kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sözel Bölüm Meslekleri Nelerdir, Maaşları Ne Kadar?

Üniversite hazırlık sürecinde yardımcı olabilecek sözel bölüm meslekleri ve maaşları hakkında bilgi vermek istedik. Hangi mesleği yapan ne kadar maaş alır. Sözelde hangi meslekler var ana hatlarıyla buradan bilgi edinebilirsiniz.

Bölüm seçimi lise eğitiminin ilk yıllarında gerçekleşse de bu tercih hemen hemen bütün ömrümüzü şekillendirmektedir. Lise hayatında eşit ağırlık, sayısal veya sözel bölümlerden birini seçmek zorunda bırakan eğitim sistemimiz öncesinde yeterli rehberlik eğitimini bizlere vermeyince iş tercihiniyap.net editörlerine düşüyor.

Diğer iki bölümden farklı olarak sözel bölüm meslekleri ve bu mesleklerin maaşları daha kısıtlı olan ve daha düşük maaşlara çalışılan bir alandır. Ancak bu durum sizleri fazlaca ümitsizliğe yöneltmesin sonuçta her alanda işini iyi yapann insanlar hak ettikleri parayı kazanmaktadır. Önümüzdeki yıllarda sözel bölüm meslekleri daha kıymetli hale gelip maaşları daha iyi seviyelere çıkabilir. Özellikle eğitim fakültesi kontenjanlarının azaltılmasıyla öğretmen atama puanlarının düşeceğini düşünüyoruz.

Sözel Bölüm Meslekleri ve Maaşları

Akademisyenlik: Hangi bölümden mezun olursanız  akademik kariyer kapısı sizin için her zaman açıktır. Akademisyen olmak için üniversite mezuniyet notunuzun yüksek olması, yabancı dil sınavından ve ALES’ten iyi bir puan almanız gerekiyor.

Akademisyen maaşlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Öğretmenlik: Sözl bölümlerden en fazla kontenjanı olanlar eğitim fakültesinde yer alan Türkçe öğretmenliği, sosyal bilgiler öğretmenliği, edebiyat öğretmenliği gibi alanlar sözelden almaktadır. Üniversite eğitiminizi tamamlamak için KPSS’ye girip genel kültür genel yetenek, eğitim bilimleri ve alan bilgisi testinini çözüp atanabilirsiniz. 

Öğretmen maaşlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Reklamcılık: Yaratıcılığı yüksek, klasik işlerden herhangi birini yapmak istemyen, serbest çalışmak isteyen arkadaşlarımıza tavsiye ededbileceğimiz bir meslektir. Eğer reklamcılık veya ilgili bir bölüm okursanız bölümü bitirmeden mutlaka staj yapıp çevre edinmeye çalışın. Reklamcılık sektörü büyüyen ve gelişen bir sektör olup geleceği de parlaktır. Sektörde yeni başlayan reklamcı genellikle asgari ücret seviyesinden başlarken ajansta üretebilen insanların gelir düzeyi iyileşmektedir. Reklam ajansında direktör pozisyonunda çalışan birinin maaşı 10 bin TL ve üstündedir.

Muhabirlik: İletişim fakültesi mezunlarının çoğunlukla yöneldiği bir meslek olan muhabirlik asgari ücretten biraz fazla maaşla başlanan ve yükselme olanağı tanınan bir kadrodur. Televizyon dünyasında kariyer basamaklarını tırmanmak isteyenler için iyi bir fırsat olup uzun vadede maaşları fazla yüksek değildir.

İmamlık veya Hatiplik: İlahiyat fakültesi sözel alanın en iyi atanan bölümü olup imamlık ve hatiplik maaşları en yüksek mesleklerdir. Yeni atanan imam maaşları 4.000 TL üzerindedir.

İlahiyat fakültesi taban puanlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Gazetecilik: Ülkemizde oldukça stresli emek isteyen ve zor bir meslek olmasına karşın alınan maaşlar düşüktür. Önümüzdeki yıllarda internet haberciliğinin gazetelerin yerini alacağını da düşünürsek muhtemelen bölüm mezunları tercihiniyap.net gibi kurumlarda editör olarak çalışacaktır. Yeni başlayan gazeteci maaşı asgari ücret seviyesinde olup ne kazanacağınızı kaleminizin gücü ve bilgi birimikiminizin büyüklüğü belirleyecektir.

Ana hatlarıyla merak edenlerin sözel bölüm meslekleri ve maaşları hakkında bilgi edinebilmesi için bilgi vermeye çalıştık. Yukarıda sayılanlar sözel bölümü  mezunlarının en fazla iş bulduğu ve istihdam edildiği mesleklerdir. Daha fazla sözel meslek görmek için SÖZEL MESLEKLER yazımızı, sözel meslekler içinde yer alan meslek gruplarının maaşlarını öğrenmek için de FORUM SAYFALARIMIZI ziyaret edebilirsiniz.

Sözel meslekleri yapabilmek için tercih edebileceğiniz sözel bölümler listesi için ilgili içeriğe bakabilirsiniz.

Ayrıca 2 yıllık bölümler için de TYT bölümleri yazımıza da ilgili içerikten ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Baba ba Avatar Baba ba dedi ki:

    Guzel