kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Nedir? Ne İş Yapar?

Üniversite tercihi yapacaklar için Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü nedir, ne iş yapar, iş imkanları nelerdir tanıtmaya çalıştık.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Devlette ve Özelde İş İmkânı nedir?

Türkiye’de yaşanan son depremler, heyelanlar ve sel taşkını gibi diğer doğa olayları, afet tehlikesi altında bir ülke olduğunu göstermektedir. Heyelan, çığ ve sel gibi doğa olaylarının ardından çok ciddi can kayıpları yaşanmazken, deprem sonucunda ciddi kayıplar verdiğimiz herkes tarafından bilinen bir gerçekliktir. Özellikle ülkemizin yaşadığı en büyük depremlerden birisi olan 1999 depremi sonucunda binlerce insanımız yaşamını yitirdi. Tüm bu bahsedilen durumlar gösteriyor ki, Türkiye’nin yaşanabilecek doğal afetlere karşı her an hazırlıklı olması ve önlemler alması gerekmektedir. Bu önlemleri alacak ve doğal afetler sonucunda oluşabilecek zararları minimize edebilecek uzmanlar yetiştirmek için üniversitelerde Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü açılmıştır.

Ülkemizde, afet yönetimi konusunda ciddi bir eleman eksikliği söz konusudur. Bu doğrultuda programı tamamlayan kişilerin bu eksikliği tamamlayacağı düşünülebilir. Peki, Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü tam olarak nedir? Bu programı başarıyla tamamlayanlar için iş imkânları nelerdir?

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Nedir?

Acil yardım ve afet yöneticileri; insan eliyle ya da doğa olayları nedeniyle meydana gelen ve başa çıkılması zor durumlara müdahale edebilmek için yetiştirilmiş kişilerdir. Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünün en temel amacı ise, dört yıllık lisans eğitimi sonucunda sağlık kuruluşları ve itfaiye teşkilatında “yönetici” ve “uzman” pozisyonlarında görev alabilecek elemanlar yetiştirmektir. Yine bu programda; temel yöntemleri bilen ve uygulayabilen, görev alacağı kurumdaki mevcut elemanlara gerekli eğitimleri verebilen uzmanlar yetiştirmek hedeflenmektedir.

Bunların yanı sıra bölüme kayıt yaptırmak isteyen kişilerin belli koşulları sağlamaları gerekmektedir. Bahsedilen koşullar arasında; en az lise mezunu olmak, üniversitelerin önlisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmak ve ÖSYS’nin özel şartlarını yerine getirmek de yer almaktadır.

Acil Yardım ve Afet Yöneticileri Ne İş Yapar?

– Acil yardım ve afet yöneticileri, lisans eğitimleri boyunca kazandıkları bilgi ve beceri ile afet ve acil durumlardan kaynaklanan sağlık sorunlarına ve tehlikelere karşı tedbir alırlar. Afetlerde ve acil durumlarda sağlık hizmetlerini planlar ve sorunsuz şekilde yürütürler.

– Afet ve acil durumlarda Komuta Kontrol ve Koordinasyon Merkezlerinin sevk ve idaresini gerçekleştirirler.

– Beraber çalıştığı diğer meslek mensupları tarafından gerçekleştirilen uygulamaları planlar, izler ve denetimini yaparlar.

– Toplumu doğa ve insan kaynaklı risklere karşı bilgilendirir ve gerekli eğitimleri verirler.

–  Afet yönetimi sisteminin aşamalarından olan hazırlık, zarar azaltma, müdahale, iyileştirme ve rehabilitasyon çalışmalarının planlamasını gerçekleştirir ve denetlerler.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi İş İmkânları Nelerdir?

Üniversitelerin Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünü başarıyla tamamlayan kişiler için hem devlet hem de özel sektörde birçok iş imkânı bulunmaktadır. Bu doğrultuda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının merkez teşkilatında gerekli görülen durumlarda kurulan çalışma gruplarında görev alabilirler. Yine Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüklerinde,  İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinde, belediyelerde (112 ambulans merkezleri vb.) koordinatör ve yönetici olarak çalışabilirler. 

Bunların yanı sıra Acil Yardım ve Afet Yönetimi iş imkânları arasında özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde afet yönetimi ile ilgili alanlar da bulunmaktadır. Ayrıca bu bölümden mezun alan kişiler; üniversitelerde öğretim görevlisi olabilir, uluslararası kuruluşlarda afet yönetimiyle ilgili görev alabilir ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar başta olmak üzere halkın bilinçlenmesi konusunda eğitimler verilmesi adına çalışabilirler.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi mezun maaşları 3.000 TL ile 4.500 TL arasında değişmektedir. Bu aralıkta alınan maaşı devlette mi yoksa özelde mi çalışıldığı ve çalışılan kurumun kalitesi belirleyecektir. Net bir aralık vermek zor olup mezunlarının alan dışı istihdama yatkın olduğu görülmektedir. 

Diğer üniversite bölümleri hakkında bilgi almak için üniversite rehberi kategorimizi incelemenizi öneririz. Ayrıca merak ettiğiniz konularda forum tercihiniyap üzerinden bilgi alabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.