kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

TV Reklamı Fiyatları 2019 Ne Kadar?

Tv reklamı fiyatları 2019 yılında ne kadar olacak? Televizyon reklamı türleri nelerdir? Tv reklamı ücretleri, saatleri vb konularda merak ettiklerinizi derledik.

A+
A-

TV Reklamı Nedir?

Televizyon kısa adıyla tv reklamı  yayın akışı içerisine yerleştirilen herhangi bir ürün tanıtımı olarak tanımlanabilir.  Gazete reklamları, bilboard reklamları ve radyo reklamlarının ardından reklam dünyasına giren tv reklamı kısa sürede reklamcılık pazarında lider konuma gelmiştir. Uzun yıllar boyunca bir markanın televizyona reklam vermesi bir çeşit prestij ve kalite kriteri olarak yerini korumuştur.  Bu durum televizyonun yaygınlaşmasından başlayarak 2000’li yılların başında internetin yaygınlaşmasına kadar devam etmiştir. İnternet reklam sisteminin oturması yaklaşık 10 yıl sürmüş olup 2010 yılına kadar Tv reklamı furyası devam etmiştir.

İnternetin yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte youtube, internet siteleri, diğer video izleme platformlarına olan rağbet artmış televizyon reklam gelirleri ise düşmüştür. Dizi ve program aralarındaki reklam kuşakları maliyeti çıkaramadıkça program içine ürün yerleştirme reklamları da almaya başlamış ancak hiç bir şekilde reklam gelirlerini 2010 öncesi döneme çıkaramamıştır. Reklam yokluğu nedeniyle 2019 ocak ayında üç hafta dizi yayınlamayarak tepki gösteren Tv yayıncıları ve yapımcılar bekledikleri tepkiyi alabilecek gibi görünmüyor. Geri dönüşü yok seviyede denilebilecek tv reklamları hala reklam pastasının yaklaşık yarısını almaktadır. Ülkemizde artık 50 yaş üstü insanların dahi izlemediği televizyon programlarına reklam verilmesi ise reklam verenlerin geleneksel düşünce kalıbıyla hareket etmesindendir.

TV Reklamı Fiyatları 2019 

TV reklamı saniye biriminden hesaplanmak suretiyle fiyatlandırılır. Tv reklamı fiyatları 10 saniyesi 10 bin TL ile 10 saniyesi 4 bin TL arasında değişmektedir. En fazla izlenen diziler, haber programları veya futbol maç aralarında verilen TV reklamı fiyatları saniyesi 1.000 tl civarında yayınlanmaktadır. En pahalı saatler izleyicinin fazla olduğu varsayılan akşam saatleri yani akşam kuşağıdır. Televizyon dünyasında bu saatlere “prime time” adı verilmekte olup herkesin televizyon başında olduğu varsayılmaktadır. Ancak henüz reklam başladığında kanal değiştirmeyen veya kalkıp ihtiyaç molası vermeyip reklam izleyen izleyiciye rastlamadığımızı belirtmekte fayda var. Tv reklamı yayınlamak için kanala ödenen  ücretlerin yanı sıra reklam filmini hazırlayan ajansa ödenen ayrı bir tv reklam ücreti de mevcuttur. İstenen oyuncu veya seslendirme sanatçısı reklamda yer alacağı miktara göre ödeme talep etmektedir.

Genellikle düşülen bir yanılgıi ise reklam ücreti kanal bazlı değişiyor düşüncesidir. Her kanalın izlenen ve izlenmeyen yani düşük tale gören programı mevcuttur. Kanal markasına göre değil program izlenme ve reyting sıralamasına göre reklam ücretlendirmesi yapılmaktadır. Yani show tv reklam ücretleri ne kadar veya kanal d reklam ücretleri ne kadar değil örneğin çukur dizisi reklam ücretleri ne kadar şeklinde sormak daha mantıklıdır.

 TV Reklam Saatleri

Genellikle akşam saatlerinde haber bülteni izlemek veya dizi izlemek için ekran karşına geçiliyor. Reklam verenler yani ürün ve hizmetini tanıtmak isteyenler akşam saatlerine yani 19.00 ile 23.00 arasına vermek istemektedir. Kanallar olabildiğince reklam yayınlamak istese de RTÜK yayınladığı yönetmelikle her 60 dakikalık zaman diliminde 12 dakika reklam yayınlama hakkı tanıyor. Süre sınırı da tv reklam fiyatları üzerinde etkili olmaktadır. GÜNDEM

TV Reklam Türleri

Hemen herkesin bildiği program arasında yer alan reklamların yanı sıra bir programa sporsor olma, ürününü dizinin veya programın içersine kendi ürününü yerleştirme son dönemde artmıştır. Örneklendirmek gerekirse otomobil firmaları kendi araçlarını dizide logosu açık şekilde kullandırma karşılığında dizilere ödeme yapmaktadır.

Ana hatlarıyla televizyon reklamları ve Tv reklamı fiyatları hakkında fikir vermesi açısından genel bilgiler verdik. Son dönemde tv kanallarını izlemek ücretli olmalı gibi çıkışlardan da anlayabileceğiniz gibi işler televizyon dünyası için pek iyi gitmiyor. Bugün radyo dahi en azından kendine yolculuklarda bir yer bulabilirken televiyon internette gezinirken arka planda gürültü çıkarması için kullanılan bir mecra haline dönüştü demek yanlış olmaz.Daha fazla bilgi için forum üzerinden soru yöneltebilirsiniz.

Yorumlar

  1. last Avatar last dedi ki:

    tv izleyen kaldı mı da tv reklamı veriliyor ne saçma bir sistem. Şirketler ve medya patronları arasındaki ilişki tv sektörünü ayakta tutuyor.

  2. last Avatar last dedi ki:

    tv izleyen kaldı mı da tv reklamı veriliyor ne saçma bir sistem. Şirketler ve medya patronları arasındaki ilişki tv sektörünü ayakta tutuyor.

  3. last Avatar last dedi ki:

    tv izleyen kaldı mı da tv reklamı veriliyor ne saçma bir sistem. Şirketler ve medya patronları arasındaki ilişki tv sektörünü ayakta tutuyor.