kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sekreter Maaşları Ne Kadar?

Özel Sektörde ve Devlette Sekreter Maaşları Ne Kadar? Sekreter Nedir? Ne Demek? Kimdir? Sekreter Kadın Mı Olmalıdır Erkek Mi? Sekreter Ne İş Yapar? Sekreter Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

A+
A-

Sekreter Maaşları ne kadar, sekreter ne iş yapar, çalışma şartları ve çalışma saatleri nelerdir, sekreter kadın mı erkek mi olmalı gibi pek çok başlığa yer verdiğimiz bu yazımızda sekreterlikle ilgili aradıklarınızı bulabilirsiniz.

Devlette ve özel sektördeki firmalarda yüzlerce hatta binlerce yönetici pozisyonundaki personeller bulunur. Yöneticilerin pek çok görev ve sorumluluğu, ziyaretçileri, arayanları, yapması gereken işler bulunur. Yöneticilere tüm bu sorumluluklarında yardım eden personellere ihtiyaç duyulur. İşte bu noktada “sekreter” pozisyonunda çalışan görevliler devreye girmektedir. Devlette ve özel sektörde çalışabilen bu yardımcı personellere dünyada büyük ilgi duyulur. Kamu kurumlarında, özel firmalarda, girişimcilerin yanında iş bulabilen sekreterlerle ilgili en çok merak edilen konu ise ne kadar para kazandıklarıdır. Peki devlette ve özel sektörde sekreter maaşları ne kadar?

Ortaöğretim Tıbbi Sekreter Maaşları Ne Kadar?

Sekreter Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Türk Dil Kurumuna göre kelimenin kökeni Fransızca’ya uzanmaktadır. Orijinal hali “secretaire” şeklindedir. Bu görevliler yöneticiye, işverene, bir kişiye yardım etmek, destek olmak amacıyla çalışan kişilerdir. Sekreterlerin pek çok görev ve sorumluluğu bulunur. Telefon trafiğini yönetir, ajandasını düzenler, plan ve program hazırlar, yazışmalar yapar, imza ve belge işlemlerini yürütür, görüşme trafiğini düzenler, kendisine verilen talimatlarla ilgilenir. kamu haber

Sekreter Kadın Mı Olmalıdır Erkek Mi?

Dünyada sekreter denildiğinde insanların gözünde genellikle kadınlar canlanmaktadır. Ancak bu büyük bir önyargıdan ve yanılgıdan ibarettir. Sekreterlik önemli ve ciddi bir iştir. Kadınlar ve erkeklerin bu işi yapmasında engel yoktur. Önemli olan işi ciddiye almak ve başarılı olmaktır. Ayrıca sekreterlik pozisyonu git gide yönetici asistanlığına dönüşerek daha itibarlı bir meslek haline gelmektir.

Sekreter Ne İş Yapar?

Sekreterin görev ve sorumlulukları çalıştığı sektöre ve kuruma göre değişebilir. Devlette ve özel sektörde veya yöneticiye göre yapılan işler değişebilmektedir. Ancak genel bir çerçeve çizmek için sekreterlerin işverenlerine ve yöneticilere idari destek sağladığı söylenebilir. İşte sekreter görevleri;

Gelen telefonlara cevap verir.
Mesajları not alır.
Yazışmaları yönetir.
Müşterileri veya ziyaretçileri kabul eder.
Gelenler ilgili birimlere yönlendirir.
Günlük yapılan işleri raporlaştırır.
Randevuları ayarlar ve ajandayı düzenler.
Toplantı tarihlerini düzenler ve hatırlatır.
Yapılacak işleri önem sırasına sokar.
Seyahat planlamalarını yapar.
Yöneticilerin talimatları ile ilgilenir.
Yöneticiden gelen mesajları ilgili kişilere iletir.
Eğer satış alanında çalışıyorsa stok durumunu kontrol eder.
Bilgisayar ve telefonla arası iyi olmalıdır.
Sipariş süreçleri ile ilgilenir.
Gizlilikten taviz vermez.

Sekreter Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 

Sekreterlerin çalışma şartları devlette ve özel sektörde değişebilir. Devlette şartlar ve saatler daha iyi olabilir. Ancak genel olarak kendilerine ait bir odada veya masada çalışma ortamlarına sahiptirler. Bilgisayar, telefon, yazıcı gibi teknolojik aletlerle birlikte çalışırlar. Bağlı çalıştıkları yönetici veya birimin çalışma saatlerine uygun hareket ederler. Yöneticiler veya birim ne kadar yoğunsa sekreterin yoğunluğu iki kat daha fazladır. Çalışma saatleri de genellikle 09.00-18.00 şeklindedir. Öğle molaları, ihtiyaç sürelerinin de dahil olduğu 9 saatlik bir çalışma saati söz konusu olsa da mesai yönetici ve birim ne zaman iş bitti derse o zaman biter. Ayrıca mesai saatleri dışında da yönetici tarafından iş paslandığı bilinmektedir.

Devlette Sekreter Maaşları Ne Kadar?

Devlette, kamu kurum ve kuruluşlarında sekreter kadrosunda çalışan binlerce personel bulunur. Bu kişilerin aldığı maaşlar eğitim durumu, derece ve kıdem, hizmet yılı, aile ve çocuk yardımı, fazla mesai, çalıştığı şehir ve kuruma göre değişebilmektedir. Bu kapsamda devlette sekreter maaşları ortalama 4 bin TL civarındadır.

9/1 derecesinde mesleğe yeni başlayan deneyimsiz sekreter maaşı 3 bin 700 TL civarındadır.

5/1 derecesinde yaklaşık 10 yıl deneyimli personele ise 4 bin 200 TL’ye yakın maaş ödemesi yapılır.

1/1 derecesinde devlette 20 yıl deneyimli sekreter maaşı ise 4 bin 500 TL civarındadır.

Özel Sektörde Sekreter Maaşları 

Özelde her meslekte olduğu gibi sekreter maaşları da başlangıçta son derece düşüktür. Hatta pek çok firma ve yönetici sekreterlerine sigorta girişi yapmamakta ve asgari ücretin altında çalıştırmaktadır. Ancak bunların suç olduğu unutulmamalıdır. Özel sektörde başlangıçta, deneyimsiz sekreterlere asgari ücret düzeyinde yani 2 bin 900 TL civarında maaş ödenmektedir. Personelin başarısı, kabiliyetleri, yetenekleri, bilgisi arttıkça maaşı da 4-5 bin TL seviyesine kadar yükselebilmektedir. Ayrıca yönetici asistanı olarak daha kıdemli şekilde çalışan kişilerin aylık gelirlerinin 20 bin TL’ye kadar çıktığı bilinmektedir.

Sekreter Maaşları 2023 Ne Kadar?

Sekreter yerine ne denir?

Türkiye’de sekreterlik mesleği kapsamında en çok kullanılan unvanlar; “Sekreter”,”Yönetici Sekreteri”,”Yönetici Asistanı”,”Departman Sekreteri”,”Üst Düzey Yönetici Asistanı”dır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.