kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Nedir? Beslenme ve Diyetetik Tanıtımı, Hakkında Bilgi

​​​​​​​Beslenme ve diyetetik bölümü nedir, bölümün amacı nedir, beslenme ve diyetetik dersleri nelerdir, beslenme ve diyetetik mezunları ne iş yapar, bölümün avantajları ve dezavantajları nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımızın içinde bulabilirsiniz.

Tercihiniyap ailesi olarak elimizden geldiğince üniversiteye girmek isteyen gençlere, üniversite adaylarına bilgi verici yazılar hazırlamaya çalışıyoruz ve bunlardan bir tanesi de bölüm tanıtımları yazılarımız. Bir bölümü tercih etmeden önce o bölümün adayı bireyin o bölümü iyi tanımaya çalışmasının önemli olduğunun farkındayız ve elimizden geldiğince bu konuda yazılar hazırlamaya çalışıyoruz. Bu yazımızda sizlere beslenme ve diyetetik bölümü hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ NEDEN VAR, BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜNÜN AMACI NEDİR?

Beslenme ve diyetetik, besinlerin nasıl tüketileceği, nasıl sağlıklı diyet yapılacağı, besinlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyen ve araştırmalar yapan ve tüm bunlar ışığında insan sağlığının maksimum seviyede iyi hale getirilmesi amacıyla çalışılan bir bilim dalıdır. Özetlemek gerekirse bölümün yani bu bilim dalının amacı insanların sağlığını daha iyi bir hale getirmektir ve bunu yapmak için de besinlerin insan hayatındaki etkilerini inceleyerek nelerin nasıl tüketileceğini, tüketilmesi gerektiğini ortaya koyar.

BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜNDE OKUTULAN DERSLER NELERDİR? BESLENME VE DİYETETİK DERSLERİ

Beslenme ve diyetetik bölümü dersleri açısından bir takım fen bilimleri bilim dallarına göre farklıdır. Yani fen bilimleri alanında bir bölümde genellikle bu alana dair dersler ile karşılaşırken beslenme ve diyetetik çalıştığı alanlar gereği hem fen bilimleri hem de sosyal bilimler alanındaki derslerden faydalanmaktadır. İlk senelerde temel kimya, temel biyoloji, fizyoloji, beslenmenin ilkeleri gibi fen bilimleri alanında derslerin yanı sıra iletişim, psikoloji, antropoloji alanında da dersler görülmektedir. Bu sonraki yıllarda da buna benzer şekilde sürerek ileri düzeyde beslenme üzerine öğrenim görmekle birlikte hem birey hem de toplum üzerine öğrenim görülmektedir. Buna ek olarak kurum ve hastanelerde de öğrenim görülen dönemler vardır. Beslenme ve diyetetik bölümünde okutulan dersleri katalog halinde görmek için bir örnek olarak Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü DERS KATALOĞUNA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜNDE OKUYACAK BİREY İÇİN GEREKLİ NİTELİKLER NELERDİR?

Beslenme ve diyetetik bölümü üniversite sınavındaki sayısal puan türünden yerleştirme yapılan bir bölümdür ve adayların sayısal anlamda becerileri olması gerektiğini düşündürtebilir fakat sadece sayısal anlamda beceriler hem bölümdeki dersler gereği hem de çalışılacak alanlar itibari ile yeterli olmayacaktır. Beslenme ve diyetetik okuyacak bir bireyin bir tıp öğrencisi kadar olmasa da disiplin temelli, sürekli kendini geliştirmeye yönelik olarak çalışkanlık gibi bir karaktere sahip olması gerekir. Bunun yanı sıra iletişim becerilerinin de yüksek olması gerekmektedir. Bölümün insan sağlığı ile ilişkisi düşünüldüğünde aynı zamanda insana değer veren, insanlar ile ilişkileri iyi olan bireylerin bu bölümü tercih etmesi sağlıklı olacaktır.

BESLENME VE DİYETETİK  BÖLÜMÜ İŞ İMKANLARI VE ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR?

Beslenme ve diyetetik mezunları bölümün amacında da bahsettiğimiz gibi besinler ve besinlerin insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerine çalışma yaparlar ve bu konuyla ilişkili olan her kuruluşta çalışabilirler. Öncelikli olarak hastaneler bunlardan biridir. Bunun yanı sıra huzurevleri, kreşler, zayıflama merkezleri, aile sağlığı merkezleri, oteller, besin kontrol ve pazarlama hizmetleri veren kuruluşlar, yemek fabrikaları gibi yapılar da beslenme ve diyetetik bölümü mezunlarının iş yapabildiği alanlardır. Özetle beslenme ve diyetetik bölümü mezunlarının çalışabileceği oldukça fazla alan ve oldukça fazla iş olanağı bulunmaktadır. Beslenme ve diyetetik mezunları diyetisyen, beslenme uzmanı unvanları ile çalışabilirler. Ayrıca her lisans mezunu gibi akademik çalışmalar yaparak akademisyen olabilirler.

calisma alanlari

TERCİHİNİYAP EKİBİNİN YORUMLARI

Bizler yazımızın başında da dediğimiz gibi adayların tercih yaparken fikir oluşturması için yazılar hazırlıyoruz ve bunu yapmaktaki amacımız da adayın kendisine uygun bölümü ince eleyip sık dokuyarak bulmasına yardımcı olabilmek. Tabi ki burada her her konuyu tamamıyla açıklığa kavuşturamayız fakat en azından sizlere bazı önemli detayları anlatmaya çalışarak sizlerin kafasında bölümün size uygunluğu noktasında fikir oluşması, bir şimşek çakması bizim için yeterlidir. Yazımızın devamında edinilen tecrübelerden yola çıkarak kişisel fikirlerimizi okuyacaksınız.

BESLENME VE DİYETETİK HAKKINDA GENEL BİR YORUM

Öncelikle şunu açıklığa kavuşturmak faydalı olacaktır beslenme ve diyetetik ya da unvan olarak diyetisyenlik insan hayatında bilinenin, tahmin edilenin ya da düşünülenin ötesinde öneme sahip bir bölüm veya meslektir. Bir klişe olarak her şeyin başı sağlık dersek sağlığın başı da düzenli ve sağlıklı beslenmeden geçmektedir, bu konuda insanlara destek olacak olanlar da sahte doktorlar, otlarla, bitkilerle uğraşıp paralar kazanmaya çalışanlar veya gıda takviyesi ürünleri satan firmalar değil bu bölüm mezunlarıdır. Bu yüzden bu bölümü tercih etmeden önce insan sağlığını bu kadar ilgilendiren bir alanda hakkını vererek çalışıp çalışamayacağınızdan emin olun.

BESLENME VE DİYETETİK OKUMAK

Yukarıda söylediklerimiz ışığında beslenme ve diyetetik okumak muhakkak ki adaya bilgi birikim anlamında çok şey katacaktır, bunun dışında her ne kadar önemsenmemesi gerekse de (bir bölümü sevdiğiniz için okumanız tercihen daha iyidir) iş imkanı açısından da iyi bir durumda olunacağı söylenebilir ama yine yukarıda dediğimiz gibi unutulmamalıdır ki bu bölüm insan hayatını, sağlığını doğrudan etkileyen bir bölümdür ve adaylar bu bilinçle hareket ederse hem eğitim hayatlarını hem de iş hayatlarını daha fazla özenerek, daha güzel duygularla geçireceklerdir.

BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜNÜN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Beslenme ve diyetetik bölümünün önemli denebilecek avantajlarından birinin iş imkanı olduğunu söyleyebiliriz. Bölümün iş imkanları hem çeşitli hem de fazla olduğundan dolayı ülkemizde pek çok bölüme kıyasla burada bir avantajın olduğunu söyleyebiliriz. Alınan eğitimi de avantaj hanesine yazmak gerekir çünkü hem sosyal bilimler hem de fen bilimleri alanında öğrenim görmek bireyi oldukça geniş bir yelpazede geliştirecektir, aday bunun için istekli olursa…

Bölümün dezavantajı diyebileceğimiz şey daha doğrusu meslek hayatının dezavantajı sayılabilecek bir durum olan çalışma saatlerinin ve şartlarının zorlayıcı olabildiği gerçeğidir. Bölümü hakkıyla okumak da zordur çünkü tıp alanının çalışma sahasında olan kollardan birinde eğitim alınıyor olması bölümü biraz da olsa zor kılmaktadır, aynı şekilde yukarıda avantaj dediğimiz iki alandan öğrenim görmek de her adaya hitap edemeyebildiği için bir noktada dezavantaja dönüşebilir. Tabi ki iş hayatında karşılaşılacak zorluklar bundan daha fazladır çünkü sağlık alanında çalışmak kolay bir iş değildir. Bu zorluğu göz önünde bulundurmadan lütfen tercih yapmayın.

okumak

BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜNÜ TERCİH EDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER NELERDİR?

Bölümü tercih etmeden önce kesinlikle bölümün size uygun olup olmadığını iyi araştırmalısınız. Kafanızda iyice oturtmadan sadece beslenme ve diyetetik bölümünü değil hiçbir bölümü tercih etmemelisiniz.

Buna ek olarak her bölüm için söyleyebileceğimiz üzere tercih etmeyi düşündüğünüz bölümün derslerini, alınan eğitim ve öğretimi iyi araştırarak tercihinizi yapın. Puanım buna yetiyor yazayım bari iş imkanı da var demek sizi ömür boyu mutsuz edecek bir karara dönüşebilir.

Yine her bölüm için söyleyebileceğimiz eğer bölüme karar verdiyseniz hangi üniversitede hangi şehirde okuyacağınızı da iyi seçmelisiniz. Birçok bölüm bugün birçok üniversite var ama “iyi üniversite” diyebileceğimiz üniversitelerde bölümü okumak size daha fazla şey katacaktır. Tercih yapmadan önce üniversitelerin hoca kadrolarını inceleyin, okulun topluluk, kütüphane, laboratuvar, teknoloji gibi maddi imkanlarını iyi öğrenin ve bunların daha iyi olduğu üniversiteleri tercih etmeye çalışın. Ayrıca yapabiliyorsanız bölüme girmeden önce üniversitelerde bu bölümün derslerine girin ve hoşunuza gidip gitmediğini anlamaya çalışın, bölümden mezun olmuş kişiler ile iletişim kurup onların mutlu olup olmadığını sorun.

Çok önemli bir not olarak da tercih etmeyi düşündüğünüz üniversiteyi, şehri fiziksel olarak mutlaka ziyaret edin, yıllarınızın geçeceği bir yeri uzaktan tercih etmek sonunda sizi mutsuz edebilir.

BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜNDEN OKURKEN YAPMANIZ GEREKENLER VE YÖNELEBİLECEĞİNİZ ALANLAR NELERDİR?

Beslenme ve diyetetik bölümünde okurken öncelikli olarak alanınızın uzmanı olmaya çalışın ve bolca ders takibi, okuma, çalışma gibi eylemlerde bulunun. Buna ek olarak ileride ne iş yapmak, hangi kurumlarda hangi unvan ile çalışmak istediğinize erkenden karar vermeye çalışın ve özellikle o alanlara odaklanın. Ayrıca öğrencilik hayatınızda çalışmak istediğiniz kurum ve kuruluşlara giderek bir şeyler öğrenmeye çalışın.

Bunlar kendinizi alanınızda geliştirmenize yardımcı olacak şeylerken aynı zamanda bir veya yapabiliyorsanız birkaç yabancı dil öğrenmeye çalışın. Bu sadece beslenme ve diyetetik için değil her bölüm için geçerli ama önemi hala yeterince kavranamamış bir konu. Dil öğrenmeniz demek sizin o dillerdeki yayınları da okuyabilmenizi, o dillerin kültürünü de öğrenmenizi sağlayacağı için alanınızda uzmanlaşırken veya alanınızın iyilerinden olmaya çalışırken size yardımcı olacaktır.

Tüm bunlara ek olarak öğrenim hayatınız boyunca sosyal aktivitelerden geri durmayın çünkü üniversite hayatı tam olarak böyle bir şey. Sosyalleşmek, hobilerinize yönelik topluluklara katılmak, yurtiçi veya yurtdışı seyahatler yapmak bir üniversite öğrencisinin gelişimine neredeyse alanı kadar katkı sağlayan şeyler ve bunları hem maddi imkanlar hem de zaman açısından en kolay üniversite öğrencisi iken yapabilirsiniz. Bir de sağlık alanında çalışacağınız için sosyal bir insan olmayı sürdürmeniz insanlarla olan ilişkilerinizi iyileştirdiğinden, kolaylaştırdığında özellikle beslenme ve diyetetik bölümü için bu konu büyük önem taşımaktadır diyebiliriz.

Bunların hepsinden ayrı olarak bir konuya da parmak basmak gerekmektedir. Beslenme ve diyetetik okuyacak bir bireyin kendi sağlığına, beslenme alışkanlıklarına ve özellikle kilo anlamında fiziksel özelliklerine dikkat etmesi gerekmektedir bu yüzden bu bölümü okurken ve sonrasında bunların da önemli olduğunu unutmayın. Bu bölümü okuyan veya bu bölümden mezun olan bireyler kendileri sağlıksız bir görünüme sahip olmaları halinde ki ne yazık ki var bu örnekler mesleğin güvenilirliği de sarsılmaktadır.

AKLINIZDA BULUNSUN

Yukarıda söylediklerimizin bir özeti olarak toparlamak gerekirse lütfen hangi bölümü tercih edecek olursanız olun kendinizi iyi tanıyın ve tercih etmeyi düşündüğünüz bölümün, mesleğin size uygun olup olmadığından emin olun. Türkiye’de ne yazık ki sınav sisteminin sağlıksızlığı tercihlerde de kendini gösteriyor ve istenilen bölümlerden ziyade puanım nereye yetiyorsa mantığı ile tercih yapılabiliyor. Siz bu insanlardan olmayın. Ben tıp istiyordum olmadı veya felsefe okumak istiyordum yüksek aldım bari beslenme ve diyetetik yazayım diyenlerden olmak yerine eğer tıp bölümünü veya başka bir bölümü kendinize daha yakın hissediyor ve bu bölüm beni daha mutlu eder diyorsanız o bölümü tercih edin ve o bölümü okuyun. Bunu her bölüm için söylesek de özellikle beslenme ve diyetetik gibi insan sağlığının en temelini oluşturan beslenme alanında çalışacak bireyler için altını çizerek belirtmek istiyoruz. Bu alanda çalışacaksanız lütfen insanlara, insan hayatına değer verdiğinizden ve bunu severek yapıp yapmayacağınızdan emin olun.

Bunlara ek olarak lütfen aile baskılarından, toplumdaki anlamsız baskılardan dolayı istemiyorsanız üniversite okumayın çünkü gerçekten üniversite herkesin okumak zorunda olduğu bir şey değil. Kendinizi başka bir alanda üniversite okumadan geliştireceğinizi düşünüyorsanız o alana yönelmeniz sizin için daha iyi olacaktır ama neyi seçerseniz seçin disiplinli ve çok çalışan bireyler olmak zorunda olduğunu unutmayın. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun.

Aklınıza takılan her konuda destek almak için deneyimli yöneticilerimizin olduğu forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.