kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Twitter IP Adresi Veriyor Mu?

Kullanıcılar Twitter IP adresi veriyor mu? Eğer twitter IP paylaşmıyorsa polis nasıl buluyor gibi konuları merak ediyor? İnternet ortamı ve sosyal medyada gizliliğe ilişkin bir rehber hazırlamaya çalıştık.

A+
A-

Sosyal medya sitelerini aktif biçimde kullanan hemen herkes kişisel bilgilerine erişim ve gizlilik konusunda endişe yaşadığını kabul ediyor. Bir çok sosyal medya mecrası gerek güvenlik açıkları gerekse kullanıcı politikaları gereği pek de güvenli sayılmaz. Ancak tamamıyla gündem takibi amacıyla kurulmuş ve mikro blog bir sosyal medya olan twitter gizlilik konusunda neler yapıyor? Twitter  IP adresi veriyor mu? Twitter IP paylaşıyor mu? 

Kullanıcı gizliliğini en fazla gözeten sosyal ağların başında twitter geliyor. Tamamıyla ifade özgürlüğü üzerine konumlandırılmış Twitter kullanıcıların anonim kalma arzusuna karışmıyor. Facebook başta olmak üzere bir çok sosyal medya mecralarında fake/sahte hesap engel sebebiyken Twitter’da kesinlikle bu ban sebebi değil. Yani isteyen herkes kendi adını gizli tutarak fake hesap açıp istediği hemen her şeyi yazabilir. Yazdıkları uluslararası arenada belirli suçları teşkil etmediği takdirde herhangi bir yaptırımla da karşılaşmaz. Bu belirli suçlara örnek olarak işkence, intihar saldırısı gibi suçlara teşvik vs gösterilebilir. Bunlar haricinden Twitter IP adresi vermiyor demek yanlış olmayacaktır.

Twitter IP Adresi Veriyor Mu?

Dünya’da twitter’dan IP adresi istemeyen ülke yok desek yeridir. Hemen her ülke yılda birden fazla kez hesap url bilgilerini göndererek Twitter’dan hesabın hangi IP’den kullanıldığı bilgisini talep eder. Bu taleplerin sayısı Twitter şeffaflık raporlarında açılanır, bu raporlara göre Türkiye en fazla IP talebinde bulunan ülkelerden biridir. Ancak Twitter’ın bu konuda tavrı oldukça nettir eğer politika ihlali olarak saydığı sınırlı sayıda suçtan birisinin işlendiği veya işlenmek üzere olduğuna dair somut delil yoksa Twitter hiç bir biçimde IP adresi paylaşmaz.

Yalnızca Türkiye değil Twitter hiç bir ükeye kullanıcısının IP adresini vermez. Peki Twitter IP adresi vermiyorsa polis nasıl buluyor? Her akşam Tv’de izlediğimiz haberlerde twit attı tutuklandı haberleri ne? Bu hesapların sahipleri nasıl tespit ediliyor? Bu soraların iki cevabı var. Birincisi ve yaygın olanı hesap sahibi yazdıklarıyla kendini ele veriyor, polis parçaları birleştirip sonuca gidiyor. Evet, yanlış anlamadınız, hesabınızda adınız yazmıyor ama twitleriniz şunlar:

Sanat tarihi sınavım çok kötü geçti

Samsun’da yine acayip yağış var

Belediye yine her yeri kazmış eve zor geldim yaa

Şu yukarıdaki üç tweet sizin okuduğunuz bölümü, şehri ve oturduğunuz bölgeyi ele veriyor. Bu bilgilerle polis sizi rahatlıkla tespit eder. Ayrıca eğer kendi telefonunuzdan fotoğraf çeker ve bunu twitter’a yüklerseniz bu fotolarda yine nerede çekildiğini vs belli edecek bilgiler mevcuttur. Profilinizdeki bilgi kaynaklarını birbirine ekleyerek kimliğinizi deşifre etme işlemine OSINT adı verilmektedir. Bu işlem açık kaynaklardan bilgi edinme olarak bilinir ve aslında birazcık dikkatli olsanız Twitter üzerinden kendinizi ele vermemeyi başarabilirsiniz.

Twitter Nasıl Anonim Kullanılır?

Bir kaç basit kuralla Twitter anonim kullanılabilir. Kendinizle ilgili hiç bir bilgiyi hatta bilgi kırıntısını dahi paylaşmayın. Özgün olarak çektiğiniz hiç bir fotoğrafı paylaşmayın. En yakın arkadaşınız, ailenizle ilgili de herhangi bir bilgi paylaşmayın. SMS doğrulama sitelerini kullanın veya hesabınızı doğrulamayın. Yalnızca rt, beğeni ve fikir yazarak ise ifşa edilmeniz oldukça zordur. Tabiki siz istemediğiniz takdirde.

Twitterla Birlikte VPN Kullanımına Gerek Var Mı?

Eğer uluslararası bir suçlu veya benzeri bir kişi değilseniz bizce yok. Daha önce de belirttiğimizi üzere Twitter IP adresini devletlerle paylaşmayan bir sosyal mecradır eğer yine de emin olmak istiyorsanız VPN ile kullabilirsiniz ancak unutmayın bir defa dahi VPN kapalıyken hesabınıza giriş yaparsanız vpn anlamını yitirecektir.

IP Adresini İSS Aracılığıyla Öğrenebilirler Mi?

İnternet servis sağlayıcıları hangi IP hangi saatler arasında kim tarafından kullanılıyordu bunun kaydını tutar. Ancak hangi sosyal medya hesabına kim giriş yaptı bunun bilgisini İSS tutmaz çünkü tutması teknik olarak mümkün değildir. Kimliğinizin tespiti sürecinde İSS’nin görevi Twitter veya başka bir sosyal mecra tarafından yollanan IP’nin verilen saat ve tarihte kim tarafından kullanılıdığı bilgisinin iletilmesidir. Ancak eğer hesabınıza hangi IP üzerinden gelindiği bilgisi mevcut değil İSS üzerinden size ulaşılması da olanaksızdır.

İnternet hiç kimse tarafından yönetilmeyen hatta kısa süre sonra uydular aracılığıyla internet projeleri sonucunda devlet denetim ve kontrolünden tamamıyla çıkacak bir platformdur. Gelenekselci düşünce devlet istediği her şeyi alır mantığında ısrarcı olsa da bugünün interneti için bunu söylemek pek kolay değil. Teknoloji ile ilgili diyaloglara katılmak için forum teknoloji bölümünü kullanabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Muhabere Avatar Muhabere dedi ki:

    Vermiyo arkadaşlar. Defaten savcılığa dilekçe verdik, talepte bulunuldu. Hiç bir dönüş olmadı.