kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Maliye Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Maliye bölümü mezunu ne iş yapar? Maliye bölümünü okuyanlar hangi mesleklerde istihdam edilir? Maliye bölümü okuyanlar, meslek bulma konusunda hangi avantaj ve dezavantajlara sahiptir? Maliye bölümü mezunları kamuda hangi mesleklerde çalışabilir? Maliye mezunlarının özel sektörde yapacakları işler nelerdir? Bütün bu sorulara cevap niteliğinde yazımız devamını okuyabilirsiniz.

Mezun sayısı çok olan maliye bölümü hakkında bilgi verdiğimiz bu yazımızda aradıklarınızı bulabilirsiniz. Gelin birlikte Maliye bölümü mezunları ne iş yapar, dersleri nelerdir ve nerelerde çalışır gibi soruların cevaplarına birlikte bakalım…

Maliye bölümü mezunları ne iş yapar?

Maliye bölümü, İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinde bulunan programlardan bir tanesidir. Ülkemizde bulunan üniversitelerin büyük bölümünde İİBF yer aldığından maliye bölümü de bulunmaktadır. Üniversite yerleştirmelerine göre maliye bölümüne ait kontenjanların yıldan yıla arttığı görülmektedir. Maliye bölümü, kontenjanların artmasıyla birlikte eski önem ve değerini koruyamayan bölümlerden bir tanesidir. Biz de bu duruma rağmen maliye mezunlarının mezuniyetleri sonrası ne iş yapacakları konusunda bilgi vermek istedik.

Maliye Bölümü Dersleri Nelerdir?

Maliye bölümüne ait en temel dersler: İktisat ve alt dalları, kamu maliyesi ve alt dalları, muhasebe ve alt dalları olarak bilinmektedir. Bu derslerle birlikte maliye bölümünde: İstatistik, işletme, ticaret hukuku, vergi hukuku ve bütçe gibi temel dersler de okutulmaktadır. Özüne bakıldığında bu derslerin her biri üniversiteler için ayrı birer yüksek lisans bölümü niteliğindedir. Bu nedenle maliye bölümü, mezunlarına çok geniş bir iş yelpazesi sunmaktadır. Bu dersler içerik olarak çok kapsamlı şekilde görülmese de, mezunların meslek tercihleri konusunda bir yol haritası çizmelerinde yardımcı olmaktadır.

Maliye Bölümü Mezunları Kamuda Nerelerde Çalışır?

Maliye bölümü mezunlarının kamuda çalışabilecekleri birçok kurum ve kuruluş mevcuttur. Bunların başında da Hazine ve Maliye Bakanlığı gelmektedir. Bu bakanlık bünyesinde yer alan; hazine ve maliye uzmanı, hazine kontrolörü, mali hizmetler uzmanı, defterdarlık uzmanı ve gelir uzmanı meslekleri maliye mezunlarının çalışabilecekleri ideal yerlerdir. Bu meslekler dışında maliye mezunları: Kaymakam, İdari Hakim, Merkez Bankası Uzmanı veya Sayıştay Denetçisi de olabilirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında uzman, denetçi, denetmen ve müfettiş olabilirler. Bir maliye mezunu, ticaret müfettişi olabileceği gibi, TBMM yasama uzmanı da olabilir. Bu mesleklere atanmak isteyen maliye mezunlarının kpss a kadro puanlarının iyi olması ve kurumlar tarafından açılacak olan kurum sınavlarında başarılı olması gerekmektedir.

Maliye Bölümü Mezunları Nasıl Memur Olur?

Maliye bölümü mezunları için bir diğer alternatif, kamu personeli seçme sınavından aldıkları KPSS P3 puanı ile düz memur olarak atanmaktır. Çift yıllarda yapılan kamu personeli seçme sınavından alınan KPSS P3 puanı ile memur olarak atanmak mümkündür. Bu puanın geçerlilik süresi 2 yıldır ve bu puan ile dört merkezi atamada kullanılabilmektedir Maliye mezunları da bazı kamu kurum ve kuruluşların maliye bölümü mezunları için açtıkları kadrolara başvuru yapabilmektedir. Maliye mezunları o yıla ait merkezi atama sonuçlarına göre: Memur, vhki, bilgisayar işletmeni, DHMİ apron görevlisi gibi mesleklere atanabilmektedir. Bununla birlikte maliye mezunları çift yılda aldıkları P3 puanını kamu kurum ve kuruluşların açıktan personel alım ilanları içinde kullanabilmektedir. Ticaret Bakanlığı personel alımları, Adalet Bakanlığı personel alımları, İçişleri Bakanlığı personel alımları, KYK personel alımları, PTT personel alımları açıktan atama usulüne göre yapılmaktadır.

Maliye Bölümü Mezunları Özel Sektörde Nerelerde Çalışır?

Üniversitelerin maliye bölümleri kapsamlı bir ders programına sahip olduğundan, bölüm mezunlarının özel sektörde bir çok yerde çalışma imkanı bulunmaktadır. Bankacılık, ekonomistlik, borsa uzmanlığı, finans direktörü, dış ticaret sorumlusu, istatistikçi, işletme yöneticisi, yeminli mali müşavir, serbest mali müşavir, vergi danışmanı gibi birçok mesleği icra eden maliye mezunu görmek mümkündür. Bununla birlikte, kendi işletmesini açan, uluslararası finans ve ticaret sektöründe çalışan, gümrük müşavirliklerinde çalışan maliye mezunlarını görmekte mümkündür.

Maliye bölümünü hakkıyla okuyan kişiler için gerek kamu da gerekse de özel sektörde yapabilecek birçok meslek vardır. Özellikle, iyi bir üniversiteden mezun olanlar için her iki sektörde de yapılacak birçok meslek bulunmaktadır.

Maliye Bölümünün Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Bölümün birçok üniversitede bulunuyor olması, çok fazla mezun vermesine yol açmaktadır. Bu durum, her yıl on binlerce yeni maliye mezununun iş araması anlamına gelmektedir. Dolayısıyla, bölüm mezunları meslek bulma konusunda yeterince çözüm bulamamaktadır. Bölümün en büyük dezavantajı çok fazla mezun içerisinde kendine yer edinmek zorunda kalınmasıdır. Bölümün en büyük avantajı ise: Bölümde yer verilen ders içeriklerinin gerek kpss/kurum sınavı formatına gerekse de özel sektör çalışma alanlarına çok uygun şekilde belirlenmiş olmasıdır. İİBF ve SBF bölümleri içerisinde ders içeriği açısından en avantajlı bölümlerden biri maliye bölümüdür. Bu durum mezunlara, kendi kariyerlerini yaratma noktasında çok çeşitli alternatifler sunmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.