kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Nedir? Ne İş Yapar?

Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi ne iş yapar? Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi nedir? Devlette ve özel sektörde iş imkanları nelerdir?

Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Nedir? Ne İş Yapar? Devlette ve Özelde İş İmkânı Nedir?

Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi bölümü, denizcilik alanında ismi yeni yeni duyulmaya başlayan bir lisans bölümdür. Bilindiği üzere gemilerde nakliyeyi sağlayan kadrolar bulunmaktadır. Ancak aynı şekilde karada da bu işlemlerin organize edilebilmesi ve takibi için yapılması gereken bazı işlemler vardır. Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi bölümü mezunları ise karadaki bu işlemleri yerine getirmek üzere yetiştirilmektedir. Peki, bu bölüm tam olarak nedir? Mezunları için ne gibi iş imkânları bulunmaktadır?

Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Bölümü Nedir?

Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi programının en temel amacı, deniz taşımacılığının yönetimi ve işletmeciliği konusunda çalışılabilecek nitelikli insan gücü yetiştirmektir. Ancak bu programı tercih etmek isteyen bireylerin bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu özelliklerin başında ise sosyal bilimlere, ekonomi ve işletme konularına ilgi duymak gelmektedir. Bunların yanı sıra başkalarını ikna edebilme, yaratıcılık, girişimcilik, açık havada çalışmaktan ve uzun süre deniz yolculuğu yapmaktan hoşlanma da bu mesleğin gerektirdiği nitelikler arasında yer almaktadır.

Eşit ağırlık puan türüyle öğrenci alımı yapan bu bölüme girmek için  YKS’de  TYT ve AYT sınavlarına girerek yeterli puanı almak gerekmektedir. Çok yeni bir bölüm olması nedeniyle genellikle Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği yani kaptanlık ile sıklıkla karıştırılabilmektedir.

Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi bölümü eğitim süresi ise 4 yıldır. Bu süre içerisinde okutulan dersler arasında ise matematik, istatistik, ekonomi, hukuk, deniz ticaret hukuku ve muhasebe gibi dersler yer almaktadır.

Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar?

Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi bölümünü başarıyla tamamlayan kişilere “Deniz İşletmecisi” unvanı verilmektedir. Mezunların deniz işletmecisi olarak görev aldıkları yerlerde bazı görevleri bulunmaktadır. Bu doğrultuda deniz işletmecileri çalıştıkları işletmede para, insan ve malzeme gücünün en verimli şekilde kullanılması ve gemilerin en karlı biçimde çalıştırılması için planlamalar yaparlar. Yine bu yöndeki çalışmaları denetler, gemilerin yük ve yolcularını tam kapasite ile çalışacak şekilde artırmak için önlemler alırlar. Ayrıca gemilerin yüklenmesi ve yolcu hareketlerinin organizasyonunu da sağlarlar.

Deniz işletmecilerinin çalışma koşulları ise genellikle bürolardır. Birinci dereceden veriler ile ilgilenen bu kişiler personel, deniz sigorta elemanları ve diğer yerli ve yabancı işletmecilerin yöneticileri ile etkileşim halindedirler.

Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi İş İmkânları Nelerdir?

Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi bölümü mezunları hem özel sektörde hem de kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilmektedir. Mezunların özel sektördeki iş imkânları arasında; gemi sahipleri/işletmeleri, gemi acenteleri, gemi brokerleri, gemi kumanya ve tedarik işletmeleri, limanlar ve tersaneler yer almaktadır. Bunların yanı sıra bankalar, dış ticaret işletmeleri ve lojistik işletmeleri gibi kurumlar da deniz işletmecisine ihtiyaç duymaktadır.

Mezunların kamudaki iş imkânları arasında ise; Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı ile bağlı kuruluşları, ilgili diğer bakanlık ve kurumlar yer almaktadır.

Tüm bunların yanı sıra Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi maaşları için standart bir ücretten bahsetmek oldukça zordur. Ancak bu sektördeki maaşlar diğer sektörleri ile karşılaştırıldığında biraz daha dolgundur. Bu anlamda yeni mezun biri yeterli niteliklere sahip ise 3500 ile 4000 TL civarında bir maaş alacaktır. Yine de bu ücretler özel ve kamu sektöründe farklılık göstermektedir. “

Aklınızda Bulunsun

Gemicilik apayrı bir dünyadır, kendine ait hukuku, yazılı ve yazısız kuralları mevcut olup diğer mesleklerden oldukça farklıdır. Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi mezunları kamuda farklı pozisyonlarda istihdam edilmekle birlikte çoğunluğu özel sektörde çalışmaktadır. Aynı zamanda zorlu ve stresli bir meslek olduğunu da belirtmekte fayda var. Çalışabileceğiniz yerler Türkiye’nin yalnızca kıyı kesimlerinden ibaret olup mesleğin hayat tarzınızı ciddi biçimde değiştirme ihtimali olduğunu söyleyebiliriz.

Diğer üniversite bölüm tanıtımları ve forum konu başlıklarına bakmadan tercih yapmamanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.