kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

SGK Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?

İşyerlerinde sigortasız işçi çalıştırmanın cezası ne kadar? Sigortasız işçi çalıştırmanın bir aylık cezası ne kadar? Sigortasız işçi çalıştırma cezası nasıl hesaplanır? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Sosyal Güvenlik Kurumu sigortasız işçi çalıştıran işyerlerine gerek ihbarlara istinaden gerekse dönem dönem sektörel bazda denetimler gerçekleştirmektedir. Bu denetimler sonucunda sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işyerlerine bazı cezalar uygulanmaktadır. SGK Sigortasız işçi çalıştırma cezası ne kadar? SGK sigortasız işçi çalıştırma cezası nasıl hesaplanır? SGK sigortasız işçi çalıştırma tespiti nasıl yapılır? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz. 

İşçi Kendi Sigortasını Kendisi SGK’ya Bildirebilir Mi Yatırabilir Mi?

Sigortasız İşçi Çalıştırmak Ne Demektir? 

İşyerlerinde çalıştırılan her kişinin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yer alan istisnalar dışında sigortalı olarak çalıştırılması gerekmektedir. İşverenler işyerlerinde çalıştırmak istedikleri kişileri sigortalı bildirmek zorundadır ve bu yükümlülüklerini en geç sigortalının işe başlayacağı günden bir gün öncesine kadar sigortalı işe giriş bildirgesini Sosyal Güvenlik Kurumu’na vererek gerçekleştirmelidir. İşveren bu yükümlülüğünü yerine getirmezse, sigortasız çalışan kişilerin tespiti durumunda Kanunda öngörülen idari para cezaları o işyeri için tatbik edilecektir. 

Sigortasız İşçi Çalıştırıldığı Nasıl Tespit Edilmektedir?

Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortasız işçi çalıştırıldığına dair tespiti ağırlıklı olarak Sosyal Güvenlik Denetmenleri, bazı durumlarda ise SGK müfettişleri yapmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu, denetim ve kontrol ile görevli personelini, Kuruma verilen şikayet dilekçelerine, CİMER’e yapılan başvurulara ya da Alo 170 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ihbar hattına gelen ihbarlara dayanarak denetim ve inceleme ile görevlendirebilirken, zaman zaman bazı sektörler için ya da bazı bölgeler için yaygın ve yoğun denetimler programlayarak da görevlendirebilmektedir. Her iki durumda da yapılacak denetim, soruşturma ve incelemeler neticesinde işyerlerinde sigortasız olarak çalışan kişiler tespit edilebilmektedir. 

Bunun yanında Sosyal Güvenlik Denetmenleri ile SGK Müfettişlerinin yaptıkları denetimlerin dışında diğer Kurumların denetim personelinin yapmış olduğu denetimlerde ya da kolluk kuvvetlerinin yaptıkları denetimlerde de sigortasız çalışan tespiti yapıldığında bu durum Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmekte, ilave bir inceleme olmaksızın işyerine yine idari para cezası uygulanmaktadır.

Sosyal Güvenlik Denetmenleri ve SGK Müfettişleri tarafından denetim dışında, işyerine ait kayıt ve belgelerin incelenmesi neticesinde de sigortasız çalıştırılan kişi ya da kişilerin bulunduğu tespit edilebilmektedir. Bu gibi durumlarda da yine işyerlerine kayıt dışı çalıştırmaya dair idari para cezaları uygulanmaktadır. kamu haber

evrak cantasy 1

SGK Sigortasız İşçi Çalıştırmanın Cezası Nedir? Ne Kadardır? Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Nasıl Hesaplanır?

Sigortasız işçi çalıştırdığı Sosyal Güvenlik Denetmeninin ya da diğer denetim personeli ile kolluk kuvvetlerinin yapmış olduğu denetimde ya da gerçekleştirilen kayıt ve belge incelemesinde tespit edilen işyerlerine iki hususta ceza uygulanmaktadır. Buna işyerinin Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri dosyasının açılmış olup olmamasına bağlı olarak işyeri tescil cezası da eklenebilmektedir. İşyerinin SGK’da aktif dosyası varsa işyeri bildirgesinden dolayı ceza uygulanmamaktadır. 

Sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işveren iki belgeyi vermeyi ihmal ettiği için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 102. maddesi gereğince idari para cezaları uygulanmaktadır. Bu belgeler sigortalının işe başladığının bildirilmesini sağlayan sigortalı işe giriş bildirgesi ve sigortalının ay içerisindeki hizmetlerini gösteren aylık prim ve hizmet bildirgesidir. 

Bu bağlamda işverenin sigortasız işçi çalıştırmasından kaynaklı olarak karşı karşıya kalacağı cezalar şu şekildedir;

-İşyeri tescilsiz ise işyeri bildirgesi için;

  • Defter tutmakla yükümlü değilse 1 asgari ücret
  • Diğer defterleri tutmakla yükümlü ise 2 asgari ücret
  • Kamu idaresi ise veya bilanço esasına göre defter tutuyorsa 3 asgari ücret

*İşyeri tescilli ise yani SGK’da bir işyeri dosyası var ise bu ceza uygulanmayacaktır.

-Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi vermediği için; her bir sigortasız işçi için 2 asgari ücret

-Aylık Prim ve Hizmet Bildirgesi vermediği için; her bir ay için 2 asgari ücret

-Sigortasız işçi çalıştırıldığı işyeri kayıt ve belgelerinin incelenmesi sonucu tespit edilmişse;

  • İlgili aylara ait defter kayıtları geçersiz sayılacağından her ay için yarım asgari ücret 
  • İlgili aylara ait ücret bordroları geçersiz sayılacağından her ay için yarım asgari ücret

idari para cezası uygulanacaktır.

2020 yılı sigortasız işçi çalıştırma ceza tablosunu incelemek için aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızı inceleyebilirsiniz;

Sigortasız işçi çalıştırma cezasına dair aklınıza takılan sorularınızı yorum olarak yazabilir ya da FORUM sayfamızı takip ederek diğer üyelerimize sorabilirsiniz.

SGK Fiili Hizmet Süresi Zammı Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Hesaplanır?

İşveren sigorta yapmazsa ne olur?

 İşverene gecikme cezası, zammı ve idari para cezası kesilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.