kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

ÖSYM Sınav Ücretleri Yeni Zamlarla Birlikte Ne Kadar Oldu?

ÖSYM tarafından sınav ücretlerine zam yapıldı. Yeni zamlarla birlikte Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) 500 TL olurken, üniversitelere giriş sınavı YKS'de her oturum 90 TL oldu. Üniversiteye giriş sınavına getirilen %29 zam oranı tepkilere neden oldu. ÖSYM Sınav Ücretleri Yeni Zamlarla Birlikte Ne Kadar Oldu?

A+
A-

ÖSYM sınav ücretleri yeni zamlarla birlikte ne kadar oldu diye merak edenler için bu konuyu en güncel haliyle derledik. Tartışmalara neden olan ücretlerin ciddi oranda zam yapılmasıyla birlikte milyonlarca öğrencinin ne yapacağı merak konusu oldu.

ÖSYM Sınav Ücretleri Yeni Zamlarla Birlikte Ne Kadar Oldu?

ÖSYM tarafından sınav takvimi geçtiğimiz günlerde yayımlanmıştı. ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek bu sınavlara bugün itibariyle zam yapıldığı açıklandı. Sınav ücretlerine yapılan zamla birlikte yeni sınav ücretleri de belli oldu. Milyonları ilgilendiren sınavlar için yapılan zam oranı tepkilere neden oldu. Özellikle 2,5 milyon öğrencinin katıldığı üniversiteye giriş sınavında yapılan zam oranının yüksekliği dikkat çekti. ÖSYM tarafından TYT sınav ücreti, AYT sınav ücreti, KPSS sınav ücreti ve DGS sınav ücretine ciddi oranda zam yapıldı.

Üniversite giriş sınavı oturumlarına yüzde 29 zam yapılarak, sınav ücreti her bir oturum için 70 TL’den 90 TL’ye çıkarıldı. Yükseköğretim Kurumları Sınavında her oturum için alınacak sınav ücreti 90 TL olarak açıklandı. TYT, AYT ve Dil oturumu olarak üç oturumda uygulanan YKS’de üç oturuma katılacak adaylar 270 TL sınav ücreti ödeyecekler. YKS dışında da bir çok sınav ücretine zam yapıldı.

Tıpta uzmanlık sınavı (TUS) ücreti de arttı. TUS’ta yapılan zam oranı da yüzde 11 olarak gerçekleşti.

ÖSYM tarafından yapılan zam oranları dikkate alındığında bazı sınavlar için belirlenen sınav ücretleri aşağıdaki gibidir;

  • YKS TYT Oturumu sınav ücreti : 90 TL (Temel Yeterlilik Sınavı sınav ücreti 90 TL)
  • YKS AYT Oturumu sınav ücreti : 90 TL (Alan Yeterlilik Sınavı sınav ücreti 90 TL)
  • YKS Y-DİL Oturumu sınav ücreti : 90 TL (Yabancı Dil Sınavı sınav ücreti 90 TL)
  • Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınav ücreti : 110 TL
  • Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sınav ücreti : 150 TL
  • Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Genel Yetenek-Genel Kültür Oturumu/Eğitim Bilimleri Oturumu (Her Bir Oturum İçin) sınav ücreti : 90 TL
  • Alan Bilgisi Sınavları her bir alan oturumu sınav ücreti : 65 TL
  • Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) her bir ÖABT alanı için sınav ücreti : 90 TL
  • Akademik Pesonel ve Lisansüstü Eğitimi (ALES) sınav ücreti : 145 TL
  • e-YDS sınav ücreti : 290 TL
  • Yabancı Dil Sınavı (YDS) sınav ücreti : 145 TL
  • Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) sınav ücreti : 145 TL
  • Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sınav ücreti : 250 TL
  • Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS) sınav ücreti : 250 TL
  • Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (EUS) sınav ücreti : 250 TL

ÖSYM tarafından uygulanan Kaymakam Adaylığı, Adli Yargi Hakim ve Savcı Adaylığı, İdari Yargı Hakim Adaylığı ve Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavlarının sınav ücreti de ilerleyen zamanlarda açıklanacaktır.

ÖSYM Sınav Ücret Zamları Tepkilere Neden Oldu

ÖSYM tarafından sınav ücretlerine yapılan zam tepkilere neden oldu. Üniversite giriş sınavında her bir oturum için yapılan zam oranının yüzde 29 olması oldukça çok bulundu. Pandemi sürecinin ekonomide yarattığı olumsuz havanın üstüne bir de sınav ücretlerine zam yapılması normal karşılanmadı. ÖSYM tarafından uygulanan sınavlara dar ve orta gelirli ailelerin çocuklarının katıldığı hesaba katılarak bu sene zam yapılmaması daha yerinde bir karar olurdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.