kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hukuk Kaç Bine Düşer 2018 YKS

Üniversite yerleştirme işlemleri için tercih süreci başlıyor. Tercih işlemleri öncesi YKS Eşit Ağırlık puanına sahip adayların kafası karışmış durumda. YKS Sayısal puanı yüksek olan adayların, YKS Eşit Ağırlık sıralamalarında da iyi sırada olması Hukuk tercihi düşünen eşit ağırlık mezunlarını düşündürüyor. Biz de bu konunun netlik kazanması adına hukuk kaç bine düşer 2018 YKS yazısını sizlere sunuyoruz.

Üniversite yerleştirme sınavı, bildiğiniz üzere 2018 yılı itibariyle Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak uygulanmaya başladı. YKS iki oturum test sınavı şeklinde TYT ve AYT olarak tamamlandı. 31 Temmuz 2018 tarihi gece 00:00 itibariyle de YKS sonuçları açıklandı. Bu sonuçlara göre adayların, TYT, YKS Sayısal, YKS Sözel, YKS Eşit Ağırlık ve YKS Dil puanları hesaplandı. Sonuçlarla birlikte ÖSYM’nin resmi sitesinden 2018 üniversite tercih kılavuzu yayımlandı. Bu kılavuza göre tercih işlemleri 7 Ağustos tarihinde başlayacak ve 14 Ağustos tarihinde de sona erecek. YKS sonuçlarına göre Eşit Ağırlık puanıyla tercih işleminde bulunacak adaylar, sıralamalarını tam olarak hesaplayamıyor. Sınav sonuçlarına göre, Edebiyat – Sosyal 1 bölümünden hiçbir soru yapmamasına rağmen, Eşit Ağırlık sıralaması yüksek olan bir çok aday var. Peki, bu durumda YKS Eşit Ağırlık puanı ile Hukuk Fakültesi tercihinde bulunmak isteyen bir aday nasıl bir yol izleyecek? Kendi sıralamasını yaklaşık olarak nasıl bulacak? Biz bu sorunun yanıtını sizlere bütün detayları ile vermek istiyoruz. Üniversite Rehberi

Hukuk Fakültesi Sıralamaları 2017

2017 Lisans Yerleştirme Sınav sonuçlarına göre devlet üniversitelerde yer alan Hukuk Fakültelerinden en düşük puanla kapatan üniversiteler, yaklaşık 30 bin civarında yer alan adayları almıştır. Aşağıda bir kaç tanesini görelim:

  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi 29.435
  • Erzurum Atatürk Üniversitesi İÖ 28.783
  • Diyarbakır Dicle Üniversitesi 28.690

2017 Üniversite yerleştirme sonuçlarına göre ilk 30 bin içerisinde yer alan Eşit Ağırlık bölümlerini tercih edecek kişi sayısını kontenjanlardan yola çıkarak hesapladık ve burada yer alan Eşit Ağırlık mezunu sayısının yaklaşık 17.000 kişi olduğu sonucuna ulaştık. Kısaca, geçtiğimiz sene içerisinde de Eşit Ağırlık sıralaması yüksek olmasına rağmen, sayısal bölümleri tercih eden aday sayısının 13 bin kişi olduğu sonucuna ulaştık. 2018 YKS sonuçlarına göre de bir tane dahi Edebiyat – Sosyal Bilimler – 1 sorusu çözmemiş olmasına rağmen, Eşit Ağırlık sıralaması iyi olan binlerce aday var, bu sayı geçtiğimiz yıl için ulaştığımız 13 bin sayısından daha fazla. İşte, biz bu durumları birlikte değerlendirerek hukuk kaç bine düşer 2018 yazısıyla aklınızdaki soru işaretini kaldırmak istiyoruz.

2018 YKS Sonuçları Sayısal – Eşit Ağırlık Sıralama Tablosu

2018 Yükseköğretim Kurumları Sınav sonuçlarına göre, ulaşmamız gereken en önemli şey, 17 bininci sırada yer alan bir Eşit Ağırlık mezunun, önündeki sayısalcılar nedeniyle kaçıncı sırada olduğunun tespitidir. Bunun nedeni, kontenjanlara göre devlet üniversitelerinde yer alan ve Hukuk Fakültelerine son sırada giren öğrencinin kontenjan ve sıralama analizi çerçevesine göre Eşit Ağırlık puan türünde 17 bininci sırada yer almasıdır.  YKS 2018 sayısal puanı yüksek olan adayların eşit ağırlıkta sıralama tablosu:

  • YKS Sayısal Sıralaması : 5.169 olan adayın YKS EA Sıralaması : 14.289
  • YKS Sayısal Sıralaması : 7.598 olan adayın YKS EA Sıralaması : 20.675
  • YKS Sayısal Sıralaması : 12.845 olan adayın YKS EA Sıralaması : 27.237

Bu sonuçlardan hareketle, YKS Sayısal Sıralaması 15 binlerde olan bir adayın Eşit Ağırlık sıralamalarında 32 – 35 bin dolaylarında olduğunu bulabiliriz. Bunun yanı sıra sayısal puan türünde ilk 15 bin içerisinde yer almamasına karşın, eşit ağırlık sıralaması ilk 35 bin içerisinde yer alan sayısalcılar olabileceğini de hesaba katmak gerekir. Biz bu sayının tahmini olarak 3-4 bin civarında olduğunu düşünüyoruz. Bütün bunları hesaba katarsak, 2018 YKS sonuçlarına göre, devlet üniversitelerinde Hukuk Fakültesini son sıralarda kazanacak adayların 35 bin ile 38 bin arasında bir sırada yer alacağını sonuca ulaşırız. (15.000 (17.000) Sayısalcı + 3.000 (4.000) Yukarıda Belirtilen İkinci Durumdan Dolayı Gelen Sayısalcı + 17.000  Son Sırada Hukuk Kazanacak Eşit Ağırlıkçı = 35.000 – 38.000 yapacaktır. )  Tabi burada tercihlerin çarpıklığı konusunda bir veri elde etmemiz mümkün olmadığından bazı sapmalar olacağını da belirtmemiz gerekir. Örneğin, 2018 YKS Sayısal puanıyla iyi sırada yer alan adaylardan kaç tanesinin Eşit Ağırlık bölümlerini tercih edeceğini bilemeyiz. Aynı şekilde Eşit Ağırlık sıralaması iyi iken, kaç kişinin Sözel puanıyla tercih yapacağını da bilemeyiz. Eşit Ağırlık mezunları için en iyi ihtimali de konuşacak olursak, devlet üniversitelerinde yer alan Hukuk Fakülteleri 40 k altına kesinlikle düşmeyecektir. Bu durumu Eşit Ağırlık puanı olarak düşünürsek, 374 ile 380 arası puanı olan adaylar için durum net değilken, 380 üzeri puan olan adayların devlet üniversitelerinde yer alan hukuk fakültelerine yerleşebileceğini düşünüyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.