kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Silahlı Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Ücreti 2020’de Ne Kadar Oldu?

Özel güvenlik sertifikası nasıl ve nereden alınır? Özel güvenlik sertifikasını almak için neler yapılmalıdır? Özel güvelik kurs ücretleri 2020 yılında ne kadardır? Özel güvelik görevlisi nerelerde çalışır? Özel güvenlik sertifika ücreti 2020’de ne kadar oldu? Silahlı özel güvenlik sertifikası 2020 ücreti ile silahsız özel güvenlik sertifikası 2020 ücreti aynı mı? Yazımız içerisinde cevapları görebilirsiniz.

A+
A-

Özel güvenlik görevlisi mesleği, bir çok yerde çalışma imkanına sahip ve her geçen gün çalışma alanı artan mesleklerin başında gelmektedir. Ülkemizde nüfusun her yıl artması güvenlik ihtiyacını kolluk kuvvetlerinin tek başına karşılayamaması sonucunu doğurmuş ve bu durum da özel güvenlik görevlisi mesleğinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. 2000 yılı ile birlikte özel sektör eliyle, kolluk kuvvetlerinin yetemediği alanlarda özel güvenlik görevlisi çalıştırılmaya başlamıştır. Yaratılan bu istihdam kapısı ile birlikte toplumdaki genel güvenlik problemi büyük ölçüde azalırken, oluşabilecek yeni suçların da önüne geçilmesi sağlanmıştır. Bu mesleği yapmak isteyenler için özel güvenlik sertifikası nasıl ve nereden alınır? Sertifika almak için neler yapılmalıdır? Silahlı özel güvenlik sertifikası ve silahsız özel güvenlik sertifikası ücreti ne kadardır? Sorularına cevap vermek istiyoruz.

Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Özel Güvenlik Görevlisi olabilmenin en temel şartı silahlı veya silahsız özel güvenlik sertifikasına sahibi olmaktır. Bu sertifikalar alabilmek için yasalarca belirlenen şartları taşıyor olmak ve zamanında başvuru yapmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra sertifika alabilmek için de açılan kursların başarı ile tamamlamak ve sertifika için yapılan test sınavında başarılı olmak gerekir. Özel güvenlik olmaya dair diğer durumlar şu şekilde gelişmektedir:

Silahlı Özel Güvenlik Sertifikası Şartları 2020’de Nelerdir?

Özel Güvenlik Sertikası almak için belirlenen sertifika şartları şunlardır:

  • Vatandaşlık Şartı : Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Ülkemizde oturma izni olanlarda sertifika alabilir. Oturma izni olmayan ve geçici süreliğine ülkemize gelen yabancılar özel güvenlik görevlisi olamazlar ve ÖGG sertfikası alamazlar.
  • Eğitim Şartı : Silahlı sertifika alabilmek için en az lise ve dengi okuldan mezun olmak gerekir.
  • Yaş Şartı : Silahlı özel güvenlik sertifikasını almak için en az 21 yaşını tamamlamış olmak gerekir.
  • Cezai Durum Ehliyeti Şartı : Taksirli suçlar dışında, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis cezası almamış olmak gerekir. Ayrıca; FETÖ, PKK, PYD gibi terör örgütleri ile iktisap içinde bulunan kişilerin tespit edilmeleri durumunda sertifika almaları engellenir.
  • Vatandaşlık Haklarından Yararlanma Şartı : Kamusal haklardan yararlanma konusunda yasaklı olanlar sertifika almaya hak kazanamazlar.
  • Fili Ehliyeti Şartı : Özel güvenlik olmaya engel durumu olanlar sertifika almaya hak kazanamazlar. Akıl hastalığı, akıl bozukluğu, engelli, aksayarak yürüme gibi durumların varlığı silahlı sertifika almaya engeldir.
  • Belge Şartı : Özel Güvenlik sertifikası almak için şartları ilanda belirtilen bazı belgelere de sahip olmak gerekmektedir.

Silahsız özel güvenlik sertifikası almak isteyenlerin 18 yaşını tamamlamış olması ve en az ilköğretim veya ortaokul mezunu olması yeterli kabul edilmektedir. Silahlı özel güvenlik sertifikası için belirlenmiş olan diğer şartlar, silahsız özel güvenlik sertifikası içinde geçerlidir.

Özel Güvenlik Kursularında Verilen Eğitim Süresi 2020’de Kaç Saattir?

2020 yılında özel güvenlik sertifikası almayı düşünenler, başvuru kayıt zamanında bulundukları ilde yer alan ve sertifika veren kurslara kayıt yaptırmak zorundadır. Kurslarda 120 saat sürecek bir eğitim programıyla silahlı sertifika eğitimi verilmektedir. Silahsız sertifika almak isteyenler için ise 100 saat sürecek bir eğitim verilecektir. Silahlı eğitimi ile silahsız eğitimi arasında 20 saatlik bir fark vardır.

Adaylar, kurs eğitimi sonunda EGM Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı tarafından önceden belirlenen tarihlerde yapılacak yazılı sınava katılacaktır. Kurslarda gösterilen ders içerikleri içerisinden 100 test sorusu cevaplanacaktır. Bu test sınavında başarısız olan adaylar tekrar eğitim kursuna katılmaksızın, üç kez daha test sınavına katılabilecektir.

atyy poligonu

Yazılı sınavla birlikte silahlı özel güvenlik sertifikasına sahip olmak isteyenler bir de poligonda atış sınavına katılacaktır. Bu sınavda adaylar, 25 mermilik atışta 15 isabetli atış hedefini tutturmak zorundadır, bu hedefi tutturamayan adaylar silahsız sertifika almaya hak kazanacaktır. Her iki sınavı da başarıyla geçen adaylar, silahlı özel güvenlik sertifikası almaya hak kazanacaktır.

Sınavları başarıyla tamamlayan adayların kimlik kartı alabilmeleri için: İkamet ettikleri İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne istenilen belgelerle birlikte müracaat etmeleri gerekecektir. Adayların kimlik kartları valilik tarafından ikamet adreslerine gönderilecektir.

Özel Güvenlik Sertifika Ücreti 2020’de Ne Kadardır?

  • 2020 Silahlı Özel Güvenlik Sertifikası Kurs Ücreti : 900 – 1.200 TL arası
  • 2020 Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Kurs Ücreti : 700 – 1.000 TL arası
  • “Silahlı özel güvenlik görevlisi olur” 2020 yılı sağlık raporu ücreti : 200 TL civarı
  • “Silahsız özel güvenlik görevlisi olur” 2020 yılı sağlık raporu ücreti : 75 TL civarı
  • 2020 Silahlı sertifika için poligon ücreti : 90 TL
  • 2020 Silahlı Sertifika Kurs Yenileme Ücreti : 500 – 750 TL arası
  • 2020 Silahsız Sertifika Kurs Yenileme Ücreti : 300 – 500 TL arası
  • Özel Güvenlik Sınav Ücreti : 90 TL
  • 2020 Özel Güvenlik Kimlik Harç Ücreti : 900 TL civarı
  • Özel Güvenlik Kimlik Ücreti : 25 TL civarı

Özel Güvenlik Görevlisi 2020 Maaşları Ne Kadardır?

Özel güvenlik görevlileri bir çok yerde istihdam edilebildikleri için aldıkları maaşta çalıştıkları firma ve kuruma göre değişmektedir. 2020 yılında en düşük ÖGG maaşı asgari ücret kadar olurken, en yüksek maaşla çalışanlar ise 5.000 TL’ye yakın bir maaş almaktadır. Özel güvenlik görevlisi olarak çalışanların geneli asgari ücret veya bu ücrete yakın bir maaş almaktadır. Bilindiği üzere 2020 yılı için belirlenen asgari ücret 2.324 TL 70 Kuruş olarak belirlenmiştir. Mesai saatleri dışında çalıştırılmaları durumunda saat üzerinden mesai ücreti alan ÖGG’ler de mevcuttur. Çalışma saatlerinde genel olarak vardiya sistemi uygulanmaktadır. Vardiyalar çalışılan firma ve kuruma göre iki veya üç vardiya şeklinde olmaktadır. Günlük 8 saat Pazar günü hariç, haftalık 45 saat çalışmaktadırlar. 12 saat çalışıp, 24 saat dinlenilen yerlerde vardır. Özel güvenlik olarak çalışanların çoğunda servis ve yemek imkanı bulunmaktadır. Silahlı sertifikası olanların çalışma alanları silahsız olanlara göre daha geniştir. Bankalar, kamu kurum ve kuruluşları, özel korumaya tabi alanlar gibi yerlerde yalnıza silahlı özel güvenlik görevlileri çalışabilmektedir.

Yorumlar

  1. Hatice karahan Avatar Hatice karahan dedi ki:

    Epilepsi hastasıydım önceden ama iylestim bi sorun olurmu alabilirmiyim sertifikayi