kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Yurtdışından Getirilen Arabayı Kimler Kullanabilir?

Yurtdışında ikamet eden vatandaşlarımıza 2015 yılından beri geçici ithalat rejiminde belirtilen şartları taşımaları durumunda, taşıtlarını veya vekaletname ile başkalarına ait taşıtları 730 gün boyunca yurt içinde kullanma hakkı verilmiştir. Yurtdışından getirilen bu taşıtları başka kimler kullanabilir? Taşıtı getiren kişinin annesi, babası, eşi veya çocukları getirilen taşıtı Türkiye'de kullanma hakkına sahip midir? Yazımız devamında görebilirsiniz.

A+
A-

Yurtdışından ikamet eden Türk vatandaşlarının veya çifte uyruklu vatandaşların yurtiçinde kullanmak üzere 730 gün boyunca taşıtlarını getirebilmeleri için: Son bir yıl içerisinde 185 gün yurtdışında kalmış olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda getirecekleri taşıtlarında, yurtiçine getirildikleri tarihten önceki bir yıl içerisinde 185 gün yurtdışında kalmış olması gerekmektedir. Kişinin yurda gelmeden önceki bir sene içerisinde gerekli olan 185 gün boyunca yurtdışında kalmasının sebebi ikamet ediyor olma şartının yerine geldiğinin ispatı olması içindir. Kişi bu ikamet şartını sağladığı ve getirdiği taşıtında bu şartı sağladığı saptanırsa kişiye 730 günlük taşıtı yurtiçinde kullanma hakkı verilir. Getirilen bu arabayı getiren kişinin annesi, babası, eşi veya çocukları Türkiye’de kullanabilir mi? Gurbette bulunan vatandaşlarımızın merak ettiği bu konuya açıklık getirmek istiyoruz.

Yurtdışından Getirilen Arabayı Kimler Kullanabilir? 

Yurtdışından geçici ithalat kapsamında getirilen arabaları kişinin eşi, annesi, babası ve çocukları belirli şartları sağlamaları durumunda ancak kullanabilir. Bunun için yurtiçinde aracı kullanacak kişilerinde geçici ithalat yapma şartı olan ikametgah şartını sağlaması gerekmektedir. Yani, kişinin annesi, babası, eşi veya çocukları getirilen arabayı kullanabilmesi için onlarında aracın getirilmesinden önceki bir yıl içerisinde 185 gün yurtdışında geçirmiş olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte aracı getiren kişinin yurtiçinde olması gerekmektedir. Arabayı getiren kişi taahhütname vererek uçak, gemi veya başka bir araç ile yurtdışına çıkmış ise, bu arabayı yurtiçinde hiç kimse kullanamaz. Şayet, aracı getiren kişi yurtdışında iken, aracı annesi, babası, eşi veya çocukları yurtiçinde kullanır ise hem aracı getiren kişiye hem de aracı kullanan kişiye Gümrük Kanunu 238. madde hükümleri çerçevesinde cezai işlem uygulanır.

Dikkat edilmesi gereken diğer hususta kişinin altsoy ve üstsoyları içerisinde arabayı kullanabilmesi için onlarında yurtdışında ikamet ediyor şartını sağlıyor olmasıdır. Yurtiçinde (Türkiye’de) ikamet eden anne, baba, eş veya çocuklar, geçici ithalat kapsamında getirilen taşıtları yurtiçinde kullanamazlar.

Yurtdışından Getirilen Arabayı Hakkı Olmayan Kişilerin Kullanması Durumunun Cezası Nedir?

Yurtdışından getirilen taşıtın hakkı olmayan kişiler tarafından kullanılması durumunda hem kullandıran kişiye, hem de kullanan kişiye Gümrük Kanunu 238. maddesinin 1. fıkrası hükümleri gereğince arabanın vergilerinin dörtte biri oranında cezai işlem uygulanır. Burada aracın Gümrük idaresinin kontrolü altına alınması durumunda vergiler Özel Tüketim Vergisi alınmaksızın hesaplanarak cezai işlem uygulanır. Bir de aracın kolluk kuvvetlerince yakalanması durumunda Kaçakçılık hükümlerinin saklı olduğunu bildirmesi gerekir.

Vekaletname Verilmesi Durumunda Araba Başkasına Devredilebilir Mi?

Aracı getiren kişi ile aracı devralmak isteyen kişinin noterden alınan vekaletname ile Gümrük Müdürlüklerine birlikte başvurmaları durumunda, arabayı devralacak kişinin de yurtdışında ikamet etme şartını taşıyor olması durumunda devir işlemi gerçekleştirilir. Devir alan kişiye yeniden 730 gün süre verilmez, geçici ithal edilen araç için kalan süre verilir.

Bize sormak istediklerinizi FORUM sayfamızdan sorabilirsiniz. GÜNDEM

Yorumlar

  1. Hasan Avatar Hasan dedi ki:

    Yani annem arabayı getirdi ben arabayı kullanmam için yurtdisindan.getirilen kalmam gerek 185 gunaydin başka bi yolu yokmu

  2. Hasan Avatar Hasan dedi ki:

    Yani annem arabayı getirdi ben arabayı kullanmam için yurtdisindan.getirilen kalmam gerek 185 gunaydin başka bi yolu yokmu

  3. Hasan Avatar Hasan dedi ki:

    Yani annem arabayı getirdi ben arabayı kullanmam için yurtdisindan.getirilen kalmam gerek 185 gunaydin başka bi yolu yokmu

  4. Ferhat Avatar Ferhat dedi ki:

    Ben Türkiye’de kalıyorum. Abim yurtdışında kalıyor . Abimin Türkiye’ye 2 yıllığına bıraktığı aracı benim kullanmam mümkünmü Türkiye’de

  5. Ali Akdağ Avatar Ali Akdağ dedi ki:

    Bacanagim Almanya’dan araç getiririse ben iki yıl süre ile bu aracı kullanabilirim. Bu arada ben hiç yurt dışına çıkmadım.