kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

Elektrik-Elektronik Mühendisliği maaşları ne kadar? Elektrik-Elektronik Mühendisliği nedir? NE iş yapar?

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Devlette ve Özelde İş İmkânı Nedir?

Elektrik-Elektronik Mühendisliği, temel ve ana mühendisliklerden birisi olan elektrik mühendisliğinden ortaya çıkmıştır. Bu mühendislik dalı; elektrik üretimi ve dağıtımı ile ilgilenen, ancak diğer yandan elektronik aletlerin proje ve çalışmalarının geliştirilmesi için çalışmalar yapan bir mühendislik alanı olarak tanımlanabilir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü ise bu konularda eğitim veren bir lisans programıdır. Peki, bu bölüme girmek için koşullar nelerdir? Mezunlar için iş imkânları nelerdir?

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Hakkında Genel Bilgiler

Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü eğitim süresi 4 yıldır. Ancak hazırlık sınıfının zorunlu olduğu üniversitelerde ise bu süre 5 yıl olarak karşımıza çıkar. Bölüme giriş koşullarının başında lise mezunu olmak yer alır. Yine en önemli koşullardan birisi de YKS’de TYT ve AYT sınavlarından bölümün gerektirdiği puanı almaktır. Ayrıca Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programlarının, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) kılavuzunda belirtilen bölümlerinden mezun olup DGS’den başarılı olanlar, Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilirler.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü müfredatı, ilk iki yıl ağırlıklı olarak temel mühendislik derslerini kapsar. İlerleyen yıllarda ise öğrenciler; elektrik, manyetik ve telekomünikasyon gibi dersler almaya başlarlar. Ancak bahsedilen dersler üniversitelere göre değişiklik gösterebilmektedir.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Elektrik-elektronik mühendisliğinden mezun olanlar için oldukça geniş bir çalışma alanı bulunmaktadır. Bu doğrultuda bir projenin başlangıç aşamasından, tasarım, geliştirme ve test etme safhalarının hemen hemen hepsinde görev yaparlar. Yine Elektrik-elektronik mühendislerinin çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda yaptıkları işleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Yeni cihaz, devre ve sistemler tasarlayarak geliştirmek,
  • Elektrik sistemlerinin ihtiyaçlarını geliştirerek kapasite ve maliyetlerini belirlemek,
  • Elektronik aksamların kontrolünü yapmak ve güvenlik standartlarına uygunluğunu belirlemek,
  • Farklı sistemlerde kullanılan elektronik aksamların performanslarının geliştirilmesini sağlamak ve bunun için uygulamalar geliştirmek,
  • Dijital ve analog elektronik sistemlerin üretim, bakım, onarım ve gelişimini sağlamak,

Elektrik-elektronik mühendisleri büro ortamlarında çalışabilecekleri gibi, aynı zamanda enerji dağıtımı konusunda açık havada da görev alabilirler. Yine elektrik şantiyeleri gibi gürültü ortamlarda çalışabilir ve zaman zaman işleri gereği seyahat edebilirler.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği İş İmkânları Nelerdir?

Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü iş imkânları hem özel sektörde hem de kamuda oldukça geniştir.  Bu doğrultuda bölümden başarıyla mezun olan bireyler; elektrik ve elektronik teknolojilerinin üretiminin gerçekleştirildiği ve pazarlandığı özel sektör,  kamu kurumları ve kuruluşlarında görev alabilmektedir. Bahsedilen bu kuruluşlara TRT, TEK ve Türk Kablo’yu örnek olarak verebiliriz. Bunların yanı sıra elektronik tasarım, bakım ve onarım, iletişim sistemleri alanlarında ulusal ve uluslararası boyutta iş bulma fırsatları vardır.

Elektrik-elektronik mühendisliğinden mezun olanların öğretmen olma imkânı da vardır. Bunun için Elektrik-Elektronik Mühendisliği programını bitirmelerinin ardından Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını bitirmeli ve Pedagojik Formasyon Sertifikası almaları gerekmektedir. Ardından “Elektrik Öğretmeni” olarak görev yapabilirler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanan kurumlardan eğitim alan ve İş Güvenliği Sınavından en az 70 puan alanlar, İş Güvenliği Uzmanı Belgesi alabilir, “İş Güvenliği Uzmanı” olarak çalışabilirler.

Bunların yanı sıra elektrik-elektronik mühendisliği maaşları ise en düşük 2.970 TL, en yüksek  4.190 TL’dir. Ancak bahsedilen bu rakamlar ortalama rakamlardır. Bu doğrultuda çalışılan kurum ve kuruluşa göre çok daha yüksek maaş alan elektrik-elektronik mühendisleri mutlaka mevcuttur.

Aklınızda Bulunsun

Elektirik elektronik mühendisliği önümüzdeki süreçte değeri artabilecek ve daha kolay iş bulacağınız bir bölüm haline gelebilir. Elektrikli araçların fosil araçları safdışı bırakacağı önümüzdeki on yıl elektrik elektronik mühendisleri için güzel geçeceğe benziyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.