kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Bilim Kurulu Nedir? Kimlerden Oluşur?

Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Covid 19 Bilim Kurulu nedir? Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Covid 19 Bilim Kurulu kimlerden oluşur? Üyeleri kimler? Çalışmaları neler? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Çin Halk Cumhuriyeti’nde bulunan Wuhan kentinde ilk olarak görülen ve bugün dünyada çok geniş bir yayılma alanı bulan Korona tipi virüs Covid 19 ile alakalı Türkiye’de de bazı tedbirler ve bununla mücadele edebilmek adına bazı çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmaların politik bazı tedbirlerin yanında elbette tıbben alınacak kararlar ile de yakından ilişkisi bulunmaktadır. Bu tıbbi tedbirlerin karar ve yürütümü ile alakalı olarak öne çıkan en önemli mekanizma hiç şüphesiz Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Korona Virüsü Covid 19 Bilim Kurulu’dur. Sağlık Bakanlığı Covid 19 Bilim Kurulu nedir? Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Covid 19 Bilim Kurulu kimlerden oluşur? Üyeleri kimlerdir? Nasıl çalışırlar? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Korona Virüsü Covid 19 Nedir? Nasıl Çıktı? Nasıl Yayılıyor?

Korona tipi bir virüs olan Covid 19 Çin Halk Cumhuriyeti’nde yer alan Hubey Eyaleti’nin Başkenti konumundaki Wuhan kentinde görülmüş, sonrasındaki kısa takvimde Asya Bölgesi’nde yer alan ülkelerde daha sonra ise Dünya genelinde yer alan bir çok ülkeye yayılmıştır. Yayılma şekli temelde solunum yolu olan bu virüs için henüz kesin bir tedavi yöntemi ya da proaktf olarak engelleyebilecek bir aşı kesin olarak geliştirilememiştir. Yalnızca 17 Mart 2020 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde denek olmayı kabul eden 43 yaşında bir kadın üzerinde ilk aşı denemesi yapılmıştır. Bu aşının etkileri için de bir süre daha beklenmesi gerekmektedir.

Korona tipi Covid 19 virüsünden korunmanın en temel yolu olarak gerek Dünya Sağlık Örgütü gerekse ülkemizde bu konuda uzman en temel heyet olan Sağlık Bakanlığı Covid 19 Bilim Kurulu tarafından hijyen üzerinde durulmaktadır. İnsanların hastalığı özellikle dokundukları yerden virüsü ellerine almaları ve ardından virüsü kendi elleri ile ağız, burun ve göz kanalıyla kendilerine taşıdıkları üzerinde duran uzmanlar, sık sık ellerin bol sabunla yıkanmasını, bu imkanın olmadığı yerlerde alkol bazlı kolonya ya da dezenfektan sıvılar ile bu hijyenin sağlanmasını öneriyorlar.

Maske kullanımının ise enfekte olma riski olan kişiler için değil, enfekte olup hastalığı yayma riski olan kişiler için etkili bir yöntem olacağının, sağlıklı olduğunu düşünen kişilerin maske ile virüse karşı tam bir koruma sağlamalarının çok mümkün olmadığının üzerinde duruyorlar.

Korona Tipi Covid 19 Virüsü’nden Türkiye’de Ölen Var Mı?

18 Mart 2020 tarihinde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA Korona virüsü Covid 19 sebebiyle ülkemizde ilk vefatın yaşandığını duyurdu. Vefat eden bu ilk hastanın 89 yaşında olduğunu ve virüsü Çinliler ile temas halinde bulunan bir çalışanından almış olduğunu deklare etti.

corona virusu

Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Covid 19 Bilim Kurulu Nedir?

Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Covid 19 Bilim Kurulu, 2019 yılının Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve bilim insanları tarafından Covid 19 ismi verilen korona tipi virüsle mücadelede kararlar almak, hamleler yapmak adına 2020 yılının Ocak ayında kuruldu. Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Covid 19 Bilim Kurulu’nda her biri alanında uzman, uluslararası çapta tanınan ve daha evvel benzeri konularda çalışmalar da yürüten kıymetli hekimlerden oluşturuldu.

Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Covid 19 Bilim Kurulu Neler Yapar?

Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Covid 19 Bilim Kurulu’nun en temel görevi elbette 11 Mart 2020 tarihi itibariyle Türkiye’ye de sıçrayan salgının yayılmasını yavaşlatmak, menfi etkilerini asgariye indirecek kararlara ön ayak olmaktır. Aynı zamanda 11 Mart 2020 tarihinden itibaren tanı koyulan vakalarla alakalı olarak tedavi süreçlerinde de yer alacak olan Kurulun, bu sürecin en az zararla atlatılması bakımından kritik bir rolü bulunmaktadır. Kurul sürece dair açıklamaların yönünü, muhteviyatını, döneme göre atılacak adımları, sınır kapama, yurt dışından hasta tahliyesi, karantinalar, oluşturulacak acil durum noktaları gibi virüse dair hemen her konuda karar alma mercii gibi çalışmaktadır. Tüm bu görevlerinin yanında uluslararası alanda virüse dair yapılan çalışmaları, denenen ilaç, yöntem ve aşı çalışmalarını takip eder. Fayda bulunan çalışmalara dair istişarelerde bulunur ve daha iyi bir tedavi için adımlar atar.

Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Covid 19 Bilim Kurulu Kaç Kişi? Kimlerden Oluşmaktadır?

Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Covid 19 Bilim Kurulu alanında yetkin, gerek ulusal gerekse uluslararası arenada kendilerini ispat etmiş uzmanlardan oluşmaktadır. Kurul yirmi altı kişi ile kurulmuştur ve Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA kurula başkanlık etmektedir. Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Covid 19 Bilim Kurulu üyeleri ve uzmanlık alanları ise şu şekildedir;

Üye Görev Yeri Uzmanlık Alanı
Prof. Dr. Ateş KARA Hacettepe Ünv. Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları
Prof. Dr. Alpay AZAP Ankara Ünv. Tıp Fakültesi Enfeks. Hast. ve Klinik Mikrobiyoloji
Prof. Dr. Levent AKIN Hacettepe Epidemiyoloji
Prof. Dr. Tevfik ÖZLÜ KATÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları
Prof. Dr. Recep ÖZTÜRK İstanbul Medipol Ünv. Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hast. ve Klinik Mikrobiyoloji
Prof. Dr. A. Füsun EYÜBOĞLU Başkent Ünv. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları
Prof. Dr. Serhat ÜNAL Hacettepe Enfeksiyon Hast. ve Klinik Mikrobiyoloji
Prof. Dr. Firdevs AKTAŞ Gazi Ünv. Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hast. ve Klinik Mikrobiyoloji
Prof. Dr. Yeşim TAŞOVA Çukurova Ünv. Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hast. ve Klinik Mikrobiyoloji
Doç. Dr. Şebnem ERDİNÇ Sağlık Bilimleri Ünv. Ankara Eğit. Arş. Hast. Enfeksiyon Hast. ve Klinik Mikrobiyoloji
Prof. Dr. Hasan TEZER Gazi Ünv. Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları
Prof. Dr. Rahmet GÜNER Ankara YBÜ Tıp Fakültesi Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hast. ve Klinik Mikrobiyoloji
Prof. Dr. Aydın YILMAZ SBÜ Atatürk Hastanesi Göğüs Hastalıkları
Prof.Dr. M. Şule AKÇAY Başkent Ünv. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları
Prof. Dr. Canan AĞALAR SBÜ FSM Hst. Enfeksiyon Hast. ve Klinik Mikrobiyoloji
Prof. Dr. İlhami ÇELİK Kayseri Şehir Hst. Enfeksiyon Hast. ve Klinik Mikrobiyoloji
Prof. Dr. Akın KAYA Ankara Ünv. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları
Prof. Dr. Levent YAMANEL SBÜ Gülhane Eğt. Arş. Hst. Yoğun Bakım ve İç Hast.
Prof. Dr. Zeliha TUFAN KOÇAK YÖK Yürütme Kur. Üyesi Enfeksiyon Hast. ve Klinik Mikrobiyoloji
Prof. Dr. Mehmet DOĞANAY Erciyes Ünv. Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hast. ve Klinik Mikrobiyoloji
Prof. Dr. Serap ŞİMŞEK YAVUZ İ.Ü. Tıp. Fakültesi Enfeksiyon Hast. ve Klinik Mikrobiyoloji
Doç. Dr. Gülay KORUKLUOĞLU Ulusal Viroloji Lab. Sorumlusu
Dr. Ayla AYDIN S.B. Bulaşıcı Hst. Daire Başkanı
Prof. Dr. Selçuk KILIÇ Biyolojik Ür. Daire Başkanı
Cemil GÜNEŞ Hukuk Müşaviri
Ali GÖKTEPE S.B. Sağlık Tehd. Erken Uyarı ve Cevap Daire Başkanı

Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi Alo 184 SABİM, Korona virüsü Covid 19 salgını sebebiyle, Korona Virüsü danışma hattı haline getirilmiştir. Bilim kurulunun oluşturmuş olduğu algoritmaya göre arayacak olanlara bilgiler verecek ve yönlendirmeler yapacak olan Alo 184 hattına dair daha detaylı bilgilere aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz yazımızda ulaşabilirsiniz.

Korona Virüsü Covid 19’a dair düşüncelerinizi paylaşmak ve diğer kişilerle istişarede bulunmak için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.