kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Maliye Bölümü Nedir? Maliye Bölümü Tanıtımı, Hakkında Bilgi

​​​​​​​Maliye bölümü nedir, neden var, bölümün avantajları ve dezavantajları nelerdir, maliye iş imkanları nasıldır, maliye okurken yapılması gerekenler ve maliye tercih edecekler için gerekli nitelikler nelerdir gibi ve benzeri soruların cevaplarını derlediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

BÖLÜM NEDEN VAR, BÖLÜMÜN AMACI NEDİR?

Maliye bölümü iktisat, hukuk ve muhasebe alanlarını birleştirerek temelde devlet görevlisi, bürokrat, kamu personeli yetiştirmek amacıyla varlığını oluşturmuş bir bölümdür. Bölüm bu isimle genelde Türkiye’de bulunan üniversitelerde okutulmaktadır. İktisat, iktisadi ve idari bilimler ve siyasal bilgiler fakültelerinde ortaya çıkması; bölümün hedefinin ekonomi ile ilgili çıkarımlar, analizler ve araştırmalar yapmanın yanı sıra özellikle devlet ekonomisi alanında çalışma yapmak olduğunu işaret eder niteliktedir.

maliye bolum neden var bolumun amaci nedir

MALİYE DERSLERİ

Bölümde iktisada giriş, makro iktisat ve mikro iktisat, genel muhasebe, muhasebe uygulamaları, hukuka giriş, idare hukuku, ticaret hukuku, sosyal güvenlik hukuku gibi temel derslerin yanı sıra işletme bölümü ile ilişkili dersler de okutulmaktadır. Bölümün dersleri iktisadi ve idari bilimler fakültelerindeki (İİBF) bölümlerin bir karması, bütünleşiği olarak karşımıza çıkmaktadır. Maliye bölümünde okutulan maliye bölümü dersleri örneği için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ders kataloğuna bakabilirsiniz, kataloğa ulaşmak için TIKLAYINIZ

MALİYE BÖLÜMÜ OKUYACAK BİREY İÇİN GEREKEN NİTELİKLER NELERDİR?

Maliye bölümü hem hukuk fakültesi hem de İİBF bölümleri derslerinin karması olarak ortaya çıktığından bu fakültelerde okuyacak kişiler için gerekli niteliklerin toplamını taşıyan bireylere ihtiyaç duymaktadır. Ekonomik olayları yorumlayabilme, analizini yapabilme, ekonomik değerlendirme, çıkarım yapabilme, bunların hukukla ilişkisini kurabilme, hem sözel beceri olan hukuk kurallarını öğrenebilme, hem sayısal beceri olan matematiksel hesaplar yapabilme, sabırlı ve disiplin sahibi olma gibi özellikler bu bölümü okuyacak birey için gerekli nitelikler olarak sıralanabilir.

MALİYE BÖLÜMÜ İŞ OLANAKLARI VE İŞ ALANLARI NELERDİR? MALİYE MEZUNLARI HANGİ UNVANI ALIR? MALİYE MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?

Maliye bölümü çalışma olanağı bulduğu alanlar en genel haliyle bölümün temel kurulma amacıyla paralel olarak devlet kurumlarındaki farklı kademelerdeki kadrolardan oluşmaktadır. Özel sektördeki bankaların, çeşitli kurum ve kuruluşların mali işleri ile ilgili birimlerinde, muhasebe departmanlarında istihdam edilebilecek olsalar bile maliye bölümünden mezun olduktan sonra kamu personeli seçme sınavı (KPSS) ile devlet kurumlarına yerleşilme ihtimali daha yüksektir. Birçok bakanlığa bağlı müfettişlikler, uzmanlıklar; kaymakamlık ve alt kademe memuriyetler bölümden mezun olunca yapılabilecek mesleklerin bir kısmıdır. Ayrıca her lisans mezununun yönelebileceği gibi maliye iş imkanları arasında akademik çalışmalar yapmak ve akademik personel olmak da bulunmaktadır.

maliye bolumu is olanaklari

MALİYE BÖLÜMÜ HANGİ PUAN TÜRÜ İLE TERCİH EDİLEBİLİR? MALİYE BÖLÜMÜ KAÇ YILDIR?

Maliye bölümü YKS aracılığı ile adayların yerleştirilmesinin yapılmasını sağlayan puan türleri içinden EA yani eşit ağırlık puan türü ile tercih edilebilmektedir. Maliye 4 yıllık bir lisans programıdır fakat hazırlık okumaya bağlı olarak öğrenim süresi 5 yıla çıkabilmektedir.

TERCİHİNİ YAP EKİBİNİN YORUMU

Bizler Tercihini Yap yazarları olarak sınava giren her adayın kendisi için en doğru olan bölümü seçmesini umut ediyoruz ve bu sebeple de bu bölüm tanıtımlarını hazırlamaya çalışıyoruz. Burada yazdıklarımız tamamen kişisel tecrübelerimiz ve gördüklerimiz üzerinden yapılan bireysel yorumlardır, amacımız bildiğimiz kadarıyla size yol gösterebilmektir. Maliye bölümünü tercih edecek adayların sorabileceği maliye nasıl bir bölümdür, maliye okumak bana ne kazandırır ne kaybettirir ve benzeri soruların cevaplarını bulmaya çalıştığımız kısım aşağıdadır.

MALİYE BÖLÜMÜ OKUMAK GÜZEL Mİ?

Maliye bölümü; belki isminden belki geleceğini inşa etmek isteyen adayların daha önemli sanılan bölümleri tercih etmeyi arzulamasından dolayı yeteri kadar dikkat çekemeyen bir bölümdür. Bölüm okutulan derslerden dolayı hem sözel ilgisi olanlara hem sayısal ilgisi olanlara kendilerini geliştirebilecekleri alanlar, olanaklar sunuyor. Eğer iktisattan keyif alırsanız, alıyorsanız bölümde bolca iktisat dersi mevcut veya hukuk ve yasalarla ilgilenecekseniz onlardan da iktisattan aşağı kalmayacak düzeyde bulunuyor. Okuyacağınız okul ve bu okuldaki ortam ile hocalara bağlı olsa da maliye okuması çok da keyifsiz bir bölüm sayılmaz. Eğer ki doğru yerden yakalarsanız oldukça keyifli bile diyebiliriz.

MALİYE BÖLÜMÜ İŞ İMKANLARI NELERDİR?

Bölümün daha doğrusu bölüm mezunlarının çalışma alanlarından bahsetmiş olsak da maliye bölümünün iş imkanlarına bir kez daha değinmekte yarar var çünkü isimlerinden ve ezber bilgilerden dolayı İİBF’lerde bulunan uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, siyaset bilimi, iktisat gibi bölümleri kazanıp bu alanlarda çalışmak isteyen adaylar maliye bölümünden mezun olununca benzer iş fırsatlarına sahip olunacağını bilmiyorlar. Eğer özel şartlar koşulmamışsa maliye; örneğin kamu yönetiminden mezun olunca yapılabilecek birçok mesleğe başvuru yapma hakkına sahip. Bu bahsettiğimiz özellikle devlet kadroları için geçerli. Özel sektörde ise maliye yine bahsi geçen bölümlerle hemen hemen aynı imkanlara sahip olduğu için bu alanda da aynı olanaklar söz konusu diyebiliriz.

maliye is imkanlari

MALİYE BÖLÜMÜ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Bölüm birçok alanın, bilim dalının, bölümün karması olması ve bunun bilgi birikiminize sağlayacağı katkı bakımından oldukça avantajlı sahibi olarak karşımıza çıkıyor. Sanıyoruz ki KPSS’ye yönelik diyebileceğimiz bir eğitim vermesi sebebiyle de gerçekten okunmaya değecek bir bölüm. İİBF mezunlarının çoğunun yolunun KPSS ile kesişeceğini göz önüne alırsak maliye bölümü KPSS hazırlık için biçilmiş kaftan. Okul hayatınızdaki zamanınızı bölümde yer alan bütün derslere ayırmaya çalışırsanız donanımlı bir bireye dönüşebilirsiniz.

Bölümün dezavantajlarından ilki bu kadar geniş bir alana yayılmanın getirdiği avantajın aynı zamanda dezavantaj da olabilecek olması. Hem hukuk, hem iktisat hem de muhasebe ve alt dallarında eğitim, öğretim almaya çalışmak oldukça yorucu ve yüksek performans gerektiren bir iş. Yine avantaj sayabileceğimiz benzer iş olanaklarına sahip olmak, kendinizi yetiştirmezseniz, birçok adayla yarışmak zorunda kalacağınız gerçeği göz önünde bulundurulunca oldukça sancılı bir süreç yaşayabileceğinizi gösteriyor. Bölümün yurtdışında kamu ekonomisi adı altında benzer eğitimi vermesi ve maliye bölümünün yurtdışında pek olmaması ve bilinmemesi de yurtdışı bağlantılı eğitim veya iş düşünenler için çok fazla olmasa da ufak çaplı bir dezavantaj oluşturabilir.

MALİYE BÖLÜMÜ TERCİH EDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER NELERDİR?

Maliye bölümü bu kadar kapsamlı bir eğitim alanına sahip olması sebebiyle her bir alanın hocalarının donanımlı olduğu büyük üniversiteler diye niteleyebileceğimiz kaliteli okullarda okunursa iyi olacaktır. Bu demek değil ki küçük üniversitelerde okumak çok sakıncalı bir durumdur, sadece tercih ederken alanında yetkin hocaların bulunduğu üniversiteleri tercih etmeye özen göstermelisiniz. Bölümün içerdiği derslere ve içeriklerine bakarak veya bu bölümün okutulduğu üniversitelere giderek bölüm hakkında, bölümlerin hocaları hakkında bilgi sahibi olmanızı da öneririz. Ayrıca bu bölüm mezunu insanlarla tanışarak, sohbet ederek yaptıkları işleri öğrenmeye çalışmalı ve bu işlerin size uygun olup olmadığından da emin olmalısınız.

Bölümün kendisi ile ilgili konular dışında okumayı düşündüğünüz üniversitenin kütüphane, teknolojik altyapı, kampüs yaşamı, okulda bulunan topluluklar, kulüpler gibi diğer imkanlarının ne düzeyde olduğunu da incelemelisiniz. Çünkü hangi bölümde okursanız okuyun bu tip imkanlar sizin kişisel gelişiminize katkı sağlayacak ve sosyalleşmenizi sağlayacak imkanlardır. Bu imkanların zayıf olduğu üniversiteler sizin için yeterli olmayabilir. Ayrıca tercih etmeyi düşündüğünüz üniversiteyi tercihten önce gidip görmeyi de ihmal etmemeye çalışın. Ömrünüzün 4 veya daha fazla yılının geçeceği bir yeri görmeden tercih etmek size sonrasında büyük pişmanlıklar yaşatabilir.

MALİYE BÖLÜMÜ OKURKEN YAPILMASI GEREKENLER VE YÖNELEBİLECEĞİNİZ ALANLAR NELERDİR?

Maliye bölümü okurken İngilizce veya başka bir yabancı dil öğrenmenizi tavsiye ederek başlayalım bu konuya. İngilizce özellikle herkes için olmazsa olmaz fakat maliye bölümünü bitirdikten sonra KPSS puanlarınızın yanına sağlam bir yabancı dil sınavı (YDS) puanı eklemek işlerinizi kolaylaştıracağı için maliye bölümü öğrencisi için iyice olmazsa olmaz.

Bölümü okurken aktif, sürekli okuyan, araştıran ve gazetelerin, internetin mümkünse her köşesini takip eden biri olmanızı da tavsiye ederiz çünkü alandaki genişlik sizin de odaklanmanız gereken alanı geniş tutmaktadır. KPSS odaklı gitmek maliye bölümü için en doğrusu olacağından ilk sınıftan itibaren KPSS’ye hazırlanmaya başlamalısınız (erken diye düşünmeyin). Dersler de bunu yapmaya müsait olduğu için okul bittikten sonra eliniz fazlasıyla güçlü olacaktır. Her İİBF bölümüne önerebileceğimiz şu konu maliye bölümü okuyanlar için de geçerli sanırız; yol gösterici ve sizi geliştirecek bürokratlar ve idareciler ile ilişkiler kurmaya, onlarla tanışmaya çalışın. Geleceğinizi inşa etmeye çalışırken onların katkısını birçok anlamda fazlasıyla göreceksiniz.

maliye okurken yapilmasi gerekenler

AKLINIZDA BULUNSUN

Kendinizi, becerilerinizi, yapamadıklarınızı iyi bilin ve anlayın ki maliye bölümünü kesinlikle okumak istediğinizden emin olun çünkü üniversite bölümü tercih etmek aynı zamanda geleceğinizi tercih etmenizdir ve ayrıca şunu da hatırlayın ki üniversite herkesin okumak zorunda olduğu bir şey değil. Buna rağmen maliye bölümü tercih ettiyseniz ya da edeceksiniz bilmeniz gereken en önemli şey devlet kademelerinde çalışmaya doğru yönelmenizin belki de bir zorunluluk olduğudur. Bu zorunluluk sonucu devlet görevi yaparsanız lütfen işinizin halka hizmet etmek olduğunu da unutmayın. Hayatta her şey dileriz ki hak ettiğiniz gibi olsun.

Bölüm veya farklı birçok konuda aklınıza takılanları sorabileceğiniz TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Ekrem AKDEMİR Avatar Ekrem AKDEMİR dedi ki:

    Çok teşekkür ederim çok güzel bir yazı ve çok doğru söyledikleriniz