kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Covid 20 Nedir? Covid 19 İle Farkları Nelerdir? Mutasyon Ne Demek?

Covid 20 nedir? Covid 19 ile farkları neler? Covid 20 daha mı ölümcül? Mutasyon ne demek? Covid 19 mutasyonu ne anlama geliyor? Detaylar haberimizde.

A+
A-

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan adlı bölgesinde ortaya çıkan ve bir yılı aşkın süredir dalga dalga yayılarak dünyanın her yerinde etkisini gösteren Covid 19 virüsünün ardından Aralık 2020 itibariyle Covid 19’un mutasyon geçirmiş bir hali olarak ifade edilen Covid 20 salgını ihtimali endişe yarattı. Covid 20 nedir? Covid 20 daha mı bulaşıcı? Daha mı ölümcül? Mutasyon ne demek? Covid 19 mutasyona mı uğradı? Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamaları neler?

Covid 19 Nedir? Covid 19 Dünyamızı ve Ülkemizi Nasıl Etkiledi?

2019 yılının son günlerinde Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan eyaletinde iddialara göre vahşi hayvanların sergilendiği pazar yerinden yayılmaya başlayan Covid 19 ismi verilen koronavirüs kısa süre içerisinde tüm dünyaya dağıldı. Bugün itibariyle virüsün girmediği ülke kalmazken Türkiye’de de Mart 2020 döneminden beri vakalar ve vefatlar görülmektredir. 20 Aralık 2002 tarihinde ilan edilen son tabloya göre Türkiye’de bugüne dek toplam 2.024.601 kişide koronavirüs Covid 19’a rastlandı. Bu hastalardan toplam 18.097 kişi vefat etti. Dünya genelinde ise bugüne dek 70 milyondan fazla kişi Covid 19 virüsü ile tanıştı. Özellikle Avrupa’da İngiltere, İspanya, İtalya gibi ülkelerde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde çok fazla sayıda insana bulaşan ve çok fazla can alan Covid 19 koronavirüsünün 2020 yılının son günlerinde mutasyona uğrayarak bazı değişimler gösterdiği dile getirilmeye başlandı.

Covid 19 Mutasyona Mı Uğradı? Mutasyon Ne Demek? Sonuçları Neler?

Covid 19 koronavirüsü ortaya çıktığı günden bugüne dek bir çok kez mutasyona uğradı. Koronavirüslerin bir özelliği olan bu adaptasyon hali ilk kez Dünya Sağlık Örgütü’nü de alarma geçirerek kadar ciddi şekilde gerçekleşti. Covid 19 koronavirüsün Avrupa başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde yeni bir halinin tespit edildiği belirtiliyor. Bu yeni tipe Covid 20 adı verildi.

corona septom

Covid 20 Nedir? Covid 20’nin Covid 19’dan Farkları Neler? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Covid 19’un son geçirdiği mutasyon neticesinde farklılaşmasından dolayı Covid 20 adı verilen yeni tip koronavirüs Avrupa’da İngiltere, Hollanda, Avusturya gibi ülkelerde gözlemlendi. Bu virüse yönelik olarak Dünya Sağlık Örgütü’nden henüz daha zararlı ve öldürücü olduğu yönünde bir bulgu yok açıklaması gelse de ülkeler ve vatandaşlar haklı bir endişe içerisinde. Tedbirlerin sıkılaştırılmasını da salık veren Dünya Sağlık Örgütü’nün ikazları neticesinde ülkeler teke teker uçuş yasakları getirmeye başladı. Bu bağlamda Türkiye de 20 Aralık 2020 tarihi itibariyle İngiltere, Hollanda, Güney Afrika gibi ülkelerden Türkiye’ye yapılacak olan uçuşları geçici olarak durdurduğunu ilan etti.

Covid 20’nin uzmanlara göre Covid 19’dan farklı olarak gözlemlenen en önemli özelliği daha kolay bulaşıyor ve yayılıyor olması. Bu noktada tespitlerin artması ciddi bir yayılım yaşanabileceğini gösterdiğinden Dünya Sağlık Örgütü de derhal tedbirlerin sıkılaştırılmasını ülkelerden istedi. Peki Covid 19 koronavirüsün mutasyona uğraması ne anlama geliyor? Mutasyon ne demek?

Mutasyon Ne Demek? Covid 19’un Mutasyona Uğraması Ne Anlama Geliyor?

Mutasyon bir hücrenin DNA ve RNA diziliminde kalıcı bir biçimde değişiklik meydana gelmesi demektir. Bu bağlamda Covid 19’un mutasyona uğraması onun bilinen karakteristik özelliklerinin belli oranda farklılaşması anlamına gelmektedir. Covid 19 koronavirüsün gözlemlenen bu yeni halinde ana yapıda bir değişiklik olmadığı yönünde gözlemlerin mevcut olduğu söyleniyor. Ancak gerçekleşen bu mutasyonun neticesinde oluşan Covid 20 koronavirüsün daha bulaşıcı hale geldiği, daha kolay yayıldığı gözlemlendi.

Covid 20 Daha Mı Tehlikeli? 

Covid 19’un mutasyona uğrayarak dönüştüğü ve Covid 20 adı verilen koronavirüsün insan bünyesine daha fazla etki ettiği ve dolayısıyla daha ölümcül olduğu yönünde henüz bir bulguya ulaşılmış değil.

Covid 19 Aşıları Covid 20’ye Karşı Etkili Olur Mu?

İnsanların aklına takılan bir diğer konu da bilinen Covid 19 yapısına göre hazırlanmış olan Covid 19 aşılarının mutasyona uğrayarak Covid 20’ye dönüşen koronavirüs üzerinde etkili olup olmayacağı konusudur. Bu konuda bazı uzmanlar kesin bilgi veremese de aşının belli derecede Covid 20 üzerinde de etkili olabileceğini belirtiyorlar.

Covid 20’den korunmak için de uzmanlar her şeyden evvel maske, hijyen ve mesafe kurallarına harfiyet riayet edilmesi konusunda hemfikir.

Covid 20 Koronavirüse dair aklınıza takılan soruları sormak ve fikir alışverişinde bulunmak için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.