kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Paraf Atmak Nedir? Ne Demek?

Paraf Atmak Nedir? Ne Demek? Neden Paraf Atılır? Paraf Atmak Nedir? Ne Demek? Paraf İle İmza Arasındaki Fark Nelerdir? İnsanlar neden paraf atar? Paraf atmak ile imza atmak aynı şeyler mi?

A+
A-

İmza ile paraf arasındaki fark nedir, paraf atmak ne demektir, kimler paraf atar gibi birçok sorunun cevabını sizler için yazımızda paylaştık. Gelin birlikte paraf atmak nedir, ne demektir bakalım…

Evrak işleriyle uğraşanların sık sık karşı karşıya kaldığı durumlardan biri de ‘paraf atma’ durumudur. Genel olarak evrak işleriyle ilgilenen, imza yetkisi olan, onay makamı olan memur ve personellerin bazen paraf atması gerekebilir. Ayrıca özel şirketlere, devlet dairelerine işi düşen vatandaşların belgelerine paraf attırması istenebilir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya gelen binlerce kişi ‘Paraf atmak nedir? Ne demek?’ ve ‘Paraf ile imza arasındaki farklar nelerdir?’ sorularını sormaktadır.

Paraf Atmak Nedir? Ne Demek?

Kelimenin kökeni Fransızca’ya uzanmaktadır. Orijinal hali ‘paraphe’ olan kelime yalnız ismin veya ad ile sos ismin baş harfleriyle atılan kısa imza anlamına gelir. Paraf atmak ile imza atmanın aynı şey olduğu düşünülse de bu iki eylem birbirinden tamamen farklıdır. İki eylem arasında bazı farklar bulunur. En belirleyici fark ise iki eylemin taşıdığı sorumluluktur. İmza atmanın sorumluluğu paraf atmanın sorumluluğundan daha fazladır. İmza atan bir kişi ilgili konuda tüm sorumluluğu üzerine atılır. Paraf atma eylemi ise imza atması yetkisi bulunmayan, onay makamı olmayan memurlar ve personeller tarafından yapılır. Örneğin öğretmenler sınav kağıtlarına paraf atar. Banka çalışanları sözleşmelerin alt kısımlarına paraf atar.

Bir kişi isminin ve soyadının baş harflerini yazarak paraf atmış olur. Bu işlemle belgeyi ya da işlemi ‘gördüm ve onaylıyorum’ demiş olur. Paraf atmanın hukuki bir sorumluluğu yoktur. Kontrol işlemi olarak kullanılan bir prosedürdür. Oysa imza atmanın hukuki sorumluluğu bulunur. Bu nedenle bilmediğiniz metinlere, boş sayfalara imza atmanız önerilmez ancak paraf atabilirsiniz. Böylece hukuki sorumluluğu üstlenmemiş olursunuz.

Paraf İle İmza Arasındaki Fark Nelerdir?

İmza atmak ile paraf atmak birbirinden tamamen farklı anlamlara gelir. İki kelime, iki eylem de birbirinden farklıdır. Pek çok kişi paraf ile imza arasındaki farkların ne olduğu merak etmektedir. Konunun daha iyi anlaşılması için bu farkları sizler için derledik.

  • Paraf resmiyet oranı düşük, formalite olan işlemlerde kullanılır.
  • ‘Biliyorum, okudum, gördüm, onayladım’ anlamlarına gelir.
  • İmza atarak hukuki sorumluluk alınır.
  • Resmi evraklarda, resmi iş ve işlemlerde, ticarette imza kullanılır.
  • Paraf atmanın hukuki sorumluluğu yoktur. Başınız belaya girmez.
  • İmzanın hukuki sorumluluğu vardır. İmza attığınız bir belge başınızı belaya sokabilir.
  • İsim-soyad, soyad-isim baş harflerini yazarak paraf atabilirsiniz.
  • İmza atmanın pek çok farklı yolu ve şekli vardır.
  • Paraf atmanın zorunluluğu yokken imza atmak resmi işlerde zorunludur.
Yorumlar

  1. Mikail Avatar Mikail dedi ki:

    Yok