kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Psikoloji Mezunları Ne İş Yapar? Özelde ve Devlette Nerelerde Çalışır?

Üniversite sınavına Türkçe ve matematik derslerine ağırlık vererek çalışanların kazanmak istedikleri bölümlerin başında psikoloji gelmektedir. Psikoloji bölümü hukuk fakültesinden sonra en yüksek taban puanda kalan TM bölümüdür. Bu nedenle tercih arefesinde olan adayların merak ettikleri konuların başında psikoloji mezunlarının ne iş yaptıkları gelmektedir. Biz de bu sorunun cevabını vermek istiyoruz.

Üniversite sınavına eşit ağırlık olarak Türkçe ve matematik derslerine ağırlık vererek hazırlanan adayların kazanmak istediklerin bölümlerin başında psikoloji bölümüm gelmektedir. Bölümü okuyan kişilerin bölüm dersleri sayesinde kendilerine kattıkları bilgi donanımı dışında bölümün mezuniyet sonrası iş imkanları da popüler olmasını sağlamıştır. Kimse iş imkanının dar olduğu, çalışma imkanının yetersiz olduğu bölümlerde okumak istemez. Bu nedenle psikoloji bölümünün yüksek puanda kapatmasının bir nedeni de bu alanda mezun olanların çalışma imkanı açısından tatmin edici şartlarla karşılaşmasıdır. Biz de hukuk yerine psikoloji okumayı düşünen arkadaşlarımız için psikoloji mezunları ne iş yapar? Sorusuna cevap vermek istedik.

Psikoloji Mezunları Kamuda Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Kamu kurum ve kuruluşları bir kadro ve pozisyonda personel alımı yapmaktadır. Bakanlıklar, bakanlıklara bağlı kuruluşlar, bakanlıklarla ilgili ve ilişkili kuruluşlar, belediyeler, üst kuruluşlar gibi kamu kurum ve kuruluşları başta memur statüsünde olmak üzere bir çok alanda personel istihdamı gerçekleştirmektedir. Bu kadrolardan bir tanesi de psikolog kadrosudur. Üniversitelerine dört yıllık eğitim veren psikoloji bölümünden mezun olan adaylar, devlette psikolog olarak atanmaktadır. Psikolog alımı en fazla gerçekleştiren bakanlık, Sağlık Bakanlığıdır. Bu bakanlıktan sonra en fazla psikolog alımı gerçekleştiren bakanlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yapmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından bu yıl açılan merkezi atamalarda 125 kişilik ve 150 kişilik psikolog alımı gerçekleşmiştir. Bu alımlar KPSS P3 puan türünden alınan puanlara göre yapılmıştır. Bunun yanı sıra belirli yıllar içerisinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, sözleşmeli Aile Sosyal Destek Personeli (ASDEP) alımı yapılmaktadır. Son yapılan atamada 256 psikoloji bölümü mezunu ASDEP olarak alınmıştır.

Psikoloji bölümü mezunlarının devlette çalışabilecekleri bir diğer alan ise belediyelerdir. Belediyelerde psikoloji bölümü mezunları psikolog olarak çalışabildikleri gibi, sosyal çalışmacı olarak da çalışabilmektedir. Sosyal çalışmacı olarak belediyelerde çalışma imkanı oldukça fazladır. Psikoloji mezunlarının büyük bölümü belediyelerde bu şekilde istihdam edilmektedir.

Psikoloji Mezunları Özel Sektörde Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Psikoloji bölümü mezunlarının özel sektörde de ne iş yapacaklarını konuşalım. Psikoloji bölümü mezunları her şeyden önce kendi ofislerini açarak, psikolog olarak görev yapabilmektedir. Aynı şekilde psikoloji mezunları aile psikologu olarak da görev yapabilmektedir. Bu alanda isim yapmayı başaran ve kendi ününü oluşturan psikologlar çok büyük gelirler elde etmektedir. İnsanların yaşamış oldukları psikolojik sorunları çözmelerinde yardımcı olan psikologlar aynı zamanda evli çiftlerin evlilikleriyle ilgili sorunlarda da yardımcı olmaktadır. Bu alanda psikologlar erişkin psikolog, çocuk psikologu ve aile psikologu olarak ayrılmaktadır. Bunun yanı sıra psikoloji bölümü mezunları özel sektörde yer alan bazı şirketlerde de psikolojik danışman olarak çalışabilmektedir. Çalışanların iş motivasyonlarını arttırmaları noktasında psikologlardan yardım alınmaktadır.

Bunlarla birlikte psikoloji bölümü mezunları için çok geniş bir çalışma ve kariyer alanı mevcuttur. Bölüm mezunları ilgi alanlarına göre kurumsal hayata katılarak İnsan kaynakları, reklamcılık ve halkla ilişkiler ve pazarlama gibi işlerle de çalışabilmektedir. Okullarda, kreşlerde ve hastanelerde özel danışman olarak da çalışan psikoloji mezunları bulunmaktadır. Bu çalışma alanları insanı ele alan, insanların motivasyonunu arttıran alanlardır. Büyük şirketlerin halkla ilişkiler veya insan kaynakları gibi departmanlarında da psikologlar çalışabilmektedir. Psikologlar aynı zamanda bankalarda da çalışabilmektedir. Bankaların zor müşterilerine karşı kullandıkları en etkili yöntemleri psikoloji mezunları geliştirmektedir.

Görüldüğü üzere psikoloji bölümü mezunlarının gerek kamuda gerekse de özel sektörde çalışabilecekleri çok  fazla alan vardır. Psikiyatri doktorlarıyla karıştırılmaması gereken psikologların ilaç tedavisi uygulama şansları yoktur. Psikolojisi bozulan insanlara ilaç tedavisi uygulanmaksızın, çeşitli terapi yöntemleriyle tedavi eden kişiler psikologlardır. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.