kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İkinci Öğretim Nedir, Üniversiteyi İkinci Öğretim Okumanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

2020 YKS oturumları 28 Haziran 2020 tarihi itibariyle sona erdi. Yaklaşık bir ay sonra adaylar, üniversite tercih işlemleriyle uğraşacak. Bu tercihlerde adayların merak edecekleri konuların başında ikinci öğretim mevzusu gündeme gelecek. İkinci öğretim (İÖ) nedir? Üniversiteyi ikinci öğretim okumanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? İşte detaylar…

2020 YKS oturumları pazar günü itibariyle sona erdi. ÖSYM tarafından sınav soruları pazar akşamı itibariyle açıklandı. Bu açıklamalardan sonra adaylar, sınavdan alabilecekleri puanları hesapladı. Bu puanlara göre üniversite tercih işleminde bulunacak adaylar, üniversite bölüm tercihlerini yaklaşık bir ay sonra yapacak. Adayların tercih kılavuzunda en çok karşılaşacakları konu ise, ikinci öğretim konusu olacak. Üniversitelerde ikinci öğretim nedir? İkinci öğretim okumanın avantajları nelerdir? İkinci öğretim okumanın dezavantajları nelerdir? İşte detaylar…

İkinci Öğretim (İÖ) Nedir?

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda, bazı üniversite bölümlerinin yanında (İÖ) ifadesi yer alacaktır. Bu ifade ikinci öğretim kavramının kısaltmasıdır. Peki, ikinci öğretim nedir? Üniversitelerde neden ikinci öğretim programları bulunur?

Bazı yükseköğretim kurumlarında örgün, ön lisans ve lisans programlarının bir kısmının eş değeri programlar örgün eğitim saatleri dışındaki zamanlarda (akşam saatlerinde) yürütülmektedir. Bu saatlerde gerçekleştirilen öğretim programına, ikinci öğretim denilmektedir. Üniversitelerde mevcut eğitim kalitesi düşürülmeksizin daha fazla öğrencinin mezun edilmesini sağlayan programdır. Üniversitelerin ikinci öğretim derslerini normal öğretim derslerine giren akademisyenler vermektedir.

Üniversitelerde İkinci Öğretim (İÖ) Okumanın Avantajları Nelerdir?

İkinci öğretimin en önemli avantajı taban puan konusunda kendini göstermektedir. Bir üniversitenin ikinci öğretiminin taban puanı, normal öğretiminin taban puanından her zaman düşük kalmaktadır.

Bir diğer avantajı, bu bölümden mezun olunduğunda normal öğretimden bir farkın kalmamasıdır. Diploma üzerinde ikinci öğretim mezunu olunduğuna dair hiç bir bilgi yer almayacaktır.

İkinci öğretim okumanın bir diğer avantajı ise, normal öğretimlere ders veren akademisyenlerin ikinci öğretim derslerine de katılmalarıdır. Bu durum ikinci öğretim eğitim kalitesinin normal öğretimle aynı kalması anlamına gelmektedir.

İkinci öğretim ders saatleri genel olarak öğleden sonraya bırakılmaktadır. Bu durum gündüzleri erken uyanmak istemeyen adayların tercih etmelerini sağlamaktadır. Gece sakinliğinde derse girmek isteyenler için de ikinci öğretim avantajlı hale gelmektedir.

Üniversitelerde İkinci Öğretim (İÖ) Okumanın Dezavantajları Nelerdir?

İkinci öğretimin en önemli dezavantajı ücretli olmasıdır. Bilindiği üzere ülkemizde normal öğretim/birinci öğretim ücretsizdir. Oysa ikinci öğretim okuyanlardan dönemlik ücret alınmaktadır. Bu ücret, öğrencilerin okudukları bölüme göre değişmektedir. Bununla birlikte ikinci öğretim okurken, birinci sınıftan itibaren dönem sonu ve yıl sonu başarı not ortalaması, bölümde yer alan ikinci öğretim öğrencilerinin %10’u içerisinde yer alan öğrenciler, tıpkı birinci öğretimler gibi bir sonraki dönemde ücret ödemeyeceklerdir.

Bir diğer dezavantajı ise bazı akademisyenlerin ikinci öğretim derslerine katılmaması noktasında kendini göstermektedir. Bu durum bölümden mezun olan öğrencilerin başarılı olmasını olumsuz yönde etkilemektedir.

Son dezavantajı ise bazı öğrencilerin geç saatlerde ders dinlemeyi sevmemesi noktasında görülmektedir. Bunun telafisi olarak çoğu üniversite ikinci öğretim okuyan öğrencilerin, birinci öğretim derslerine girmesine müsaade etmektedir. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.