kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hacettepe Üniversitesi mi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mi? Hangi Üniversiteyi Tercih Etmeliyim?

​​​​​​​Türkiye’deki sayılı kampüs üniversitelerinden olan ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi için tercih dönemlerinde sıkça kıyas edilir. Bu yazımızda çeşitli yönlerinden ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi’ni ele alarak tercih yapma arifesindeki adaylara yardımcı olmaya çalıştık.

Ankara’da kendi içinde küçük bir şehir gibi gözüken ODTÜ 1956 yılında kurulmuş bir teknik üniversitedir. Hacettepe Üniversite’siyle ayrıldıkları en önemli nokta bu sayılabilir. Bu fark, özellikle mühendislik gibi teknik bölümlerde okumak isteyen adayların tercih etmesi açısından kayda değer bir fark olarak göze çarpar. Hacettepe Üniversitesi içinse benzer bir farkı sağlıkla ilgili bölümlerde görebiliriz. Zaten ODTÜ teknik bir üniversite olduğu için bünyesinde barındırdığı 41 lisans programının yürütüldüğü 5 fakültede sağlıkla ilgili eğitim vermemektedir. Tıp, hemşirelik, ebelik gibi bölümlerde okumak isteyen öğrenciler için böyle bir kıyas ancak ikinci üniversitelerini okumak istedikleri zaman gerçekleşebilir. Hacettepe Üniversitesi’nin sağlık eğitimleri konusunda Türkiye’de en önde gelen üniversitelerden biri olduğunu da belirtmek gerek. İki üniversitenin eğitim anlamında öne çıktığı bölümleri bir kenara bırakırsak, diğer bölümlerin öğrencileri için eğitimin biraz da kendilerine bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde iletişimin sosyal medya imkânlarıyla çok daha kolay kurulabildiğini biliyoruz. Çeşitli topluluklar, etkinlikler vesilesiyle alacağınız eğitimi farklı bir boyuta taşıyarak kendinize daha çok şey katmanız hemen her üniversitede mümkün. Hatta mümkünlükten ziyade, üniversitelerimiz bu kadar çok mezun verirken ‘elzem’ demek daha doğru olacaktır.

Her iki üniversite de büyük bir kampüse yayılmış, kendi içinde bir yaşam alanı oluşturmuş olduğu için öğrencilerin yoğun ilgisini çekmektedir. Özellikle son yıllarda tek bir binaya sıkıştırılmış üniversitelerin sayısının artmasıyla öğrencilik yıllarını ‘çimlerde oturmak’ aktivitelerinden uzak geçirmek istemeyen adaylar için diğer üniversitelerden daha cazip gelen bu iki üniversiteden ODTÜ’nün kampüs alanı 45.000 dekar, orman alanı ise 30.430 dekar büyüklüğündedir. Ankara Eymir Gölü’nü de içinde barındıran bu devasa alanda öğrenci yurtları, fakülte binaları gibi genel geçer yapılar olmakla birlikte, Devrim Stadyumu, spor salonu, çok çeşitli kafelerin bulunduğu alanlarla öğrencilerin sosyal imkânlara ulaşabileceği alanlarla da mevcuttur. Hacettepe Üniversitesi’nin ana yerleşkesi olan, Ankara şehir merkezindeki Sıhhiye yerleşkesinden hariç asıl büyük kampüsü Beytepe Kampüsü’dür. ODTÜ’yle kıyas edildiğinde küçük gözükse de oldukça büyük bir alan bu kampüsse 5.900 dekarlık bir alana yayılmış durumda. Bu alanda da yine öğrencilerin sosyal ihtiyaçlarına cevap verebilecek birçok imkân bulunuyor.

Üniversite öğrencilerinin en çok merak ettiği ve ilgi duyduğu bir diğer konu olan topluluklarla ilgili ODTÜ bir adım önde gözüküyor. Türkiye’nin en çok topluluğa sahip okullarından biri olan ODTÜ’de doğaseverler için kuş gözlem topluluğu bile mevcut. ODTÜ bir adım önde dedik fakat bu Hacettepe Üniversitesi’nin topluluklarının küçük bir yelpazeye sahip olduğu anlamına gelmiyor. İki üniversitede de Harry Potter hayranlarının ilgi duyacağı ‘Quidditch’ topluluğuna dahil olup derslerden artakalan vaktinizde snitch peşinde koşabilirsiniz!

ODTÜ mü Hacettepe mi sorusunun sübjektif bir cevabının bulunmadığını söylemek gerekir. Çünkü bu tip konularda ancak biz veya bizim gibi size sadece genel konularda bilgiler veren sitelerden, insanlardan yararlanarak sonunda kendiniz bir karar verirsiniz. Bu noktada bu konularda araştırmalar yaparak kendinize en uygun olanı tercih etmeniz sizin için daha yararlıdır diyebiliriz.

Aklınıza takılan sorularla ilgili olarak FORUM.TERCİHİNİYAP.NET adresini ziyaret ederek deneyim sahibi üyelere ve yöneticilere sorularınızı sorarak destek alabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.