kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Önlisans ve Lisans Nedir?

Önlisans nedir lisans nedir? Önlisans lisans arasındaki farklar ve benzerlikler, hangisi daha avantajlı.

Önlisans ve Lisans Nedir?

Ön lisans demek üniversitelerin ilgili bölümlerinde iki yıl eğitim görmek demektir. Yani halk tabiriyle 2 yıllık bölüme denmektedir. Lisans ise dört yıl eğitim gören kişinin mezun olduğu eğitim kademesi demektir. Daha ayrıntılı bakacak olursak;

Lise öğrencilerinin kariyer hedeflerini koyarken ve uygularken bilmesi gereken önemli konulardan biri ön lisans nedir lisans nedir? Eğer okuduğunuz lisede bir rehber öğretmen yoksa ve çevrenizde size yol gösterecek biri mevcut değilse bu kadar basit bir soru dahi kafa karıştırabilmektedir.

Halk arasında yaygın olarak iki yıllık olarak bilinen üniversite bölümleri ön lisans programı olarak adlandırılır. Ön lisans programları iki yıl eğitim süresi ve bazı bölümlerde de bir yıl hazırlık okutularak üç yıla çıkabilir. Lisans ise halk arasından 4 yıllık olarak tabir edilen bölümleri ifade etmek için kullanılır. Eğer tercih ettiğiniz bölümün hazırlık sınıfı varsa 5 yıl olarak okutulur. Üniversite Rehberi

Ön lisans  Lisans Farkı Nedir?

Genel olarak farklarını anlatacak olursak daha az eğitim isteyen, teorisi değil pratiği önemli meslekler ön lisans meslekleridir. Tekniker, emlak yöneticisi, anestezi, antrenörlük gibi alanlar ön lisans programı olarak adlandırılmaktadır. Daha kolay ve kısa sürede iş bulmak isteyen adaylar genellikle ön lisans okumayı tercih etmektedir. Ön lisans ve lisans KPSS arasında da önemli farklar mevcuttur, puan türleri, soru tipleri, atama için açılan kadro sayısı tamamıyla farklıdır.

Ön lisans okuyup tekrar Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hazırlığı yapmadan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile bitirdiğiniz bölümle ilgili lisans programına geçiş hakkına sahipsiniz. Örneğin pazarlama mezunusunuz DGS ile işletmeye geçiş yapabilirsiniz. Aynı şekilde adalet mezunuysanız hukuk fakültesine, teknikerseniz mühendisliğe geçiş yapma hakkınız mevcuttur.

Üniversite taban puanlarını incelediğimizde ön lisans taban puanları ile lisans taban puanları arasında kıyas yaptığımızda ön lisans puanlarının daha düşük olduğunu görebilirsiniz. Yani bir ön lisans programına yerleşmek nispeten daha kolaydır. Her iki programı da devlet üniversitesinde veya özel üniversitede okumanızın önünde herhangi bir engel yoktur. Bazı iki yıllık bölümler kolay iş bulması nedeniyle lisanstan daha avantajlıdır. En kolay iş bulabileceğiniz ön lisans bölümlerine yazımızdan daha fazla detaya erişebilirsiniz.

Ön lisans nedir lisans nedir aralarındaki farklar nelerdir? Aklınızdaki bu ve buna benzer sorulara cevap verebildiğimizi düşünüyoruz. Benzeri sorularınıza ve daha fazlasına cevap bulabilmek için forum adresimizi kullanabilirsiniz.

6245 1 ef8847154cbb4aabcedef651a655f2c1

Yorumlar

  1. medeni yakışan Avatar medeni yakışan dedi ki:

    merhaba arkadaşlar ne okursanız okuyun hangi bölüm olursa olsun mezun veya eğitim gördüğünüz işte iş yapamazsınız yapan varsa hellal olsun memur olabilmek için sözlü sayılı yüz yüze yani anlayacağınız iş yok 13 sene boyunca dirseğimi boşuna çürütüm okula verdiğim parayı hesabıma yatırsaydım şuan kendi mesleğim olurdu kimseye muhtaç olmazdım bu yazı buray kadar okuyan varsa beni kale alıp onlara teşekür ediyorum