve bilgi dağıtması sağlandı. O zamandan beri, bazı İnternet Servis Sağlayıcıları (ISS) şirketleri bu ARPANET yönlendiricileri üzerine yönlendiriciler ekledi.

Bu İnternet yönlendiricilerinin tek sahibi yoktur, daha çok çoklu sahipleri vardır: Erken günlerde ARPANET ile ilişkili devlet kurumları ve üniversiteler ve daha sonra AT&T ve Verizon gibi ISP şirketleri.

İnternet’in kime ait olduğunu sormak, tüm telefon hatlarının kime ait olduğunu sormak gibidir. Hiç kimse, hepsine sahip değil; birçok farklı varlığın kendi kısımları vardır.

Paketler her zaman sıraya varır mı? Değilse, mesaj nasıl yeniden birleştirilir?

Paketler varış yerlerine arızalı olarak ulaşabilir. Bu, daha sonraki bir paket hedef için öncekinden daha hızlı bir yol bulduğunda gerçekleşir. Ancak paketin başlığı, mesajın tamamına göre paketin siparişi hakkında bilgiler içerir. Aktarım Kontrol Protokolü, bu bilgiyi hedefteki mesajı yeniden oluşturmak için kullanır.

Uygulamalar İnternet üzerinden nasıl iletişim kurar?

Diğer birçok karmaşık mühendislik projesi gibi, İnternet de iyi tanımlanmış arayüzlerle birlikte çalışan daha küçük bağımsız bileşenlere bölünür. Bu bileşenlere İnternet Ağı Katmanları denir ve Bağlantı Katmanı, İnternet Katmanı, Taşıma Katmanı ve Uygulama Katmanı’ndan oluşur. Bunlara katmanlar denir, çünkü bunlar birbirlerinin üzerine inşa edilmiştir; Her katman, uygulama detayları hakkında endişelenmeden, altındaki katmanların yeteneklerini kullanır.

İnternet uygulamaları Uygulama Katmanı’nda çalışır ve altta yatan katmanlardaki detaylar için endişelenmenize gerek yoktur. Örneğin, bir uygulama, yönlendirme paketlerinin ve paketlerin mesajlara yeniden birleştirilmesinin ayrıntılarını kesen, soket adı verilen bir yapı kullanarak TCP üzerinden ağdaki başka bir uygulamaya bağlanır.

Bu İnternet katmanlarının her biri ne işe yarıyor?

En düşük seviyede, İnternet’in “fiziksel katmanı” olan Bağlantı Katmanı bulunur. Bağlantı Katmanı, fiber optik kablolar veya wifi radyo sinyalleri gibi bazı fiziksel ortamlardan veri bitlerinin iletilmesiyle ilgilidir.

Bağlantı Katmanı’nın üstünde İnternet Katmanı bulunur. İnternet Katmanı, paketlerini hedeflerine yönlendirme ile ilgilidir. İnternet Protokolü bu konuda daha erken yaşar

Bu adreslere IP adresleri denir ve iki standart vardır.

Mevcut iki tür IP adresi mevcuttur bunlar IPv4 ve IPv6 olarak adlandırılır. İkisi arsında tek fark IPv6 ile daha fazla cihaza numara verilme potansiyeli mevcuttur. Böylece artan nüfus ve kişi başına kullanılan cihaz sayısına yetecek kadar IP adresi mevcut olacaktır.

Dolayısıyla, IPv4 ve IPv6 adresleri arasında bire bir eşleme vardır. IPv4’ten IPv6’ya geçişin hala devam ettiğini ve uzun süreceğini unutmayın. Diğer taraftan 2017 itibariyle, Amazon IPv6 trafiğinin yalnızca % 5 düzeyinde olduğunu açıkladı.

Teknolojik konular için forum tercihinyap.net 

Uygulamalar İnternet üzerinden nasıl iletişim kurar?

Bildiğiniz birçok karmaşık mühendislik projesi gibi, İnternet de iyi tanımlanmış arayüzlerle birlikte çalışan daha küçük bağımsız bileşenlere ayrılarak çalışır. Bu bileşenlere İnternet Ağı Katmanları denir ve Bağlantı Katmanı, Taşıma Katmanı, İnternet Katmanı, ve Uygulama Katmanı’ndan oluşur. Bunlara katmanlar denir, çünkü bunlar birbirlerinin üzerine inşa edilmiştir; Her katman, uygulama detayları hakkında endişelenmeden, altındaki katmanların yeteneklerini kullanır.

Yorumlar

  1. MAHMUT VELİ Avatar MAHMUT VELİ dedi ki:

    OKUMAYA ÜŞENDİM 1 YADA 2 PARAKRAF OKUDUM OKUMAKTAN BEZDİm