kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Arkeoloji Nedir? Arkeoloji Mezunu Ne İş Yapar?

Arkeoloji nedir, ne iş yapar? Arkeoloji mezunları nerede çalışabilir.

Arkeoloji Nedir? Ne İş Yapar? Devlette ve Özelde İş İmkânı Nedir?

Türkiye tarihi birikimler açısından oldukça zengin bir ülkedir. Bu nedenle de araştırılacak pek çok tarihi yer ve belgeye sahiptir. Bu tarihi kalıntı ve belgeleri inceleyenler arasında Arkeologlar da bulunmaktadır. Arkeolog olmak isteyen bireylerin ise üniversitelerin Arkeoloji bölümünü tercih etmeleri gerekmektedir. Ağırlıklı olarak devlet üniversitelerinde yer alan Arkeoloji bölümü eğitim süresi ise 4 yıldır.

Arkeolog olmayı hedefleyin bireylerin öncelikli olarak bazı özellikleri taşıdıklarından emin olmaları gerekmektedir. Bu özelliklerin başında ise tarihe ilgi duymak yer alır. Ayrıca Arkeoloji alanında çalışacak olan kişilerin kazı yapmaktan zevk almaları, uluslararası gelişmeleri takip etmeleri ve yabancı dil öğrenmeleri gerekmektedir. Peki, Arkeoloji bölümü tam olarak nedir? Arkeoloji iş imkânları nelerdir?

Arkeoloji Bölümü Hakkında Genel Bilgiler

Arkeoloji bölümü; insanlık tarihinin başlangıcından günümüze kadar geçen sürede insan ve yaşadığı ortama ilişkin olarak yapılan yüzey, su altı araştırmaları ve kazılar ile elde edilen bulguları inceleyen ve değerlendiren kişiler yetiştirmektedir. Günümüzde modernleşmeye bağlı olarak eski kültürlere ve eserlere ilgi artmıştır. Yine tarihi eser turizminin de gelişmesiyle Arkeoloji mesleğinin popülerliği de her geçen gün artmaktadır.

Arkeolog olabilmek için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Arkeoloji bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olunması gerekmektedir. Ancak bunun yanı sıra sosyal bilimler alanında kendisini geliştirmek isteyen bireyler, Arkeoloji alanında master yaparak da Arkeolog olabilmektedir.

Arkeoloji Mezunları Ne İş Yapar?

Arkeoloji bölümü mezunlarının görev alanları çalışmalarının kapsamı ve uzmanlıklarına göre değişiklik göstermektedir. Meslek profesyonellerinin genel sorumluluklarını ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Uygun kazı yerini tespit etmek amacıyla hava fotoğrafçılığını kullanmak ve jeofiziksel araştırmalarda bulunmak,
  • Arkeolojik kazılar yapmak ve kazı ekiplerinin koordinasyonunu sağlamak,
  • Kazı sonucu elde edilen bulguları temizlemek, sınıflandırmak ve kaydetmek,
  • Personeli denetlemek ve yönlendirmek,
  • Laboratuvar testleri yapmak (Radyokarbon vb.)
  • Önemli anıt ve binaların korunmasını sağlamak,

Tüm bunları yanı sıra bir Arkeolog aynı zamanda iyi bir gözlemci olmalıdır. Yine sabırlı olmalı ve açık havada çalışmaktan keyif almalıdır. Sözel düşünme ve neden-sonuç ilişkisi kurabilme de bir Arkeologda bulunması gereken özellikler arasında yer almaktadır.

Arkeoloji İş İmkânları Nelerdir?

Arkeoloji mezunları, hem özel sektörde hem de devlette istihdam edilebilmektedir. Ancak iş imkânlarının çok fazla olduğu söylenemez. Bunun yanı sıra Arkeoloji iş imkânları arasında en başta Kültür ve Turizm Bakanlığı yer almaktadır. Bir Arkeologun bakanlıkta görev alabilmesi için ise, KPSS’den oldukça iyi bir puan almış olması gerekmektedir. Çünkü atamalarda Arkeoloji bölümüne ayrılan kontenjan oldukça düşüktür.

Arkeologların kendilerini geliştirmeleri durumunda üniversitelerde öğretim üyesi olma imkânı bulunmaktadır. Hatta bunun sonucunda bölüm başkanlığına kadar yükselmek mümkündür. Ayrıca ülkemiz müze açısından da oldukça zengindir. Bu doğrultuda yeterli puanı alan Arkeologlar müzelerde de görev alabilir.

Tüm bunların yanı sıra Arkeoloji mezunları, özel sektörde turist rehberliği yapabilirler. Fakat turist rehberliği yapmak için iyi derecede yabancı dil bilmek şarttır. İyi derecede dil bilen bir Arkeolog, rehberlik yaparak oldukça iyi bir gelir elde edebilir. Bu anlamda özel sektörde çalışan Arkeologların maaşı değişiklik gösterebilirken, devlette ortalama bir Arkeolog maaşı 3 bin TL civarındadır. Yine Arkeologlar ekstra çalışmaları nedeniyle ek ücret de alabilmektedir.

Aklınızda Bulunsun

Arkeoloji zevkli ve mesleki tatmini olan bir alandır ancak ülkemizde hak ettiği saygıyı gördüğü söylenemez. Arkeoloji mezunları genellikle alanında iş bulamamakta ve başka meslekleri icra etmektedir. Her ne kadar karamsar bir tablo çizsek de tarih alanına ilgili, araştırmayı seven ve maddi kaygıları geri planda olan arkdaşlara tavsiye edilebilecek bir bölümdür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.