kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sendika Üyesi Memurun Maaşından Kesinti Olur Mu? Ne Kadar Olur?

Sendika Üyesi Memurun Maaşından Kesinti Olur Mu? Ne Kadar Olur? Sendika nedir? Ne demek? Sendika üyesi memurun maaşından kesinti olur mu? Sendika aidatı miktarı ne kadar? Sendika ikramiyesi aidatı karşılıyor mu?

A+
A-

Sanayi devrimi ile birlikte çalışanlar ile işverenler arasındaki ilişkiler daha kırılgan hale gelmiştir. Dünyanın farklı yerlerinde işçi hareketleri görülmüş ve çalışanların hak arama mücadelesi başlamıştır. İşte sendika oluşumu ve sendika hakkı bu tür bir mücadelenin sonucunda edinilmiştir. Bu kapsamda özel sektörde ve devlette çalışan milyonlarca kişi sendikaya girerek haklarını arayıp koruyabilmiştir. Ancak milyonlarca kişinin sendika üyesi olmasına da izin verilmemiştir veya bazı kişiler sendika üyesi olmayı tercih etmemiştir. Türkiye’de ise sendika bilinci yeni yeni oluşmaktadır. Medya sektöründe, gazeteciler arasında sendikalaşma süreci başlamamış veya başlamasına izin verilmemiştir. Oysa devlet memurları sektörlerine göre sendika sürecine girmiştir. Memur-Sen, Sağlık-Sen gibi büyük sendikalar ülkede faaliyet göstermektedir. Devlet memurlarının sendika üyesi olma hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle binlerce memur sendikalaşma, sendika üyesi olma süreçleri ile ilgili araştırma yapmaktadır. Özellikle sendika üyesi olan memurların maaşlarından kesinti yapılıp yapılmayacağı büyük merak konusudur. Memurlar sendika üyesi olduğunda maaşlarının azalıp azalmayacağını bilmek isterler. Peki sendika üyesi olan memurun maaşı kesilir mi? Azalır mı? Sendika üyesi olan memurun maaşından ne kadar para kesilir?

Sendika Aidatı Ne Kadar 2023?

Sendika Nedir? Ne Demek?

Sendika işçilerin, çalışanların hayatında kritik önem taşımaktadır. İşçiler ve çalışanlar yıllardır, yüz yıllardır işverenlerle sorun yaşamaktadır. Maaş sorunu, kadın erkek işçi ayrımı sorunu, temel hak ve özgürlükler sorunu, izin sorunu gibi sorunlar nedeniyle büyük mücadeleler yaşanmıştır iki grup arasında. Toplumların sınıflardan oluştuğu görüşü hakim olunca dünyada işçiler hak arama mücadelesine girmiştir ve sendika gibi bazı haklar elde edilmiştir. Sendika işçiler ile işverenler arasındaki bir denge mekanizması olarak gösterilebilir. Çalışanların iş, kazanç, hak, maaş gibi önemsediği konularda sendika yetkilileri hak arama mücadelesine girişmişlerdir. Ve işçi, çalışan haklarını artırmak için işverenlerle pazarlık yapmaktadırlar. Bu nedenle çalışanların, işçilerin sendikalaşması oldukça önemlidir. Sendikalaşmanın olmadığı fabrikalar, sektörlerde yaşanan hak sorunları nedeniyle milyonlarca kişi mağdur olmaktadır. Sendika ve sendikalaşma bazı siyasi fikirlerle, ideolojilerle ilişkilendirilse de batılı ülkelerde sendikalaşma oranı %100’e yakındır. Bu nedenle sendikayı ve sendika hakkını ideolojilerden arındırmak oldukça faydalı olacaktır. Özellikle de kayıt dışı istihdamın ülkemizde bu kadar yüksek olduğunu düşünürsek bu durum daha iyi anlaşılacaktır.

Sendika Üyesi Memurun Maaşından Kesinti Olur Mu?

Türkiye’de binlerce devlet memuru ve kamu görevlisi bulunmaktadır. Bu memurların pek çoğu sendika üyesidir. Sendika üyesi olan memurlar ve sendika üyesi olmak isteyen memurlar sendikalar hakkında pek çok soru sorarlar. Özellikle sendika üyesi olan memurların maaşlarında azalma veya kesilme olup olmadığı merak edilmektedir. Devlet memurları sendika üyesi olduklarında maaşlarından her ay kesinti yaşanmaktadır. Başka bir deyişle sendika aidatı memur maaşlarından düzenli olarak kesilmektedir. Sendika aidatının miktarı ise memurun kazandığı maaş miktarına, üyesi olunan sendikaya ve vergi dilimine göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin bazı memurlar 10 lira sendika aidatı öderken bazı memurlar ise 100 TL aidat ödeyebilirler. kamu haber

Sendika Aidatı Miktarı Ne Kadar?

Sendika üyesi olan kamu personellerinin maaşlarından her ay belirli bir miktar ücret kesilmektedir. Sendikanın aylık aditar miktarı kıdemi 15/1 olan ve bu kıdemden maaş alan memurun damga vergisine tabi brüt maaşının en az 4/1000 ve en çok 1/30 kadar olmaktadır. İlgili sendikanın tüzüğünde belirlenen çerçeve kapsamında belirli oranda üyenin maaşından aidat kesilmektedir. Buna göre memurların üyesi olduğu sendikaya ve memurların maaşına göre 2019 yılı sendika aidat miktarı şu şekildedir:

Sendika üyesi devlet memurlarının maaşlarından kesilecek aidat miktarı 2019 en az 14.18 TL iken en çok 118.15 TL’dir.

Sendika İkramiyesi Sendika Aidatını Karşılıyor Mu?

Sendika üyesi olan devlet memurlarının maaşlarından her ay üyelikleri nedeniyle kesinti yaşanmaktadır. Bu kesintiyi karşılamak için bu memurlara her 3 ayda 1 toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Bu kapsamda 2019 Ocak ve Nisan aylarında üye memurlara 97.20 TL tutarında toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. 

Toplu sözleşme ikramiyesinin 3 aylık tutarı 97.20 TL, aylık net tutarı 32.40 TL olarak belirlenmiştir.

Sendika aidatı olarak maaştan kesilen tutar 32.40 TL’den az ise memur aradaki fark kazar aylık kazanç elde edebilir. Maaştan kesilen aidat tutarı 32.40 TL’den fazlaysa aradaki fark kadar aylık kayıp olacaktır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

MEB ve Sendikalara Çağrı: Öğretmenevleri Öğretmenlerindir!

Sendikalı üye olmak maaşı etkiler mi?

 Çalışılan işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalayıncaya kadar işçinin ücretinde herhangi bir kesinti olmaz.

Yorumlar

  1. alpay Avatar alpay dedi ki:

    merhaba, memurlara yönelik sendikayla ilgili bu kanun, işçiler için de geçerli mi?