kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir? Şartları Nelerdir? Primi Ne Kadar?

Bir yerde çalışmayan kişilerin sigortalı olmalarına imkan sağlayan İsteğe Bağlı Sigortalılık nedir? Kimler isteğe bağlı sigortalı olabilir? Primi ne kadar? Yazımızda.

A+
A-

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren ve sosyal güvenlik konusunda köklü yenilikler getiren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun altıncı bölümünde düzenlenen İsteğe Bağlı Sigortalılık nedir? İsteğe bağlı sigortalılık kimleri kapsamaktadır? İsteğe Bağlı Sigorta prim oranı kaçtır? Primi ne kadardır? Kimler isteğe bağlı sigortalı olabilir? Tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabileceksiniz. Kamu Haber

İsteğe Bağlı Sigortalılık Nedir?

İsteğe bağlı sigortalılık, sigortalı olmayı gerektirecek bir işte hiç çalışmayan ya da çalışıyor olsa bile bu çalışması ile ayda otuz günlük sigortalılığı sağlayacak şekilde çalışmayan kişilerin, kendi istekleri ile prim ödeyerek Genel Sağlık Sigortası ve Uzun Vadeli Sigorta Kollarına tabi olabilmelerini sağlayan sigortalılık hâlidir.

Kimler İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 50. maddesi gereğince isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen kişilerin;

-İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyen kişinin Türkiye’de ikamet ediyor olmaları ya da Türkiye’de ikamet ediyor iken Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalanmamış olan ülkelerde bulunuyor olmaları,
-5510 sayılı Kanun uyarınca zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek biçimde çalışmıyor olmaları, (Part-time çalışıyor olmaları)
-5510 sayılı Kanun uyarınca zorunlu sigortalı olmayı gerektiren biçimde çalışıyor olsalar bile, bu çalışmanın bir ay içerisinde 30 günden az olması,
-Kendi sigortalılığından kaynaklı olarak Kurumdan herhangi bir aylık almıyor olması (Emekli maaşı gibi)
-En az 18 yaşını doldurmuş bulunması

şartlarını taşıyor olması gerekmektedir.

Ayrıca isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen kişilerin bu taleplerini içeren bir dilekçeyi Kuruma vermeleri gerekmektedir.

sgm

İsteğe Bağlı Sigortalılık Başvurusu Nereye Yapılmaktadır?

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak için başvuru yapacak olan kişilerin, ikamet ettikleri yerde bulunan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne ya da Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuruda bulunmaları gerekmektedir. İsteğe Bağlı Sigortalı olmak isteyenlerin bu başvurularını İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi ile yapmaları gerekmektedir.

İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ni indirmek ve incelemek için Tıklayınız!

İsteğe Bağlı Sigortalılık Ne Zaman Başlar?

İsteğe bağlı sigortalılık kişinin bildirge ile yaptığı başvurunun Kurum kayıtlarına girdiği tarihi izleyen gün itibariyle başlamaktadır.

İsteğe Bağlı Sigortalılık Prim Oranı Kaçtır? Ne Kadardır?

İsteğe bağlı sigortalı olan kişilerin ödemesi gereken prim oranı; %32’dir. Bu oran kendi içerisinde şu şekilde dağılmaktadır;

-Uzun Vadeli yani Ölüm-Yaşlılık-Malûllük sigortaları için – %20
-Genel Sağlık Sigortası için – %12

Kişiler en az içinde bulunulan yılın SGK Tabanı ile belirlenen Prime Esas Kazanç üzerinden hesaplanacak %32’lik primi ödeyecektir. Bu alt sınır 2019 yılı için asgari ücret tutarı olan 2558,40 TL üzerinden hesaplanacaktır.

Yani 2019 yılı için ödenmesi gereken en düşük prim tutarı, 2558,40 TL x %32 = 818,69 TL’dir.

İsteğe Bağlı Sigortalılığın Sona Ermesi ve Hizmetlerin Silinmesi

İsteğe bağlı sigortalılık aşağıdaki durumlarda sona ermektedir;

-Sona erdirme talebini içeren dilekçe verilmesi durumunda. 

Bu durumda sona erme son prim ödenen ayın son günü itibariyle gerçekleşir.

-Kendi sigortalılığından kaynaklı emekli aylığı gibi bir aylık hakedilmiş ve bu aylığın talep edilmesi durumunda.

Bu durumda sigortalılık tahsis talebinde bulunulan tarih itibariyle sona erer.

-4/a veya 4/c kapsamında çalışılmaya başlanması durumunda.(İşçi veya memur olarak)

Bu durumda sigortalılık çalışmaya başlanılan günden bir gün önce sona erer.

-Kişi eğer bir aya ait primi 12 ay içerisinde ödemez ise, primin ödenmediği sürelerde bulunan isteğe bağlı sigortalılık hizmetleri silinir. 

Yorumlar

  1. İsimsiz Avatar İsimsiz dedi ki:

    Güzel yazıyorlar ama tercihimizi yapmamız için daha fazlasını bekliyoruz.