kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Termonükleer Hidrojen Bombası Nedir? Etkisi Ne Kadar? Hangi Ülkelerde Var?

Nükleer bomba çeşitlerinden olan termonükleer bomba nedir? Hidrojen bombası nedir? Hidrojen bombasının etkileri nelerdir? Ne kadar güçlü? Hangi ülkelerde var? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Nükleer bomba çeşitlerinden olan termonükleer hidrojen bombası nedir? Nasıl üretilir? Hidrojen bombasının etkileri nelerdir? Ne kadar etkili? Hangi ülkelerde hidrojen bombası vardır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Termonükleer Hidrojen Bombası Nedir? 

Termonükleer hidrojen bombası klasik tipteki atom bombalarından farklı bir prensiple çalışan, hidrojen atomlarının parçalanması ile değil kaynaşması ile zincirleme reaksiyon ortaya çıkaran bir nükleer bombadır. Atom bombasında kullanılan fisyon prensibinin tam tersi mantıkla atomların parçalanması ile değil kaynaştırılması ile reaksiyon göstermesini sağlayan bu prensibe ise kısaca füzyon prensibi adı verilmektedir.

Bu prensip ile hareketlendirilen Hidrojen atomları kaynaştırılarak Hidrojen izotopu olan dötaryuma ya da helyum soygazına dönüştürülür. Bu dönüşüm sonucu ortaya çıkacak olan zincirleme reaksiyon atom bombasının infilak etmesinde kullanılan fisyon prensibine göre çok daha güçlü bir enerji açığa çıkarmaktadır. Bu yönüyle termonükleer hidrojen bombaları atom bombalarından çok daha güçlüdür. Bu daha fazla gücü ortaya çıkarmaları için de çok daha fazla basınca ve tetikleyici güce ihtiyaç duyarlar. Bir anlamda bir termonükleer hidrojen bombasının harekete geçebilmesi için atom bombası kadar bir enerji üretebilecek bir ateşleme sistemine ihtiyaç duyulmaktadır.

hidro 2

Termonükleer Hidrojen Bombasının Etkisi Ne Kadardır?

Bir hidrojen bombası kullanılan atomun yoğunluğuna göre bir atom bombasından bin kat ilâ üç bin kat daha fazla enerji açığa çıkarabilmektedir. Bu da bir hidrojen bombasının bir değil birden fazla kentin bulunduğu bir bölgeyi yok edebilecek güce sahip olduğu anlamına gelir ki bu da bu nükleer silahın ne denli tehlikeli olduğunun bir göstergesidir. Amerika Birleşik Devletleri’nin yapmış olduğu deneme atışında Bikini adalarından Flora adasını yok ettiği görülmüştür. On bin dinamit gücüne eşdeğer sayılan on megatonluk bu bombanın çevresinde bir süre daha radyoaktif etkilerinin devam ettiği gözlenmiştir.

Termonükleer hidrojen bombasının da asli yıkıcı gücü patlama anında çıkarmış olduğu çok yüksek ısı ve güçlü şok dalgalarıdır. Bu infilak ettiği alandan başlayarak bombanın kaç kiloton gücünde olduğuna bağlı olarak erişebildiği mesafedeki her şeyi yok etme gücüne sahiptir. Bunun yanında şok dalgalarının infilak alanındaki yapıları da parçalaması sebebiyle bu parçalanmalar şarapnel etkisi göstererek kaybı daha yüksek seviyelere çıkarabilmektedir.

Termonükleer hidrojen bombası ile atom bombası arasındaki farkları anlayabilmek için atom bombası hakkındaki çalışmamızı inceleyebilirsiniz;

Hangi Ülkelerde Termonükleer Hidrojen Bombası Bulunmaktadır?

Termonükleer hidrojen bombasını ilk olarak yapan ve deneyen ülke Amerika Birleşik Devletleri olmuştur. Bunu izleyen süreçte, soğuk savaş döneminin iki kutbu arasındaki rekabetine bağlı olarak Rusya izlemiştir. Son olarak Çin Halk Cumhuriyeti’nin de bir termonükleer hidrojen bombasına sahip olduğu iddia edilmektedir. Hidrojen bombasının yapımı görece atom bombasına göre daha kolaydır. Ancak onu harekete geçirecek kadar güçlü bir atom bombasının yapımı öncül olarak ülkelerin karşısına çıktığı için daha az tercih edilen çok ölümcül bir nükleer silah olarak görülmektedir.

Termonükleer hidrojen bombası gücü sebebiyle asla kullanılmamasını dilediğimiz bir nükleer silahtır. Bugüne dek tatbikat dışında hiç kullanılmayan bu silah, İnfilak ettiği yerdeki hemen her şeyi yok edebilecek güce sahiptir. Tekrar hatırlatmakta yarar var; nükleer silah kullanımı ciddi bir insanlık suçudur. Dileriz dünyamızda denemeleri yapılmış olan bu silahın hiçbir şekilde kullanılması söz konusu olmaz.

Konu hakkında merak ettiklerinizi sormak, tartışmalara katılmak ve istişare için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.