kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Türkiye'nin Enleri Listesi

Türkiye'nin enleri genellikle mülakatlarda sorulan bir konu olup bilinmesi gerekmektedir. Bilinmediği takdirde rakiplerinize karşı geride olduğunuzu belirtmek yanlış olmayacaktır. En kalabalık il, uzun nehir, en uzun tünel sıklıkla sorulmaktadır.

A+
A-

Türkiye, hem kültürü hem de coğrafi konumu nedeniyle pek çok avantaja sahip bir ülkedir. Birbirinden farklı aktivitelerin yapılabildiği nadir ülkelerden birisi olan ülkeniz, en güzel plajları ve kayak merkezlerini de bünyesinde barındırmaktadır. Bunların yanı sıra dünya üzerindeki en güzel yemek kültürlerinden birisine sahip olan ülkemiz, kebaplardan tatlılara pek çok lezzetin tadına varılabilecek muhteşem bir coğrafyadır. Çeşitli yörelerden oluşan bu coğrafya “en” olarak adlandırılabilecek daha birçok unsura sahiptir. İşte, sizin için hazırladığımız Türkiye’nin enleri listesi…

Türkiye’nin Enleri ve Özellikleri

Türkiye’nin En Büyük Gölü

Van Gölü, ülkemizde yer alan en büyük göl olarak bilinmektedir. Bitlis ilimizin sınırları içerisinde yer alan Nemrut Volkan Dağı’nın patlaması sonucunda meydana gelen kraterde su birikmesi ile oluşan Van Gölü’nde, İnci Kefali olarak bilinen bir balık türü yaşamaktadır. Bu balık türü, Van Gölü’nün tuzlu-sodalı suyunda yaşama imkânı bulan tek canlıdır.

Türkiye’nin En Kalabalık İli

Türkiye’nin enleri arasında önemli olanlardan birisi de, Türkiye’nin en kalabalık şehridir. Ülkemizin en kalabalık şehri, İstanbul’dur. İstanbul, 450 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış ve tarihte her daim önemli olarak görülmüş bir şehrimizdir. Günümüzde de önemini devam ettiren İstanbul, en fazla göç alan illerimizden birisidir. Bu nedenle nüfusu genele oranla oldukça kalabalıktır.

Türkiye’nin En Uzun Nehri

Türkiye’nin en uzun nehri, 1355 km ile Kızılırmak Nehri’dir. Bu nehir, Türkiye topraklarından doğarak Karadeniz’e dökülür. Dökülene değin çok sayıda dere ve çayın sularını toplar ve Bafra Burnu üzerinden Karadeniz’e ulaşır. Kızılırmak’ın başlıca kolları ise; Gökırmak, Devrez ve Delice Irmağı’dır.

Türkiye’nin En Eski Şehri

Türkiye’nin enleri arasında bilinmesi gerekenlerden birisi de Türkiye’nin en eski şehridir. Yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki en eski şehir Hakkâri’dir. Bir zamanlar Sümerler, Asuriler ve Medler’in hüküm sürdüğü bu şehir, birçok ordunun savaşına da sahne olmuştur. Yine Hakkâri’de bulunan mağaralarda yapılan araştırmalar sırasında ilk çağlara ait resimlere de rastlanmıştır.

Türkiye’nin En İşlek Sınır Kapısı

Kapıkule, Türkiye’nin en işlek sınır kapısı olarak bilinir. Türkiye’den Bulgaristan’a ve Bulgaristan’dan Türkiye’ye ulaşımın sağlandığı bu sınır kapısı, Avrupa’dan karayolu ile ülkemize gelenlerin en sık kullandığı gümrük kapısıdır.

Türkiye’nin En Büyük Adası

Ülkemizin en büyük adası Gökçeada’dır. Aynı zamanda Çanakkale’nin bir ilçesi olan bu ada, Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde konumlanmaktadır. 95 km. kıyı şeridine sahip adanın yüz ölçümü ise 279 kilometrekaredir.

Türkiye’nin En Yüksek Barajı

Türkiye’nin en yüksek barajı, sahip olduğu 249 m. gövde yüksekliği ile Deriner Barajı’dır. 670 mw kurulu güce sahip bu baraj, Karadeniz Bölgesi’ndeki Çoruh Nehri üzerinde bulunmaktadır. Türk-İsviçre-Rus konsorsiyumu ile inşa edilen Deriner Barajı’nın inşasına ise 1998 senesinde başlanmıştır.

Türkiye’nin En Uzun Tüneli

Rize’nin İkizdere ile Erzurum’un İspir ilçeleri arasında yer alan Ovit Tüneli, Türkiye’nin en uzun tünelidir. 14,3 kilometre uzunluğundaki bu tünel, aynı zamanda dünyanın ikinci en uzun çift tüplü karayolu tünelidir. Aslına bakılırsa Ovit Projesi, Osmanlı arşivi kayıtlarına göre Osmanlı Devleti’nin kalkınma çalışmalarında da yer almıştır. Proje için ilk adım 1930 senesinde atılmıştır. O dönemde kazma ve kürek ile yapımına başlanan tünel yıllarca gündemden düşmemiş, 13 Mayıs 2012 tarihinde ise temeli atılmıştır.

Yorumlar

  1. Güler ko.ç Avatar Güler ko.ç dedi ki:

    Canım memleketim "VAN"