kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Glüten nedir? Zararları nelerdir?

Glüten nedir? Glüten intoleransı nedir? Glüten Zararlı mıdır? Glüten zararları nelerdir? Çölyak ve glüten intoleransı aynı şey mi? Merak edilenler yazımızda.

A+
A-

Glüten Ne Demek?

Yapılabilecek en basit ve dar kapsamlı tanımlama ile glüten nedir sorunun cevabı bir protein türüdür olabilir. Bildiğiniz üzere tüm doktorlar ve hastaneler de görev alan diyetisyenler protein ağırlıklı beslenmenin faydasından ve gerekliliğinden bahsetmektedir. Bir çok profesyonel ve amatör sporcu da bu tavsiyelere uygun beslenmektedir. Ancak genellikle yararlı olan ve onlarca alt türü bulunan proteinlerden bazıları da vücuda zarar verebilmektedir. kamu haber

Evde Yemek Yaparak Nasıl ve Ne Kadar Para Kazanılır?

Ekmek ve türevi besinlerin içerisinde kabararak piştikten sonra oluşan boşluklu, ağsı veya örgüye benzeyen yapıyı oluşturan gluten proteinidir. Ekmeğin mayalanma ve kabarmasında büyük rol oynamaktadır. Bu kadar faydası olan bir proteine alerjisi olanlar içinde ekmek yemek çözümsüz bir sorun değildir. Halk ekmek büfeleri başta olmak üzere birçok ekmek fabrikası veya fırını glütensiz ekmek yapabilmektedir.

Çölyak hastlığı olarak isimlendirilen rahatsızlıkla mücadele eden hastaların beslenmesini kolaylaştırmak amacıyla gıda ve ürün denetimleri ve ilgili yasal altyapı sağlanarak kullanımı mecburi olmayan ürünlerden glüten maddesi çıkarılmıştır. Patates, nohut, meyve türleri, soya, fasulye, mercimek, sebze türleri, mısır yağı, peynir ve ayran gibi süt ürünleri aktif olarak tüketebilecekleri besin kaynaklarıdır. 

Glüten hangi yiyeceklerde bulunur?

Birim kilogramında 20 miligram ve daha fazla gluten içeren besinler glütenli yiyecek sınıfına girecektir. Normal makarna, pasta, bisküvi gibi ürünleri tüketemez. Gluten hangi yiyeceklerde bulunur tek tek saymak yerine yapıldıkları malzemelere göre incelemek daha kolay olacaktır. Üzerinde glüten free yani glüten içermez etiketi olan ürünleri tercih etmenin önemi bu anlamda büyüktür. 

Glüten free nedir?

Okuyucuların besinlerin üzerinde yer alan ve çölyak hastaları başta olmak üzere beslenme alışkanlığı düzenlemeye çalışan herkese faydası olabilecek etiketlerden biri glüten free etiketidir. İngilizce olarak kullanılan bu kavramın anlamı glütensiz veya glüten içermeyen anlamında kullanılmaktadır. Özellikle bisküvi, ekmek ve makarna alırken bu etikete dikkat ediniz.

Glüten İntoleransı nedir?

Yukarıda kısaca değindiğimiz çölyak hastalığından  Dünya nüfusunun %1’lik kısmı muzdariptir. Glüten intoleransı ile çölyak hastalığı birebir aynı kavram değildir. Çölyak, glüten proteini ile ilgili olan sorunlardan yalnızca biridir ancak ilgili proteini içeren besinleri tükettiğinde rahatsız olan herkese glüten intoleransı teşhisi konulmaktadır.

Glüten intoleransı belirtileri bulanma, kusma, depresif tepkiler, karın ağrısı, şişkinlik gibi belirtilerle tepki vermektedir. Tıp dünyası tarafından üzerinde tanımlama çalışmları yapılan glüten intoleransı diğer tabiriyle glüten alerjisi olduğunuzdan şüpheleniyorsanız daha fazla bilgi edinebilmek için mutlaka bir doktora başvurunuz. Klinik testler olmadan glüten hassasiyetiniz olup olmadığını bilmek mümkün değildir.

Glüten Zararlı mıdır? 

Eğer hassasiyetiniz, alerjiniz yoksa veya çölyak hastası değilseniz glüten zararlı mıdır? Sorunun cevabı net şekilde hayır! Yani glüten insan vücuduna zararlı bir madde değildir ancak bazı insanların sindirmekte zorlandığı bir besin türüdür. Tıpkı alerji duyduğumuz ancak alerjisi olmayanların rahatlıkla tükettiği tüm besinler gibi glüten de alerjisi olmayanlarca rahatça tüketilebilir.

Beslenme ile ilgili konuşmak için forum tercihiniyap adresini kullanabilirsiniz.

Oruç Nedir? Nasıl Tutulur? Ne Zaman Açılır?

6095 1 e6d85d41a55e964a0fb2768575c37d87

Gluten hangi organa zarar verir?

Glüten, çölyak hastaları tarafından tüketildiğinde bağışıklık sistemi reaksiyon göstererek ince bağırsak dokusuna zarar verir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.