kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Nelerdir? Primi Ne Kadar? Yardımları Neler?

Sosyal güvenlik sistemimizde uygulanan kısa vadeli sigorta kolları nelerdir? Kaç tanedir? Kısa vadeli sigorta kollarının prim oranı kaçtır? Yapılan yardımlar nelerdir? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Sosyal güvenlik sistemimizde uygulanan kısa vadeli sigorta kolları nelerdir? Kısa vadeli sigorta kollarının prim oranları ne kadardır? Kısa vadeli sigorta kollarından sigortalılara ve hak sahiplerine sağlanan yardımlar nelerdir? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz. 

Sigortam Yapılmıyor Ne Yapmalıyım? SGK Sigorta Şikayet 2023

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Nelerdir?

Kısa vadeli sigorta kolları, faydalanılan yardımların süreci itibariyle daha kısa bir periyoda hitap eden sigorta kollarını ifade etmektedir. Sosyal güvenlik sistemimizde kısa vade ve uzun vade ayrımının temelini oluşturan bu kaideye göre 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 13. maddesi itibariyle düzenlenmeye başlayan Kısa Vadeli Sigorta Kolları şunlardır;

-İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası
-Hastalık sigortası
-Analık Sigortası 

Bu üç sigorta kolu, sigortalıya ve hak sahiplerine sağladıkları haklar ve sundukları imkanlar bakımından daha kısa bir vadeyi kapsayacak şekilde öngörüldüğünden kısa vadeli sigorta kolları olarak nitelenmektedir. kamu haber

Uzun vadeli sigorta kolları hakkında daha detaylı bilgiler almak ve sağlanan hakları incelemek için aşağıda yer alan yönlendirme ile ilgili çalışmamıza erişebilirsiniz;

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Kimleri Kapsar? Kimler Kısa Vadeli Sigorta Kollarının Kapsamı Dışındadır?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun hükümlerine göre kısa vadeli sigorta kolları Kanunun dördüncü maddesinin birinci fıkrasının a ve b bendine tabi olarak sigortalı sayılan kişileri kapsamaktadır. Yani bir işverene hizmet akdi ile bağlı olarak çalışan sigortalılar ile kendi nam ve hesabına çalışan sigortalılar hakkında Kanunun kısa vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanmaktadır. Aynı maddenin c bendinde düzenlenen ve çoğunlukla devlet memuru statüsünde olan sigortalılar ise kısa vadeli sigorta kolları kapsamında sayılmamıştır.

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Oranı Kaçtır?

Kısa vadeli sigorta kolları bakımından kapsama alınan sigortalılar için işverenlerden sigortalı oldukları süreçte belirli oranda prim tahsil edilmektedir. Bu kesinti uzun vadeli sigorta kollarına kıyasla daha düşük düzeydedir. Ayrıca sigortalılardan herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. 

Kısa vadeli sigorta kolları için işverenlerin prime esas kazanç üzerinden hesaplanmak üzere ödemeleri gereken kısa vadeli sigorta kolları prim oranı %2’dir.

Kısa Vadeli Sigorta Kollarından Sağlanan Yardımlar ve Haklar Nelerdir?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerince kısa vadeli sigorta kollarına tabi olarak çalışan sigortalılar için sağlanan haklar ve yardımlar şu şekildedir;

  • 5510 sayılı Kanuna göre İş Kazası ve Meslek Hastalığı sigortası kapsamında olan sigortalılara, iş kazası ve meslek hastalığından etkilenme derecelerine bağlı olarak geçici iş göremezlik ödeneği ya da sürekli iş göremezlik ödeneği verilebilmektedir. Bununla birlikte iş kazası ya da meslek hastalığından kaynaklı olarak vefat etmiş olan sigortalıların hak sahiplerine ölüm geliri bağlanmaktadır. Ayrıca vefat eden sigortalı için cenaze ödeneği de verilmektedir. Ölüm gelirine hak kazanmış olan hak sahibi kız çocukların evlenmeleri durumunda, evlenme ödeneği verilmektedir. 
  • 5510 sayılı Kanuna göre hastalık sigortası kapsamında bulunan sigortalılar hastalık durumunda geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanabilirler. 
  • 5510 sayılı Kanuna göre analık sigortası kapsamında yer alan sigortalılar doğum yapmaları durumunda ya da sigortalı olmadığı için analık sigortasından faydalanamayan doğum yapan kadının sigortası bulunan eşine, doğurulan her çocuk için, çocuğun yaşaması kaydıyla emzirme ödeneği verilmektedir. Sigortalıların emzirme ödeneğinden faydalanabilmeleri için bazı şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir. Bu şartları sigortalının 4/a kapsamında ya da 4/b kapsamında bulunmasına göre değişkenlik göstermektedir. 

Emzirme ödeneğine dair daha detaylı bilgilere aşağıda yer alan yönlendirme ile erişebileceğiniz çalışmamızda göz atabilirsiniz;

Kısa vadeli sigorta kollarına dair aklınıza takılan hususları çalışmamıza yorum yaparak veya FORUM sayfamıza üye olarak sorabilirsiniz. 

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Yaptırmamanın Cezası Nedir? Ne Kadar?

Sigorta Kolları kaça ayrılır?

kısa vadeli sigorta kolları,iş kazası ve meslek hastalığı,hastalık ve analık sigortalarını;uzun vadeli sigorta kolları ise, malullük,yaşlılık,ve ölüm sigortası kollarını kapsamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.