kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Uluslararası İlişkiler Bölümü Nedir? Uluslararası İlişkiler Bölümü Tanıtımı, Hakkında Bilgi

Uluslararası ilişkiler bölümü nedir, neden var, bölümün avantajları ve dezavantajları nelerdir, uluslararası ilişkiler iş imkanları nasıldır, uluslararası ilişkiler okurken yapılması gerekenler ve uluslararası ilişkiler tercih edecekler için gerekli nitelikler nelerdir gibi ve benzeri soruların cevaplarını derlediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

BÖLÜM NEDEN VAR, BÖLÜMÜN AMACI NEDİR?

Uluslararası ilişkiler adını taşıyan bölüm; siyaset, siyasi düşünceler tarihi, devletler, devletlerin birbirleriyle ilişkileri, devletin alt birimleri olabilecek örgütler, yapılar, bunların hukuksal boyutları üzerine incelemeler, araştırmalar yapan bir programdır. Uluslararası ilişkiler bölümü siyaset bilimi içinden doğmuş ve farklı disiplinler ile birleşerek oluşturulmuştur. Bu bilgiler ışığında sağlıklı dış politikalar oluşturmak, dış siyaset alanında siyasi analizler yapabilmek, tarihten ve hatalı diplomatik kararlardan ders çıkararak yorumlarda bulunmak ve bu kapsamda çalışmalar yapmak bölümün amacını oluşturuyor diyebiliriz.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER DERSLERİ

İktisat, makro iktisat, mikro iktisat, uluslararası iktisat teorisi, kamu maliyesi, idare, anayasa, uluslararası hukuk gibi hukuk dalları, siyaset bilimi, siyasi tarih, uluslararası politikalar, uluslararası ilişkiler ve örgütler, Türkiye dış politikaları, ülkeler dış politikaları gibi ekonomi, hukuk, siyaset ve diplomasi içerikli dersler bölümün belli başlı dersleridir. Uluslararası ilişkiler bölümünde okutulan uluslararası ilişkiler bölümü dersleri örneği için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ders kataloğuna bakabilirsiniz, kataloğa ulaşmak için TIKLAYINIZ

ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ OKUYACAK BİREY İÇİN GEREKEN NİTELİKLER NELERDİR?

Uluslararası ilişkiler bölümünü okuyacak adaylar siyasete, siyasi tarihe, iktisada, ülkelerin iç ve dış politikalarına, hukuk mevzularına hem meraklı hem de bu konular için gerekli beceriler taşıyan bireyler olmalıdır. Durumları yorumlayacak analitik beceriye, siyasi yorumlama yeteneğine, olayların ekonomik ve siyasi yanlarını birbirleri ile bir sistematik içinde düşünebilecek sistemli bir düşünme kapasitesine, hukuk kurallarını ve tarihi zihninde tutabilecek kuvvetli bir hafızaya ve dillere hakimiyetin önemli olduğu da göz önünde bulundurulursa dil öğrenme kabiliyetine sahip birey olmak önemlidir diyebiliriz.

uluslararasi ilskiler bolumu okuyacak birey icin gerekli nitelikler

ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ İŞ OLANAKLARI VE İŞ ALANLARI NELERDİR? ULUSLARARASI İLİŞKİLER MEZUNLARI HANGİ UNVANI ALIR? ULUSLARARASI İLİŞKİLER MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?

Bölümün iş imkanları sizin kendinizi geliştirme düzeyiniz ile doğru orantılı ilerlemektedir. Öğrendiğiniz dil sayısı, kendinizi geliştirdiğiniz alanların çapı ve var olan çevreniz sizin özel sektörde bulunan şirketlerin uluslararası departmanlarında çalışma olasılığınızı artırmaktadır. Bankalar da özel sektörde başka bir çalışma alanıdır fakat ayrıca belirtelim ki istihdam olabileceğiniz kurumsal yapılardan biridir. Bununla beraber iktisadi ve idari bilimler (İİBF), iktisat veya siyasal bilgiler fakülteleri (SBF) bölümlerinin hemen hepsinde olduğu gibi kamu personeli seçme sınavı (KPSS) üzerinden devletin A kadro diyebileceğimiz idari kadrolarında ve B kadro diyebileceğimiz alt seviye memuriyet kadrolarında çalışma olanağına sahip bir bölümdür. Özellikle dışişleri bakanlığına bağlı yapı ve kuruluşlarda, ticaret bakanlığı bünyesinde, farklı bakanlıklara bağlı kurumlarda uzman, danışman, müfettiş vb. gibi unvanlarla iş imkanı bulunabilir. Ayrıca her lisans mezununun yönelebileceği gibi uluslararası ilişkiler mezunları da kendilerini geliştirerek akademik çalışmalar yapabilir ve akademik personel olarak da istihdam edilebilirler.

uluslararasi iliskiler is imkanlari

ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ HANGİ PUAN TÜRÜ İLE TERCİH EDİLEBİLİR? ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ KAÇ YILDIR?

Uluslararası ilişkiler bölümü yükseköğretim kurumları sınavı (YKS) ile adayların yerleştirilmesinin yapılmasını sağlayan puan türleri içinden EA yani eşit ağırlık puan türü ile tercih edilebilmektedir. Uluslararası ilişkiler 4 yıllık bir lisans programıdır fakat tercih edeceğiniz üniversitede hazırlık olmasına bağlı olarak öğrenim süresi 5 yıla çıkabilmektedir.

TERCİHİNİ YAP EKİBİNİN YORUMU

Bizler Tercihini Yap sitesinin yazarları olarak sınava giren her bireyin kendisi için en doğru olan bölümü seçmesini istiyoruz ve bu sebeple de bu bölüm rehberliği yazılarını dilimiz döndüğünce yazmaya çalışıyoruz. Burada yazdıklarımız tamamen kişisel deneyimlerimiz, insanlar ile yaşadıklarımız ve gördüklerimiz üzerinden elde edilen tecrübelere istinaden yapılan bireysel yorumlardır, amacımız bildiğimiz, gördüğümüz kadarıyla size bir şeyleri anlatabilmektir. Uluslararası ilişkiler bölümünü tercih edecek adayların sorabileceği uluslararası ilişkiler nasıl bir bölümdür, uluslararası ilişkiler okumak bana ne kazandırır ne kaybettirir, uluslararası ilişkiler okurken neler yapmalıyım ve bunlar gibi soruların cevaplarını bulmaya çalıştığımız kısım aşağıdadır.

BÖLÜME SADECE KONSOLOS VEYA DİPLOMAT OLMA HAYALİ İLE GİRMEYİN

Uluslararası ilişkiler bölümü dendiğinde hemen hemen herkes mezun olanların konsolos, diplomat, elçi, büyükelçi olacağını düşünür (bölümü hiç bilmeyen veya yeni tercih edecek adaylar olarak herkes). Gerçekçi olmak gerekirse bu bölümlere giren her aday ne yazık ki bu meslek gruplarında istihdam edilemiyor. Bu mesleklere girmek olanaksız demiyoruz fakat ailenizden tutun da kişisel becerilerinizin katkılarına kadar her şey göz önüne alındığında herhangi biri kolayca bu kadrolarda iş imkanı bulamayabilir. Bölümün ismine ve size pazarlanan hayallere kapılarak uluslararası ilişkiler bölümünü bir heves olarak tercih etmemenizi önermek bizim size yardımcı olabilmek için bu konuda söyleyebileceğimiz tek şey. Tekrar belirtelim imkansız demiyoruz fakat oldukça zor olduğunu da unutmayın istiyoruz.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?

Çalışma alanlarına, alınabilecek unvanlara yukarıda değinmiş olsak da bu bölüme giren adayların ne iş yaptıklarını az bir şey daha detaylandırmak da fayda var. Bölümün ismi insanlarda merak uyandıran ve oldukça havalı bir isim. Fakat bu havalı isme sahip bölümü tercih edecek bireyler genelde farklı hayallerle ( dış işlerindeki büyük meslek gruplarının hayalleri) bu alana yönelme eğilimindeler. Uluslararası ilişkiler mezunu olduğunuzda eğer yeterli altyapınız yok ise muhtemelen KPSS’ye yönelmek zorunda kalacağınız gerçeğini hatırlatmakta yarar var. KPSS ile girebileceğiniz birçok kurum, kuruluş, iş kolu var. Özellikle uluslararası kapsamında bir meslekte çalışmak üzere eğitim alınıyor olsa da İİBF mezunlarının başvurabildiği hemen hemen her işe başvurabilecek olduğunuzun da farkında olmalısınız, hatta buna mecbur kalabileceğinizi de unutmamalısınız. Özel sektörde çalışmanın oldukça zorlaştığı Türkiye’de eğer özel sektörde işler yapmak istiyorsanız da uluslararası pazarda yer alan bankaların farklı departmanlarının veya uluslararası işler yapan şirketlerin bu bölüm mezunlarına ihtiyaç duyabileceklerini söyleyebiliriz, fakat bu da tamamen sizin kendinizi iyi geliştirmeniz ile mümkün olabilecek bir durum.

uluslararasi iliskiler mezunlari ne is yapar

ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Uluslararası ilişkiler bölümü birçok dar veya kapsamsız bölümden farklı olarak size geniş kazanımlar sağlayabileceği ve eğer severek, arzu ile okuyorsanız derslerin içeriği oldukça ilgi çekici olabileceği için keyifle okunabilecek bir bölüm. Bununla beraber İİBF bölümlerinden (iktisat, işletme, maliye gibi bölümler) farklı alanlara yönelebilecek olmakla birlikte bu bölümlerin yönelebileceği alanlara da yönelebileceği için avantaj sahibi bir bölüm diyebiliriz.

Bölümün dezavantajlarından biri avantaj olan bir özellik ile ilişkili; birçok alanla ortak iş alanına sahip olmak rekabet edilecek insan sayısını da fazlalaştıracağı için uluslararası ilişkiler oldukça çaba gerektiren bir bölüme dönüşüyor. Bir yandan da bölüm yöneleceğiniz alanı tam olarak belirlemez iseniz içinde kaybolacağınız bir bölümdür diyebiliriz. Uluslararası ilişkiler bölümü klasik kafada insanlar sorduğunda anlatması karışık bir bölüm olması sebebiyle de küçük de olsa dezavantaj sahibi gibi. Ne iş yapacaksın sen soruları bir süreden sonra oldukça can sıkıcı bir hal alabilecektir.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER TERCİH EDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER NELERDİR?

Uluslararası ilişkiler; dil bilmenin çok önemli olduğu bir bölüm olduğundan dolayı mümkünse artık bilinmesi zorunluluk haline gelen İngilizceyi geliştirmek için İngilizce eğitim veren bir üniversitede okunabilir. Bölümü tercih etmeden kendinize uygun bir bölüm olup olmadığını kesinlikle anlamaya çalışın. Özellikle siyaset ve diplomasi alanında uzmanlaşmış, deneyim sahibi hocaların olduğu okullarda eğitim almak tecrübenizi ve bakış açınızı geliştireceği için yine mümkünse böyle üniversiteleri tercih etmeye çalışın. Tercih etmeden önce bölüm derslerini ve içeriklerini detaylı bir biçimde incelemeye çalışın ve bölüme daha girmeden bu alanlarda okumalar yaparak kendi durumunuza bakın. Bunlarla beraber üniversitelerin uluslararası ilişkiler bölümlerinin derslerine katılarak bunun size keyif verip vermediğini anlayabilirsiniz.

Tercih etmeden önce bölümden mezun olmuş, iş güç sahibi insanlar ile iletişim kurmaya çabalayın. Bölüm mezunları neler yapıyor bunları görmek de size fikir verecektir.

Bölümden bağımsız olarak tercih edeceğiniz okulla ilgili de dikkat etmeniz gerekenler olduğunu belirtmeliyiz. Bunlar okulun imkanları adı altında isimlendirilebilir. Okulun kütüphanesi, teknolojik imkanları, etkinlik ve faaliyetlere verilen önemler, topluluklar, kulüpler bu imkanların içinde yer almaktadır. Bu imkanlar size hem kendi kişisel gelişiminiz noktasında hem de sosyalleşme açısından destek sağlayıcı imkanlardır. Okul tercihinden önce düşündüğünüz okulların bu tip olanaklarının seviyesini de iyi araştırın. Ayrıca tercih etmeden önce mutlaka gidip üniversiteyi ve kampüsünü görün çünkü 4 ve daha fazla yıl geçireceğiniz bir yeri görmeden tercih etmek daha sonra büyük hayal kırıklıklarına yol açabilir.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ OKURKEN YAPILMASI GEREKENLER VE YÖNELEBİLECEĞİNİZ ALANLAR NELERDİR?

Uluslararası ilişkiler bölümü okuyacaksanız veya okumakta iseniz kendinizi hangi alana yönelteceğinize okula başladığınız anda veya bir an önce karar vermeniz size yol haritası olacaktır.

Özel sektöre yönelmek için gerekli donanımı kazanmanız, kendinizi çok yönlü geliştirmeniz gerekecektir. Bir dili bırakın iki dil bile yetersiz kalabilecektir dersek abartmış olmayız (ana dil gibi öğrenilmiş bir dil elbette yeterli olacaktır ama biz ortalama seviyede öğrenildiği gerçeği üzerine yorum yapıyoruz). Bu yüzden kendinizi dil öğrenme konusunda geliştirmelisiniz. Bu dil öğrenme konusu uluslararası ilişkiler bölümü için oldukça önemli çünkü uluslararası alanda çalışmak için sizin öne çıkmanızı bu beceri sağlayacaktır.

uluslararasi iliskiler okurken yapilmasi gerekenler

Çalışmayı düşündüğünüz birkaç farklı alanı, iş sahasını belirleyerek o alanlarda ne şartlar arandığını ve bu şartları yerine getirebilmek, gerekli donanımı kazanmak için neler yapmanız gerektiğini incelemelisiniz. Bunlara ek olarak sosyal çevrenizi de genişletmeli ve çalışmayı düşündüğünüz alanlardaki insanlarla iletişim içinde olmalısınız.

Devlet kurumlarını hedefliyorsanız hemen ilk sınıftan itibaren KPSS sürecinin işleyişini incelemeye ve devam eden süreçte de buna yönelik çalışmalara başlamalısınız. Seçmeli derslerinizi buna yönelik seçmelisiniz. İngilizce yeterliliği edinmek devlet kurumlarına yönelecekseniz de gerekli demeliyiz. Devlete yönelecekseniz bürokrasi içinde idari kadrolarda bulunan kişilerle irtibatta olmanız da sizin için faydalı olacaktır çünkü bu şahıslar bilgi birikim ve donanımları ile size hem yardımcı hem yol gösterici, rehber olacaklardır.

Bunlar dışında bu bölümü okurken bolca okuma, inceleme, araştırma yapmalısınız. Okumaların içeriği sizin ilgi alanınız ile ilişkili olacak olsa da özellikle siyasi düşünceler tarihi, tarih ve diplomasi alanında bolca araştırma ve çalışma yapmalısınız.

AKLINIZDA BULUNSUN

Uluslararası ilişkiler bölümünü kesinlikle okumak istediğinizden, kişisel yeteneklerinizden, eksikliklerinizden ve yapabildiklerinizden emin olun ve ayrıca unutmayın herkes üniversite okumak zorunda değil. Uluslararası ilişkiler gibi hem çok şey vadeden hem de hiçbir şey vadetmeme ihtimali olan bir bölümü okumaya doğru bir biçimde karar vermek gerek. Bu bölümün sonunda devlet kademelerinde çalışacaksanız yeterli donanıma sahip olmak için elinizden geleni yapmaya gayret gösterin çünkü devlet görevi kamu görevidir ve ülkelerin geleceklerini belirleyen siyaset ile diplomasi gibi önemli konularda, alanlarda çalışılan bir kamu görevinde neler yapmanız gerektiğinin farkında olun. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun. Üniversite Rehberi

Uluslararası ilişkiler bölümü veya eğitim öğretim ile ilgili farklı birçok konuda aklınıza takılanları sorabileceğiniz TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

  1. MUSTAFA HOCA Avatar MUSTAFA HOCA dedi ki:

    Uluslararası İlişkiler yada Dış ticaret mezunu arkadaşlar,

    Okuldan mezun oldunuz ancak ne deneyiminiz var, Ne referansınız.

    İngilizceniz ise hala yeterli değil.

    Bu sebeple de İŞ BULAMIYORUM diyorsanız,

    Mustafa Hoca sizler için bir kariyer sunuyor.

    Sizi Bire bir olarak eğitip , İşe yerleşmeniz için öncü oluyor.

    İşe yerleştirdikten sonra ise 6 ay sizden desteğini çekmeyerek, İş’de karşılaşacağınız sorunları beraber çözmenizi sağlıyor. Böylece Hem işinizi kaybetmiyor, Hem de Uzmanlaşmış oluyorsunuz.