kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Tıbbi Laboratuvar Teknikeri

​​​​​​​Laboratuvar teknikeri nedir, tıbbi laboratuvar teknikeri ne iş yapar, laboratuvar teknikeri nasıl olunur, laboratuvar teknikeri görevleri nelerdir, tıbbi laboratuvar teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Tıbbi Laboratuvar Teknikeri

Tıbbi Laboratuvar Teknikeri; hastanelerin ilgili bölümlerinde görev yapan ve konunun uzmanı olan kişilerin yanında yardımcı olarak çalışan meslek grubudur.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda laboratuvar teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

LABORATUVAR TEKNİKERLİĞİ NEDİR?

Sağlık teknikerleri sağlık alanında çalışan yardımcı personel konumunda bulunan meslek mensuplarıdır. Laboratuvar teknikeri de buna paralel olarak sağlık alanında uzmanların eşliğinde çalışan destek personelidir. Tıbbi laboratuvar teknikerini daha iyi anlayabilmek için laboratuvar teknikeri görevlerini incelemek yerinde olacaktır.

TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Laboratuvar teknikeri nedir ve ne iş yapar sorusunun cevabını Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte yer alan tıbbi laboratuvar teknikeri görev tanımına bakarak arayacak olursak; laboratuvar teknikerinin görevleri bu yönetmeliğe göre şunlardır:

  • Laboratuvarına numune kabul birimlerinde numuneyi kabul etmek
  • Numunelerin analizi için ön hazırlık yapmak
  • Laboratuvara başvuran kişilerden usulüne uygun olarak klinik örnekleri almak
  • Kan alma ünitesinde, kan alma işlemini yapmak
  • Acil olan testleri ayırarak çalışmak ve muhafazası gerekenleri usulüne göre ayırarak saklamak
  • Red kriterlerine göre red edilmesi gereken örnekleri red ederek yeni örnek istemek ve durumu, laboratuvar uzmanı, örneği gönderen hemşire ve/veya hekime bildirmek
  • Laboratuvar araç-gereçlerini kullanarak doktor tarafından istenilen deney, test ve analizleri yapmak
  • Bulguları rapor haline getirerek onaya sunmak
  • Çıkan panik değerleri laboratuvar uzmanına ve/veya ilgili klinik hekimine ve/veya hemşiresine bildirmek
  • İnternal ve eksternal kalite kontrol çalışmalarını yapmak, kayıt altına almak
  • İşlem sırasındaki gözlemlerini kalite çalışmaları doğrultusunda formlara kaydetmek
  • Laboratuvar istatistik çalışmaları, malzeme ve kit sayımı ile miad kontrollerini yapmak, kayıt altına almak
  • Laboratuvar araç – gereçlerinin temizlik ve dezenfeksiyonunu sağlamak
  • Laboratuvardaki test cihazları ve araçlarının, günlük bakımını ve kullanım öncesi kalibrasyon kontrollerini yapmak
  • Dekontaminasyon işlemlerini ve atıkların güvenli bir şekilde bertaraf edilmesini sağlamak

tibbi laboratuvar teknikeri ne is yapar

NASIL LABORATUVAR TEKNİKERİ OLUNUR? KİMLER TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Laboratuvar teknikeri olmak için ne yapmak gerekir sorusuna gelecek olursak adayların izleyebileceği yollar bulunmaktadır bu yollardan önce de bir meslek yapmayı sağlayacak bölüm mezunu olma şartını yerine getirmek gerekmektedir. Tıbbi laboratuvar teknikeri olabilmek için adayların aşağıdaki 2 yıllık önlisans programlarından birinden mezun olmaları gerekmektedir.

  • Tıbbi Laboratuvar
  • Sağlık Laboratuvarı
  • Tıbbi Laboratuvar Teknikleri/ Tıbbi Laboratuar Teknikleri

Bu bölümlerden birinden mezun olmak laboratuvar teknikeri olarak çalışmayı sağlayacak ilk adımdır. Eğer adaylar özel sektörde çalışmayı düşünüyorsa kendilerini çok iyi yetiştirmiş olmalı ve bu alanda çalışabilecekleri kurumların ilanlarını takip ederek başvuru yapmalıdırlar. Devlette çalışmayı düşünenler ise daha farklı bir yol izlemelidirler. Kamuda laboratuvar teknikeri olmayı düşünenler KPSS’ye girmeli, KPSS’den yeterli düzeyde bir puan almalı ve devletin alım yapmasını bekleyip puanları ile başvuru yaptıktan sonra atanmayı beklemedirler.

LABORATUVAR TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Laboratuvar teknikerleri kapalı ortamlarda ve kimyasal maddeler ile çalışırlar, bu durum sağlıkları için tehdit oluşturabilmektedir. Bu bilgiyi vermemizin nedeni sağlık teknikerliği meslek mensuplarının hemen hemen hepsinin çalışma şartlarının zor olduğu ve tıbbi laboratuvar teknikerlerinin de kendince bu zorluktan nasibini aldığı gerçeğidir.

Laboratuvar teknikerleri bunun dışında kısmen sakin bir çalışma ortamına sahiptirler. Tabi ki sağlık alanında bulunan tüm çalışanlarda olduğu gibi hastalarla diyalog halinde olmak mesleğin zor yanlarından biridir. Bunun dışında çalışılan kişiler, kurumlar üzerinden değişiklik gösterebilse de çalıştığınız herkesin hastalarla iletişim halinde olması onların da sinirlerini yıpratabilmekte ve sağlıksız olabilecek iletişimler kurulabilmektedir.

Çalışma saatleri noktasında da kamu görevlilerinin haftalık çalışma saati 40’tır fakat sağlık sektöründe buna tamamen uyulamamaktadır. Nöbetler, ek mesailer gibi mesai saatlerini uzatabilecek uygulamalar olduğu için laboratuvar teknikerlerinin net bir çalışma saati diğer sağlık teknikerleri gibi bulunmamaktadır ve ne kadar uzun ya da kısa olacağı da çalışılacak, çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir.

İDEAL BİR LABORATUVAR TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Sağlık alanında çalışmak yorucudur evet ama bu yoruculuğa rağmen bu alanda çalışacak herkesin insanla ve insan sağlığı ile uğraştığının farkında olması gerekmektedir. Laboratuvar teknikerleri de bu bilinç ile hareket eden bireyler olmalıdırlar. Bunun dışında direk laboratuvar teknikerinde aranan özellikler nedir diye baktığımızda; kapalı ortamda çalışmaya uygun olmak, kokulara karşı dayanıklı, renklere karşı dikkatli olmak, el, göz, parmak koordinasyonu iyi olmak, disiplinli, titiz, dikkatli olmak gibi özellikler karşımıza çıkmaktadır.

Sorularınız, aklınıza takılanlar, görüşleriniz ve yorumlarınız için uzman kadrosu bulunan forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.