kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Üniversitede Ders Kaydı Yapılmazsa Ne Olur?

Üniversitede Ders Kaydı Yapılmazsa Ne Olur? Üniversitede Ders Kaydı Yapmayı Unuttum, Ne Yapmalıyım? Üniversitede Ders Kaydı Yapmazsam Okuldan Atılır Mıyım?

Hemen hemen her öncenin aklına gelen sorulardan biri de üniversitede ders kaydı yapılmazsa ne olur? Sıkça sorulan bu sorunun cevabını sizler için bu yazımızda derledik.

Bir eğitim öğretim döneminde iki dönem bulunmaktadır. Bahar ve güz dönemi olarak adlandırılan bu iki dönemin tamamlanmasıyla eğitim yılı tamamlanır. Örneğin eğitim öğretim dönemi güz dönemiyle başlar ve bahar dönemiyle son bulur. İki dönemde de üniversitelerde ders kayıt işlemleri yapılır. Tüm bu süreçler her yıl başında belirlenen akademik takvimdeki belirli tarihlerde yapılır. Bunun için adayların bu tarihleri kaçırmaması, ders kayıt tarihlerine işlemlerini yapması önemlidir. Ancak bazen aksaklıklar, mazeretler meydana gelebilir. Peki üniversitede ders kaydı yapılmazsa ne olur? Üniversitede ders kaydımı yapmayı unuttum, ne yapmalıyım?

Üniversitede Ders Kaydı Yapılmazsa Ne Olur?

Türkiye’de binlerce üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Bu öğrencilerin ders kaydı yapmaması durumunda eğitim dönemi onlar için başlamamaktadır. Bu nedenle bu durumdan kaçınmak gerekmektedir. Bazen de öğrenci ne kadar istese de üniversitenin öğrenci bilgi sistemi kötü olduğu için sorunlar yaşanabilmektedir. Örneğin yoğunluk nedeniyle sistem kasmakta ve işlem yapılmasına izin vermemektedir. Bu gibi sorunlar nedeniyle gerekli tarihlerde ders kaydı yapamayan öğrencilere rastlanabilir. Bu zorlukları yaşayan öğrencilerse etraflarındaki öğrencilerden, internetten ne olabileceğine dair bilgi toplamaya çalışır. Her üniversitede yaygın olan hurafelerden biri ders kaydı yapmayan öğrencinin okuldan atılacağı yönündedir. Bazıları da sınıftan düşeceği, derslerden kalacağı, dönem tekrarı olabileceğini söyler.

Farklı nedenlerden dolayı ders kaydı yapamayan bir öğrenci öncelikle sakin olmalıdır. Öğrenci işlerini deli gibi aramak, bilgisayara veya telefona zarar vermek, stresini sevdiklerinden çıkarmak hata olur. Bunun yerine doğru olan bölüm başkanına, danışmanına haber vermektir. Ulaşabilirse öğrenci işlerini aramalı veya mail atmalıdır. Eğer sistemsel bir hata olursa zaten okul yönetimi 2. bir şans verir. Öğrenciden kaynaklanan hatalarda da (ihmalkarlık, unutkanlık vb.) katkı payı ödemesi karşılığı ikinci bir şans tanınabilir. Bazı üniversiteler mazeret dilekçesi de yazdırabilmektedir. Bazı üniversiteler de öğrenciye 2-3 geç kalma hakkı tanır. Haklarını dolduran öğrenciler derslerden kalmış olur veya dilekçe yazdırılır ve ders kaydı yaptırılır. Üniversiteden üniversiteye uygulamalar değişebilir.

Üniversitede Ders Kaydı Yapmayı Unuttum, Ne Yapmalıyım?

Üniversitelerin neredeyse tamamında ders kaydı haftası bittikten sonra öğrencilere ikinci bir şans daha verilir. Bu ikinci şansın adı ekle bırak haftasıdır. Ekle-sil ya da ekle-bırak haftası üniversite başladıktan yaklaşık 1 ay sonra gerçekleşir. Öğrenci aldığı derslere girer, hocalara, derslere bakar ve fikir değiştirirse bu haftada dersleri değiştirir. Ya da hiç ders kaydı yapmayan kayıt işlemini tamamlar.

Ekle-bırak, ekle-sil haftasının tamamlanmasıyla birlikte kesin kayıt işlemleri tamamlanır. Böylece sınıf listeleri, devamsızlık listeleri belirlenir. Ders kaydını yapamayan öğrenciler de kayıtlarını tamamlayabilir. Ayrıca genellikle ders kaydı yapmayı unutan öğrencilere ilk senelerindeyse yardımcı olunur. Ancak deneyimli öğrencilere çok da fazla yardımcı olunmaz.

Yorumlar

  1. Ali Avatar Ali dedi ki:

    Say 241
    Ea 253
    Sö 280
    Genel 252