kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İdare Hukuku 657 Sayılı DMK Soru ve Cevapları

Üniversitelerin online yapacakları idare hukuku dersi 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre sorulabilecek soru ve cevapları hazırladık. İşte 657 Sayılı DMK soru ve cevapları…

Üniversitelerin hukuk fakülteleri, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri, siyasal bilgiler fakülteleri ve benzeri diğer fakültelerinde idare hukuku dersi zorunlu ders olarak yer almaktadır. Bu ders için pandemi sürecinde online sınavlar yapılmaya bu dönemde devam edilecektir. Üniversiteler tarafından yakın tarihte başlayacak online vize ve final sınavlarında sorulabilecek soru ve cevapları derlemek istedik. Bilindiği üzere idare hukuku dersini oluşturan temel konuların başında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gelmektedir. İdare hukuku sınavlarında 657 sayılı DMK ‘ya sıklıkla başvurulmaktadır. Bizde bu sebeple idare hukuku soru ve cevaplarına DMK soru ve cevaplarını paylaşarak başlamak istedik.

İdare Hukuku dersi için oluşturduğumuz soruların bir bölümünü bu içerik içerisinde bulabilecekken devamını diğer içeriklerimizde görebileceksiniz. İdare Hukuku vize sınavı ve final sınavında yüksek puan almayı hedefleyen arkadaşlarımız için işte sorular ve cevapları…

  1. 657 Sayılı DMK’ya göre 2016 yılında eklenen hizmet sınıfları nelerdir? Jandarma Hizmetleri Sınıfı ve Sahil Güvenlik Sınıfı
  2. Liseyi bitirdikten sonra devlet memuru olan bir kişi hangi derece ve kadrodan başlar? 13/3. En son 3. dereceye iner.
  3. Kurum ve kuruluşlar 657 Sayılı DMK’ya göre çalıştırdıkları personele ait kadrolarda kaç oranında engelli personel çalıştırmak zorundadır? %3
  4. Adaylık sürecinde görevine son verilen devlet memurları ne kadar süre içerisinde devlet memuru olamazlar? 3 YIL.
  5. Kademe ilerlemelerinde ilgili onay merci kimdir? Atamaya Yetkili Amir.
  6. Askerlikten sonra memuriyete dönmek isteyenler kaç gün içerisinde eski kurumlarına başvurduklarında yeniden memurluğa dönerler? 30 GÜN.
  1. Kalkınma birinci öncelikli yörelerde fiilen çalışan memurlara kaç yılda bir 1 kademe ilerlemesi daha verilir? 2 YILDA.
  2. Usulüne uygun şekilde memurluktan çekilenler ne kadar süre içerisinde yeniden memur olamazlar? 6 AY.
  3. Usulüne uygn olmayacak şekilde memurluktan çekilenler ne kadar süre içerisinde yeniden memur olamazlar? 1 YIL.
  4. Çoğul gebe olan anneye analık izni ne kadar süre verilir? Doğum öncesinde 8 haftaya ilave 2 hafta daha verilir. Doğum sonrasında da 8 hafta verilir.
  5. Aylıksız izin sürenin bitmesinden, mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması halinde ne kadar süre içerisinde göreve dönülmesi zorunludur? 10 GÜN.
  6. Hizmet dışında devlet memurluğunun itibar ve güvenini sarsacak nitelikte davranışlarda bulunanlara verilecek disiplin cezası nedir? KINAMA.
  7. Hizmet içinde devlet memurluğunun itibar ve güvenini sarsacak nitelikte davranışlarda bulunanlara verilecek disiplin cezası nedir? AYLIKTAN KESME.
  1. Uyarma ve kınama cezası alak kişi kaç sene sonra özlük dosyasından silinmesi talep edilebilir? 5 sene sonra atamaya yetkili amirden isteyebilir.
  2. Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı itiraz Yüksek Disiplin Kuruluna kaç gün içerisinde yapılır? 7 GÜN.
  3. Bu cezalara karşı itiraz mercileri ne kadar sürede karar verir? 30 GÜN.
  4. Görevden uzaklaştırılan memurun soruşturmasına kaç gün içinde başanılmalıdır? 10 İŞ GÜNÜ.
  5. TBMM’de görevli memurlar için soruşturma izni kim tarafından verilir? TBMM Genel Sekreteri.
  6. TBMM genel sekreteri ve yardımcılarına verilecek soruşturma iznini kim verir? TBMM Başkanı.
  7. Cumhurbaşkanlığında görevli memur ve diğer kamu görevlileri hakkında soruşturma iznini kim verir? Cumhurbaşkanı İdari İşler Başkanı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.