kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

SBKY Mi? İktisat Mı? Hangi Bölüm, Neden Tercih Edilmelidir?

Üniversite sınavına üç haftadan daha kısa sürenin kaldığı bu günlerde adayların alacakları puanlara göre düşündükleri şeylerin başında hangi bölümleri tercih edecekleri gelmektedir. Eşit Ağırlık mezunu olan adayların hukuk, psikoloji ve pdr bölümlerinden sonra tercih edecekleri bölümler; İİBF ve SBF çatısı içerisinde yer almaktadır. Biz de bu yazımızda SBKY mi yoksa; İktisat mı tercih edilmelidir? Hangi bölüm neden tercih edilmelidir? Sorusunun cevabını vermek istiyoruz.

Üniversite sınavına üç haftadan daha kısa süre kaldı. Sınav hazırlıklarının yoğun şekilde devam ettirildiği şu dönemde adaylar alabilecekleri puanlara göre hangi bölümleri tercih edeceklerini şimdiden düşünmeye başladı. Eşit Ağırlık mezunları içerisinde yüksek puan almayı başaranların hedefleri belli durumda. Bu kişiler ya hukuk fakültesini tercih edecekler ya da psikoloji bölümünü tercih edecekler. Bu iki bölümden sonra eşit ağırlık mezunlarının tercih edecekleri bölümler; İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile Siyasal Bilgiler Fakülteleri içerisinde yer alıyor. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (SBKY) ve İktisat bölümü de bu bölümlerin başında geliyor. Biz de sınava az bir zamanın kaldığı bu günlerde adaylara akıllarına takılan sorulara cevap olması niteliğinde bir yazı kaleme aldık. SBKY bölümü mü tercih edilmeli yoksa; İktisat bölümü mü tercih edilmelidir? SBKY mi yoksa; İktisat mı? Bu iki bölümün avantajları nelerdir? Hangi bölümü tercih etmek daha avantajlıdır? Üniversite tercihinizi yapmanız noktasında sizlere ciddi faydası olacağını düşündüğümüz yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

SBKY Bölümü ve İktisat Bölümü Ortak Özellikleri

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü ile İktisat bölümü üniversitelerde genellikle aynı fakülte çatısında yer alan bölümlerdir. Bu bölümler genel olarak İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile Siyasal Bilgiler Fakülteleri içerisinde yer almaktadır. Her iki bölümde de bir çok ortak ders bulunmakta ve bu derslerin kredileri genel olarak aynı orandadır. Aynı fakülte içerisinde yer alan bu bölümlerin bazı derslerinin akademisyenleri de aynı olabilmektedir. Her iki bölüm mezunları gerek kamuda gerekse de özel sektörde istihdam edilmektedir. Her iki bölümden mezun olan kişiler aynı işlerde çalışabilmektedir. Özellikle kamu kurum ve kuruluşların gerek b kadro memurluk unvanlarında gerekse de a kadro denetmen, uzman ve müfettişlik kadrolarında her iki bölüm mezunları da çalışmaktadır. İki bölüm için söyleyeceğimiz bir diğer ortak özellik ise, üniversite taban puanlarının birbirine yakın kapatmasıdır. Bazı üniversiteler dışında iktisat ve SBKY bölümlerinin taban puanları birbirine yakın puanda kalmaktadır.

SBKY Bölümü Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü, hukuk fakültesi okumak isteyenler için önemli bir alternatiftir. Hukuk Fakültelerinde yer alan önemli hukuk derslerinin büyük bölümü, bir çok üniversitenin SBKY bölümü içerisinde de okutulmaktadır. Özelikle kamu hukukuna ilgi duyanlar için SBKY bölümü çok iyi bir alternatif olarak düşünülmektedir. SBKY bölümü kaymakam olmak isteyen SBF/İİBF mezunları için çok ideal bir bölümdür. İçişleri Bakanlığı tarafından her yıl açılan kaymakamlık sınavında başarılı olan adayların en az yarısı SBKY veya eski ismiyle Kamu Yönetimi mezunudur. Bölümün bir diğer avantajı siyaset bilimi, siyasi tarih, idare tarihi gibi siyasete merakı olan kişilerin bu merakını fazlasıyla karşılayacak derslere sahip olan bir bölüm olmasıdır. Siyaset alanında kendini yetiştirmek isteyen kişiler için çok önemli bir altyapı oluşturmaktadır. SBKY bölümünün bir diğer avantajı ise idari hakimlik sınavında ortaya çıkmaktadır. Bilindiği üzere Adalet Bakanlığı tarafından açılan idari hakimlik sınavında İİBF/SBF mezunlarına verilen kontenjan %20 olarak belirlenmektedir. Belirlenen bu kontenjan içerisinde sınavı başarıyla kazanan adayların büyük bölümü SBKY veya kamu yönetimi mezunudur. Bölümün bir diğer avantajı da kitap okumayı seven, mevzuat ve tarihsel birikime ilgi duyan kişiler açısından rahat okunabilecek bir bölüm olmasıdır. SBKY içerisinde okuyanları ciddi şekilde zorlayacak ders sayısı oldukça azdır. Elbette Siyasal Bilgiler Fakültesi, ODTÜ İİBF ve İstanbul Siyasal Bilgiler Fakültesi içerisinde bu bölümü okumak isteyenlerin bölüm içerisinde zorlanacakları dersler muhakkak olacaktır. Bununla birlikte SBKY bölümü, genellikle SBF/İİBF içerisinde en yüksek taban puanda kalan bölümdür. Bu durum gerek fakülte içerisinde yer alan diğer bölümlerde okuyanların gözünde gerekse de fakültenin akademisyenleri nazarında daha ciddiye alınmalarını sağlayan bir durumdur.

SBKY bölümünün en büyük dezavantajı mezun sonrası KPSS Alan Sınavlarında ortaya çıkmaktadır. KPSS Alan sınavları iktisat, hukuk, maliye ve muhasebe üzerine kuruludur. Bu alanlardan iyi netler çıkaramayan adaylar, A kadro kariyer sınavlarında başarılı olamamaktadır. SBKY bölümünde bu dersler içerisinde bir tek hukuk dersleri kapsamlı şekilde gösterilmektedir. Diğer alan derslerinden zorlanan SBKY mezunları, bu dersleri telafi etmelerini sağlayacak kpss kurslarına katılmaktadır. Bölümün bir diğer dezavantajı ise çok sayıda mezun vermesidir. Ülkemizde SBKY mezunu ve Kamu Yönetimi mezunu olan yüz binlerce kişi bulunmaktadır. Bu durum bölüm mezunlarının iş bulmaları noktasında çok ciddi bir rekabet ortamına girmelerine neden olmaktadır.

İktisat Bölümü Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

İktisat bölümü bir çok dersi havuzunda barındıran bölümdür. Bir iktisat mezunu, iktisadi konularda bilgi sahibi olabileceği gibi, mali ve muhasebesel konularda da bilgi sahibi olmaktadır. Bölümün en önemli avantajı KPSS Alan Sınavlarında ve KPSS sonrası kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan A kadro kariyer meslek sınavlarında ortaya çıkmaktadır. Bu sınavlarda dört saç ayağını oluşturan; Hukuk, İktisat, Maliye ve Muhasebe derslerinin büyük bölümü mezun oluncaya kadar okutulmaktadır. Bölümün bir diğer avantajı kamu kurum ve kuruluşların yapacakları atamalarda en çok kadro ihdas ettikleri bölüm olmasıdır. Neredeyse her devlet kurumu iktisat mezunu ataması yapmaktadır. Aynı şekilde merkezi atamalarda da en çok atamanın yapıldığı İİBF/SBF bölümlerinin başında iktisat bölümü gelmektedir. İktisat bölümünde iş olanağı yaratma perspektifi daha geniştir. Muhasebe alanında bir şeyler yapılacağı gibi, finansal yönetim alanında da şirketlerde çalışılabilmektedir. Bununla birlikte bankacı olmak için de iktisat bölümü mezunu olmak ciddi avantaj sağlamaktadır. Bölümün bir diğer avantajı da zor derslerin üstesinden gelmeyi öğretmesidir. Matematik ve istatistik bilimine yatkın olan kişiler tarafından tercih edilmesi gereken iktisat bölümü, eşit ağırlık bölümleri içerisinde sayısal alana en yakın bölüm olarak ön plana çıkmaktadır.

Bölümün en önemli dezavantajı ise çok sayıda mezun vermesidir. Mezun sayısının fazla olması bütün İktisadi ve İdari Bilimler mezunlarının ortan sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Mezun olduktan sonra iş bulma konusunda rekabet ortamı çok yoğundur. Okuma alışkanlığı olan, matematiğe fazla meraklı olmayan eşit ağırlıkçılar için kolay bir bölüm değildir. Akademisyen olmayı düşünenler için kadroların çok az olduğu bir bölüm olduğunu da belirtmek gerekir. SBF ve İİBF içerisinde rahat rahat okuyalım, mezun olup gidelim diye düşünen adayların tercih etmemeleri gerektiğini düşündüğümüz bir bölümdür.

SBKY Mi? İktisat Mı? Tercih Edilmelidir?

Bu sene üniversite tercihinde bulunacak öğrenciler, SBKY bölümünü mü yoksa; İktisat bölümünü mü tercih etmelidir? Sorusunun cevabını adayların değerlendirmesine bırakıyoruz. Üniversite bölüm tercihleri hayatınızın her yerinde ve her anının da karşınıza çıkacak çok önemli bir saç ayağıdır. Öyle ki, yapacağınız bölüm tercihi çalışacağınız işten, yaşayacağınız hayat standartlarına kadar sizleri çepeçevre saracak bir başlangıç olacaktır. Bu dönüm noktasında doğru tercihi yapmak sizlerin elinde olacaktır. Tercihini yap ekibi olarak sadece yol gösterme noktasında yol ayrımının olduğu bir sınırda durarak sizlere iki bölümün avantajları ve dezavantajlarını anlatmaya çalıştık. Yukarıda anlattıklarımız üzerinden yapacağınız tercihlerle mutlu ve huzurlu bir hayat serüvenine başlangıç yapmanızı ümit ederek, sizlere bol şans diliyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.