kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Su Ürünleri Mühendisi

​​​​​​​Su ürünleri mühendisi nedir? Su ürünleri mühendisi görevleri nelerdir? Çalışma saatleri ve şartları nasıldır? Kimler olabilir? Su ürünleri mühendisi ne iş yapar?

A+
A-

Su Ürünleri Mühendisi

Su Ürünleri Mühendisi, su ürünlerinin usulune uygun avlanılmasından türlerin iyileştirmesine kadar araştırma yapan ve projeler ortaya koyan mühendislik dalıdır. Daha da ayrıntılı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Hangi meslek olursa olsun o mesleği icra etmeyi düşünen bireyler o meslek hakkında merak ettiklerini araştırırlar. Özellikle merak ettikleri bazı şeyler o mesleğin ne iş yaptığı, iş koşullarının ne şekilde olduğu ve nasıl o mesleğin yapılabileceğidir. Buradan hareketle bizler sitemizde meslekler üzerine bu tip genel konularda meslek tanıtımı yazıları hazırlıyoruz. Okuduğunuz yazımızda ise su ürünleri mühendisi hakkında bilgiler derlemeye çalıştık.

SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ KİMDİR?

İnsanların gıda olarak tükettiği su ürünlerinin usulüne uygun avlanılması, türlerin devamlılığının sağlanması, yetiştirilmesi, üretilmesi, depolanması ve korunması üzerine çalışmalar, araştırmalar yapan, bu konularda projeler üreten ve bu alandaki teknolojiyi takip ederek geliştirilmesine katkı sunan mühendislere su mühendisi denir

SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ OLARAK KİMLER ÇALIŞABİLİRLER?

Bir mesleği yapmak için öncelikle o alanda eğitim alınmış olması gerekmektedir. Bu bazı mesleklerde 2 yıllık bir eğitim ile bazılarında usta çırak ilişkisi ile bazı mesleklerde ise lisans veya lisansüstü eğitim ile mümkün olmaktadır. Su ürünleri mühendisi olabilmek için de en az ilgili bir lisans programı bitirmek gerekmektedir. İlgili lisans programı su ürünleri mühendisi olmak için su ürünleri mühendisliği veya benzeri bir bölümdür.

Ayrıca bu alanda lisansüstü eğitim alma şansını elde edebileceğiniz bir lisans programı bitirdiyseniz de lisansüstü öğrenim görerek de su ürünleri mühendisi olma şansını özel sektörde firmalara bağlı olarak elde edebilirsiniz.

Alınan eğitim tabi ki sadece bu işin ilk basamağıdır ve su ürünleri mühendisi olarak çalışmak isteyen bir birey için izlenmesi gereken bazı yollar bulunmaktadır.

Bunlardan bir tanesi kamuda çalışmak için KPSS’ye yani kamu personeli sınavına girerek ilanları takip etmek, ilanlara başvuru yapmaya veya merkezi atama ile atanmayı sağlayacak yeterlilikte puan almaktır. Diğeri ise özel sektörde bu alanda hizmet veren firmalara başvuruda bulunmaktır. Bu başvurular kimi zaman açılan ilan sonrasında kimi zaman da ilan olmasa bile bu alanda hizmet veren firmalara cv bırakmak suretiyle yapılmaktadır. Tabi ki tahmin edeceğiniz üzere özel sektörde su ürünleri mühendisi olabilmek için bir şirketin sizden beklediği donanıma sahip olmalısınız.

SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR? 

Su ürünleri mühendisleri tanımında da bahsettiğimiz üzere su ürünlerinin üretilmesi, korunması, doğru avlanması, geliştirilmesi gibi konularda çalışmalar yürütürler. Su ürünleri mühendislerinin ne iş yaptıklarını genel görevleri üzerinden değerlendirmek gerekirse:

  • Su ürünü üretim amaçlı tesislerinin oluşturulması amacıyla tasarlama yapmak ve yine bu tesisler hakkında veya su ürünlerine dair proje üretmek, üretilen bu projelerin yönetim ve denetimini yapmak
  • Su ürünleri üretimi esnasında hangi işin yapılacağına, ne kadar yapılacağına yönelik talimat oluşturmak
  • Su ürünleri kapsamına giren tüm ürünlerin geliştirilmesi için çalışmalar yapmak
  • Su ürünleri tesislerinin arındırılmasında, daha iyi hale getirilmesinde rol oynamak
  • Su ürünleri avlayıcılarına bunu doğru biçimde nasıl yapacaklarına dair bilgi aktarmak ve avlanma konusunda planlama yapmak

gibi görevler aldıkları görülmektedir.

su urunleri muhendisi ne is yapar

SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Su ürünleri mühendislerinin çalışma şartları çalışılan kuruluşa, firmaya, çalışılan alana göre değişiklik gösterse de su ürünleri mühendisleri su ve ürünleri üzerine bir meslek yaptıkları için ıslak ve nemli bölgelerde çalışmaktadırlar ve bu her insanın daima içinde bulunmak istediği bir atmosfer olmayabilir. Duruma göre laboratuvarda veya ofiste de çalışılan bir meslek gurubu olan su ürünleri mühendisliğinin maddi olarak tatmin ediciliği de şüphelidir buna bağlı olarak çalışma şartları ne çok iyidir ne de çok kötüdür demek yerinde olacaktır.

Çalışma saatleri noktasında su ürünleri mühendislerinin çalışma saatleri yine çalışılan kurum ve kuruluşa göre değişiklik göstermek ile birlikte özel sektördeki birçok meslek gibi günlük 8-10 saati, gün olarak da haftada 6 günü yani haftalık 50-60 saati bulan çalışma saatlerine sahiptirler. Tabi ki su ürünleri mühendislerinin bu çalışma tempoları özellikle sezona, iş yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

Eğitim, kariyer planlama, meslekler, alımlar ve benzeri tüm konularda bilgi almak, soru sormak ve paylaşımlarda bulunmak için forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.