kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Seferberlik İlan Edilebilir Mi?

Seferberlik ilanı ile ilgili haberlerin kulaktan kulağa yayılarak çıkabileceğine dair işaretler içermesi son günlerin en önemli konularından bir tanesi. Türkiye’nin Kudüs tasarısı konusunda başat rol oynaması ve Birleşmiş Milletler’de ABD’nin hüsrana uğramasına sebep olması ABD ile olan ilişkilerin zayıflamasına sebep olmuştu. Zeytin Dalı Harekatından da rahatsız olan ABD ve İsrail’e karşı seferberlik ilan edilebilir mi? Yazımız devamında bulabilirsiniz.

A+
A-

Seferberlik İlan Edilebilir Mi?

Hemen hemen her konuda sizlere bilgi vermeye, sizleri aydınlatmaya devam ediyoruz. Bugün seferberlik ilan edilebilir mi sorusunu yanıtladık. Umarım aklınıza takılanlara yanıt verebilmişizdir.

Devlet’i Aliyyye – Osmanlı İmparatorluğunun gücünün iyiden iyiye zayıfladığı 19. yy’dan beri Türkleri boyunduruğu altına almak isteyen dış devletler, her fırsatı değerlendirerek yaptıkları girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanmasına aldırış etmeksizin ülkemize saldırmaya devam ediyor. Şanlı ordumuzun milli seferberlik altında birleşerek, Kuvay-ı Milli iradesiyle düşmanları püskürttüğü Kurtuluş Savaşın’dan bu yana başta Avrupa devletleri olmak üzere, Amerika, İsrail, Rusya, İran, Irak ve son yıllarda Suriye gibi ülkeler buldukları her fırsatta Türklere olan düşmanlığını gösteriyor.

Ülkemizin son yıllarda ekonomi, siyaset ve diplomasi alanındaki istikrarı karşısında kayıtsız kalmak istemeyen batı, bu istikrarın sona ermesi için her yolu denemekten kaçınmıyor. Son olarak, 15 Temmuz 2016 FETÖ hain darbe teşebbüsünün de batı adına başarısızlıkla sonuçlanmasından bu yana baskıların dozu günbegün arttırılıyor. Amerika Birleşik Devletlerinin müttefik olarak ifade ettiği Türkiye için, uygulamış olduğu diplomasi trafiğinin müttefiklikle bağdaşmayan yönleri her seferinde ortaya çıkıyor.

ABD’nin Suriye politikası konusunda Türkiye aleyhine uyguladığı diplomasi trafiği bu durumun en büyük göstergesi. ABD, Suriye’de Esed’e verdiği desteği devam ettirirken bir yandan da Işid ve PKK’nın Suriye uzantısı PDY örgütüne maddi ve mühimmat desteğinin sonunu getirmiyor. Son yaşanan gelişmelerde gösteriyor ki, devletimizin girişmiş olduğu Zeytin Dalı Harekatı Afrin operasyonu, büyük bir tehlikenin kapımızdan kovulmasının sembolü anlamını taşıyor. Bu harekat Türkiye tarafından olabildiğince hızlı ve kararlı bir şekilde devam ettirilirken vatandaşlarımız arasında sorulan en önemli soru: Milli Seferberlik ilan edilebilir mi? Seferberlik çıkabilir mi? sorusu. İşte bizde bu soruya cevap niteliği taşıyan gelişmeleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Genel Kurmay’dan Kişisel Seferberlik Çağrısı

Genel Kurmay Başkanlığı  geçtiğimiz yılın Ekim ayında ve bu yılın Şubat ayında iki kez kişisel seferberlik tebliğ’inde bulundu. Kişisel seferberlik için çağrılan kişiler eski subaylardan ve askerliğini astteğmen olarak uzun dönem yapanlardan oluştu. Her bir dönem için 400 kişiye tebliğ edilen kişisel seferberlik çağrısında, bu kişilerin hangi askerlik şubesine teslim olacakları, kaç gün burada eğitim alacakları, bu eğitimlerin ne kadar süreceği ve diğer detaylar yer alıyor. Kişisel seferberlik için eğitime alınan kişiler aldıkları eğitim süresi boyunca çalıştıkları kurumlarda izinli sayılıyor. 2017 Ekim ayında kişisel seferberlik için katılım gösteren grubun eğitimi tamamlandıktan sonra ikinci grup, 2018 Şubat sonunda eğitime alınacak. Her iki grupta bulunanlara 45 gün boyunca yeniden askeri eğitim verilmesi planlanmış durumda. Eğitim sonrası sivil hayatına kaldığı yerden devam edecek olan bu kişilere, her an için göreve hazır olmaları ve talimat gelmesi durumunda operasyonlara katılmaları gerektiği bildiriyor. Bunun içinde kişisel seferberlik tebligatı yapılan kişilere eğitim sonrası, kamuflajları ve askeri teçhizatları üzerine zimmetlenerek veriliyor.

Silah altı davetiyeleri: Seferberlik deneme tatbikatı ve yedek personel tazeleme eğitimi için, yedek personelin (subay, astsubay, erbaş ve er) tatbikata katılmalarını sağlayan davetiyelerdir.

Silah altı davetiyesi: Personelin yedek eğitimi görmesi için katılacağı birliğin seferberlik numarası ile bildirilen kapalı adını, gideceği yeri ve tatbikatın süresiyle ilgili bilgileri kapsar.

Milli Seferberlik Çağrısı İlan Edilebilir Mi?

Milli Seferberlik ilan edilebilmesi için bir devletin diğer devlet veya devletlerle savaş ihtimalinin kaçınılmaz olması, ayrıca iç bünyedeki karışıklıkların normal şartlarla karşılanmadığı bir ortamın meydana gelmesi gerekmektedir. Bu durumda Genelkurmay Başkanının mütalaası alınarak, Bakanlar Kurulunca seferberlik uygulamasına karar verilir. Verilen seferberlik kararı Cumhurbaşkanının onayından sonra yürürlüğe girer.

Ülkemiz için her ne kadar bu seviyede büyük bir tehlike şimdilik söz konusu olmasa da ABD ve İsrail’e karşı girişmiş olduğumuz mücadele sonucunda olaylar kaçınılmaz bir hal alırsa veya bazı terör grupları Afrin Operasyonuyla mücadele eden ordumuzun durumundan istifade ederek saldırı girişimde bulunursa milli seferberlik çağrısı yapılabilecektir.

Kudüs konusunda BM’de bozguna uğrayan ABD bunun hazımsızlığı ile bazı grupları kışkırtarak ülkemiz içerisinde iç karışıklık oluşturmaya çalışabilir. Bu durumda hem sınırlarımız içerisinde hem de sınırlarımız dışında mücadele etmek durumunda kalacak ordumuza yardım için genel seferberlik çağrısında bulunulabilir.

Biz Türk evlatları olarak vatanın bütünlüğüne zarar gelmesine dair en ufak bir tehlike hasıl olması durumunda seferberlik ilanını beklemeksizin ordumuza yardıma gideceğimizin bilinmesini isteriz. Böyle bir seferberlik durumunda taşınır veya taşınmaz mal varlığımızın tamamını ordumuza bağışlayarak, canımız pahasına vatanımızı savunacağımızın sözünü şimdiden beyan etmek isteriz. GÜNDEM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.