kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Türkiye'nin 2018 Yılı Dış Ticaret Verileri

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan resmi verilere göre, 2018 yılı içerisinde ülkemizde gerçekleştirilen toplam ithalat ve toplam ihracat rakamları açıklandı. Ülkemizin dış ticaret verilerine göre 2018 yılında rekor düzeyde ihracat rakamına ulaşılırken, ithalatımız da bir önceki yıla göre azaldı. Toplam dış ticaret hacmimizin 391 milyar doları aştığı 2018 yılında, ihracatın ithalatı karşılama oranı %75,3 oranına yükseldi. İşte, 2018 yılı dış ticaret rakamlarımızla ilgili tüm detaylar…

A+
A-

Günümüzde küreselleşen ekonomilerle rekabet gücünü arttırmak isteyen ülkelerin, ihracat rakamlarını arttırmak en büyük hedefi olmuştur. Dış ticaret verileri yönünden güçlü konumda olan ülkeler, ekonomik anlamda da gelişmiş ülkelerdir. Bir ülkenin bir yıl içerisinde dış satımlarının dış alımlarından fazla olması, o ülkenin cari fazla verdiğini gösterirken, tersi durum ise o ülkenin dış açık verdiğini göstermektedir. Bu nedenle ülkelerin yıllık yapmış oldukları ihracatın, ithalat rakamlarından fazla olması, o ülkenin gelişmişlik düzeyi açısından önemli bir veridir. Sanayi devrimini ve sanayi organizasyonunu batılı ülkelere göre geç tamamlayan ülkemizde, rekabetçi dünya piyasasında ihracat rakamlarını arttırmayı temel hedef haline getirmiştir. Bu hedef doğrultusunda Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve bu bakanlıklara bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar ihracatın arttırılması için gerekli çalışmaları sürdürmektedir. Yatırım teşvik belgeleri, ihracatın kolaylaştırılması çalışmaları, dahilde işleme rejimi, yerinde gümrükleme çalışmaları, kıymet araştırması genelgesinde ihracatçı lehine alınan kararlar, Türk Eximbank üzerinden uzun vadeli ve faiz oranı düşük ihracat kredisi verilmesi, gümrük kontrollerinde kolaylaştırıcı çalışmaların arttırılması ve mavi hat beyanname açılması gibi çalışmaların tamamı ülkemizin ihracat rakamlarının arttırılması için yapılmaktadır. Bütün bu çalışmalar 2018 yılında karşılığını verir nitelikte bir düzeye ulaşmış ve Cumhuriyet tarihi boyunca ulaşılan en büyük ihracat düzeyine gelinmesini sağlamıştır. 2018 yılında 391 milyar dolar dış ticaret hacmini ulaşan ülkemizin, toplam ihracatı 168 milyar doları geçerken, toplam ithalatı da 223 milyar düzeyine gerilemiştir.

Ülkemizin 2018 Yılı Dış Ticaret Hacmi

Ülkemizin 2018 yılında dış ticaret verileri olumlu yönde bir yıl geçirmiştir. 2018 yılında ülkemizde dış açık azalırken, dışa olan bağımlılığımızda da azalma olmuştur. Toplam dış ticaret hacmimizin 391.170 milyon (391 milyar) dolar olduğu 2018 yılında, toplam ihracat 168.088 milyon (168 milyar) dolar olarak yılı tamamlarken, ithalat toplamı da 223.082 milyon (223 milyar) dolar olarak yılı kapatmıştır. Dış ticaret açığımız 2017 yılında yaklaşık 76.881 milyon dolar olarak gerçekleşmişken, 2018 yılında gerçekleşen dış ticaret açığımız 54.991 milyar dolar seviyesine gerilemiştir. 2017 yılı dış ticaret dengesine baktığımızda, ithalatın ihracatı karşılama oranı %67,1 olarak tamamlanırken, 2018 yılında bu oran %75,3’e yükselmiştir.

Ülkemizin 2018 Yılı İhracat Rakamları

2018 yılı dış ticaret hacmimizin 391 milyar doları aştığı ülkemizde, toplam ihracat rakamımız 168.088 milyon (168 milyar) dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatımız 2017 yılına göre, %7,07 oranında artış göstermiştir. İhracatı gerçekleştirilen mallar içerisinde en çok ham madde (ara mallar) dışa satım yapılmıştır. Sıralamada ikinci sırada tüketim malları ihracatı yapılırken, üçüncü sırada da yatırım (sermaye) malları ihracatı yapılmıştır. 79.355 milyon dolar ham madde ihracatı yapılan ülkemizde, 68.088 milyon dolar tüketim malları, 16.643 milyon dolar yatırım (sermaye) malları ve 797 milyon dolar da diğer malların ihracatı yapılmıştır. En çok ihraç edilen ürünler sırasıyla: Motorlu kara taşıtları, kazanlar ve makineler ile demir ve çelik olarak gerçekleşmiştir. En çok ihracat yaptığımız ülkeler ise sırasıyla: Almanya, İngiltere, İtalya, Irak ve ABD olarak gerçekleşmiştir.

Ülkemizin 2018 Yılı İthalat Rakamları

2018 yılında gerçekleşen 391 milyar dolarlık dış ticaret hacmimizin 223.803 milyon (223 milyar) dolarlık kısmı ithalat olarak gerçekleşmiştir. Toplam ithalatımız 2017 yılına göre, %4,59 oranında azalma göstermiştir. İthal ettiğimiz ürünler içerisinde büyük oranda ham madde (ara mallar) aldığımız belirtmemiz gerekir. Düşünüldüğünün aksine, 2018 yılında ülkemiz tarafından gerçekleştirilen ithalatın yaklaşık %76,23’ü ham madde (ara mallar) olarak gerçekleşmiştir. Bunun rakamsal maliyeti 170.068 milyon dolardır. Yatırım (sermaye) malları 29.324 milyon dolar olarak gerçekleşirken, tüketim malları da 22.872 milyon dolarlık ithalat ile yılı tamamlamıştır. En çok ithal ettiğimiz ürünler sırasıyla: Mineral yakıtlar, kazanlar ve makineler ve elektrikli makine ve cihazlar olarak gerçekleşmiştir. En çok ithalat yaptığımız ülkeler sırasıyle: Rusya Federasyonu, Almanya, Çin, ABD ve İtalya olarak gerçekleşmiştir. GÜNDEM

Soru, görüş ve önerilerinizi forum sayfamızda bizlere iletebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Selman Avatar Selman dedi ki:

    Ülkemizin ihracatı dışa bağımlı olarak ilerliyor. Bugün ihracatın %70'i Dahilde İşleme kapsamında. İthalatı azaltarak ihracatı arttırmanın yollarının bulmalıyız.

  2. Selman Avatar Selman dedi ki:

    Ülkemizin ihracatı dışa bağımlı olarak ilerliyor. Bugün ihracatın %70'i Dahilde İşleme kapsamında. İthalatı azaltarak ihracatı arttırmanın yollarının bulmalıyız.

  3. Selman Avatar Selman dedi ki:

    Ülkemizin ihracatı dışa bağımlı olarak ilerliyor. Bugün ihracatın %70'i Dahilde İşleme kapsamında. İthalatı azaltarak ihracatı arttırmanın yollarının bulmalıyız.