kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Röntgen (Tıbbi Görüntüleme) Teknisyeni Maaşı Ne Kadar?

​​​​​​​Röntgen teknisyeni maaşları ne kadar oldu? Tıbbi görüntüleme teknisyeni net ve brüt maaşları ne kadar? Kamuda ve özelde röntgen teknisyeni ne kadar kazanır?

A+
A-

Röntgen teknisyeni, tanı aşamasında uzman doktorlara yardımcı olan ve bu tanıda kullanılacak olan cihazı yöneten kişidir. Röntgen yani tıbbi görüntüleme teknisyeni hakkında en çok merak edilen konu ise aldıkları maaştır.

Türkiye çoğu insan pek çok farklı neden dolayı meslek gruplarının aylık kazançlarını, maaşlarını merak ediyor. Bu merak duygusu farklı nedenlerden gerçekleşebiliyor. Kimi komplekslerinden dolayı, kimi sadece merak duygusundan, kimi bu işi yapsam mı diye düşünerek kimi de o mesleği yapmaya başlamadan evvel bir meslek grubunun maaşını merak edebiliyor.

İnternet veya sosyal medya hayatların bu kadar içinde değilken bu bilgilere ulaşmak da oldukça güçtü. Tabi ki bu teknolojik gelişmelere rağmen bazen yanlış kaynaklara bakılmasından bazen de kaynakların tek bir yerden çıkıp dağıtılmasından dolayı yine de insanlar yanlış bilgi sahibi olabiliyor. İşte bu nedenle biz sizlere elimizden geldiğince doğru bilgileri derleyerek farklı meslek gruplarının maaş bilgilerini derlemeye çalışıyoruz. Bu içeriğimizde röntgen teknisyeni maaşları hakkında bilgilere ulaşabileceksiniz.

Tıbbi Görüntüleme (Röntgen) Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

NASIL RÖNTGEN TEKNİSYENİ OLUNUR? RÖNTGEN TEKNİSYENİ KİMDİR? NE İŞ YAPAR?

Röntgen teknisyeni tüm sağlık teknisyenliği unvanlarında olduğu gibi genellikle kendi alanının uzmanının yönlendirmeleri ile sağlık alanına yardımcı personel, destek personeli olarak hizmet veren bir teknisyen türüdür. Tıbbi görüntüleme teknisyeni görevlerine genel olarak bakarsak şu görevleri yerine getirmesi gerektiği görülür:

  • Hasta ve çalışana yönelik radyasyon güvenlik önlemlerini uygularlar
  • Tıbbi görüntüleme cihazını ve ortamı radyografik incelemeye hazır hale getirirler
  • Cihazların kalibrasyonunu kontrol ederler, bakım ve tamirinin zamanında yapılması için ilgililere bilgi verirler
  • Radyografik inceleme öncesinde hastayı hazırlarlar ve bilgi verirler
  • Doğrudan ya da radyoopaklı radyografi, bilgisayarlı tomografi ve kemik mineral dansitometresi çekimleri ile manyetik rezonans ve anjiyografi görüntülemesi yaparlar
  • Film banyo/baskı işlemleri ve görüntülerin elektronik kayıt işlemlerini yaparlar
  • Radyoaktif atıkların muhafazasını ve imha edilmesinde görev alırlar
  • Uzman eşliğinde radyonüklid görüntüleme ve floroskopi yaparlar
  • Hekim eşliğinde radyoopak madde enjeksiyonu yaparlar

Röntgen teknisyeni olabilmek için de adayların bu alan ile ilgili bölümlerden birinden mezun olmaları gerekmektedir. Röntgen teknisyeni olabilmek için mezun olunması gereken Radyoloji – Radyoloji Teknisyenliği Dalı bölümüdür. Bu mezuniyet sonrasında da özel sektör ve kamu olarak çalışma dallarına ayırmak gerekirse özel sektörde mesleğini icra etmek isteyen bir röntgen teknisyeni kendi alanında hizmet veren kurumlara iş başvurularında bulunmalı ve personel olarak alınmayı beklemelidir. Kamuda tıbbi görüntüleme teknisyeni olabilmek için ise KPSS’ye girmeli, yeterli puan almalı ve personel alımı, atama dönemlerinde yerleştirilmeyi beklemelidir.

 

rontgen teknisyeni ne is yapar

ÖZEL SEKTÖRDE TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİSYENİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Kamudan bahsetmeden önce özel sektöre değinmek gerekirse özel sektörde röntgen teknisyeni olarak hizmet verecek bir kişinin asgari ücret ve bu bantta para kazanmaya başlayacağı gerçeğini belirtmekte fayda var. Ülkemizde çoğu meslek grubu için geçerli olabilecek yeni başlama noktasında firmaların asgari ücret verdiği gerçeği ile hareket edecek olursak röntgen teknisyeni özel sektörde 8506 TL ve civarında bir maaş elde ederek işe başlayacaktır diyebiliriz. Tabi ki kişinin kendini geliştirmişlik oranı veya çalışılacak kurumun neresi olduğuna bağlı olarak değişebilecek olsa da başlangıç seviyesinde tıbbi görüntüleme teknisyenleri özel sektörde genelde bu civarlarda maaş almaktadırlar.

KAMU PERSONELİ OLARAK RÖNTGEN TEKNİSYENİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Röntgen teknisyenleri kamu personeli olarak atandıklarında genelde sağlık teknisyeni konumunda işe başlarlar. Sağlık teknisyenlerinin net maaş kapsamında maaşları şu listede görülebilir.

Yeni başlayan Teknisyen: 15-16 bin Türk Lirası

Bu liste net ele geçen ortalama rakamlar üzerinden oluşturulmuştur. Bunu belirtmemizin nedeni piyasada brüt maaşlar ile net maaşların birbirine karışıyor olduğu gerçeğidir. Brüt maaş bir çalışanın kazandığı gelirdir. Bu gelir üzerinden devlete gelir vergisi ödenir, sağlık primi ve emekli ödeneği verilir. Bu yaklaşık olarak yeni başlayan bir röntgen teknisyeni için 1000-1200 TL civarlarındadır. Yani yeni başlayan konumundaki bir röntgen teknisyeni brüt maaşı 15300-15600 TL civarlarında olurken, net maaş ise 15400-15500 TL dolaylarındadır.

Buradaki rakamlarında aralıklı verilmesinin nedeni maaşların kurum, aile ve benzeri nedenlerden dolayı farklılık gösterebilmesidir. Örneğin asgari geçim indirimi olan AGİ 268 TL gibi bir rakama denk gelmektedir ve bekar için farklı evli için farklı işlemektedir. Çocuk sahibi olan veya eşi çalışmayana aile yardımı yapılmaktadır. Bunlar eklendiğinde veya çıkarıldığında ortalama olarak röntgen teknisyeni maaşları bu dolaylardadır.

Röntgen Teknikerliği

Röntgen teknisyeni kaç saat çalışır?

Mesai süresi “DAİMİ OLARAK” günde 7 saat (haftada 35 saat) ile sınırlandırılmıştır. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.