kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Üniversite Ders Kaydı Yapmadım, Ne Yapmalıyım?  Ders Kaydı Yapılmazsa Ne Olur?

Üniversite Ders Kaydı Yapmadım, Ne Yapmalıyım?  Ders Kaydı Yapılmazsa Ne Olur? Üniversite Ders Kaydı Yapmayı Unuttum, Ne Yapmalıyım? Ders Kaydı Haftası Dışında Ders Kaydı Yapılmaz Mı? Ders Kaydı Yapmadım, Kaydım Silinir Mi?

Üniversiteye ilk kez kaydolan öğrenciler ve tüm üniversiteliler her sene başında ders kayıt işlemi yapmak zorundadır. Böylece önlerindeki dönem için ders programları oluşturulur. Ders kaydı yapmadan, ders kayıtları onaylanmadan öğrenci için dönem başlamaz. Çünkü resmi olarak bir kayıt olması gerekmektedir. Ders kayıt işlemleri internet üzerinden okullar e-öğrenci, e-okul veya okul bilgi sistemi üzerinden yapılmaktadır. Ancak bazı öğrenciler sistemi bilmediği için bazıları da unuttukları için ders kaydı yapmamaktadır. Bu gibi durumlarda neler olacağı, nelerin yapılması gerektiği merak edilir. Özellikle de ders kayıt haftasında ders kaydı yapmayan öğrenciler bu konularda araştırma yapar.

Üniversite Ders Kaydı Yapmayı Unuttum, Ne Yapmalıyım?

Özellikle üniversiteye yeni kaydolan birinci sınıfların yaşadığı bu durum çözümsüz değildir. Pek çok üniversite bu konuda öğrencilere ikinci şans sunar. Burada öğrencilerin yapması gereken öğrenci işlerine, bölüm başkanına giderek durumunu izah etmektir. Bu durumda öğrenciye genellikle dilekçe yazdırılır ve ders kaydını yapması sağlanır. Bu durumda derslerde akademisyenlerin elindeki yoklama kağıdında isminiz belki gözükmeyebilir. Ancak bu durum daha sonra listenin güncellenmesiyle sorun olmaktan çıkar. Siz yine de akademisyenlere durumu anlatıp listeye isminizin eklenmesini isteyebilirsiniz. Aksi takdirde devamsızlık canınızı sıkabilir.

İkinci, üçüncü ve dördüncü sınıftaki öğrencilere ise birinci sınıflara gösterildiği kadar anlayış gösterilmeyebilir. Çünkü okula ve kurallara alışması gereken kişilerin böyle bir sorun yaşaması ihmalkarlık örneğidir. Bu nedenle genelde katı kurallar işletilir ve öğrencinin dönemi yanabilir. Ama genelde bu kadar büyük cezalar yerine katkı payı ödenmesi gibi caydırıcı unsurlar yürürlüktedir. Katkı payı ücretini ödeyen öğrenci sorununa çözüm getirilir.

Ders Kaydı Haftası Dışında Ders Kaydı Yapılmaz Mı?

Üniversitelerin akademik takvimlerinde ilk olarak karşımıza ders kayıt haftası çıkar. Bu süreçte öğrenciler zorunlu, seçmeli derslerini seçerek ders programlarını oluşturur. Ancak bir iki hafta sonra ders değişim haftası başka bir isimle ekle-sil haftası da yürürlüğe girer. Bu hafta ders seçimi yapmayı unutan, yapamayan, aldığı dersi beğenmeyen öğrenciler yeni dersler seçerek ders programlarını oluşturur. Ancak bu hafta yapılacak işlem ve seçilecek dersler bağlayıcıdır. Daha sonra değiştirmek mümkün değildir.

Ders Kaydı Yapmadım, Kaydım Silinir Mi?

Ders kaybı yapamayan, yapmayı unutanlar için ekle-sil işlemi gündeme gelmektedir. Bu uygulama ile ders kaydı yapamayan, yapmayı unutanlar derslerini seçebilir. Yani üniversiteler öğrencilerin mağdur olmaması için bu konuda farklı seçenekler sunar. Öğrencilerin akademik takvime bakması ve bu sorunları hiç yaşamaması ise daha çok tercih edilir.

Yorumlar

  1. MUSTAFA Avatar MUSTAFA dedi ki:

    YÜKSEK LİSANS TEZ DÖNEMİNDEYİM FARKLI SEBEPLERDEN DOLAYI KAYIT YENİLEME TARİHİNİ GEÇİRDİM İLİŞKİM KESİLMİŞ BİR ÇARESİ YOKMUDUR

  2. Emre Erdur Avatar Emre Erdur dedi ki:

    Özel bir üniversitede İç mimarlık 2. Sınıf öğrencisiyim. Maddi durumdan dolayı ödeme yapamayacağım için, 2021 güz döneminde ders seçimi yapmadım. Bahar döneminde de ders seçimi yapmama hakkım olabilir mi?

  3. Davut Avatar Davut dedi ki:

    Güz donemi konaklama problemi sebebiyle egitim alamadim. bahar donemi ders kaydimi yaptirirsam guz doneminde alamadigim egitimi alttan alip tamamlayabilirmiyim? TEŞŞEKÜRLER.

    1. adesa Avatar adesa dedi ki:

      bahar dönemini yaptır ama güz dönemini seneye güz döneminde alırsın kredin yetmezse de okulun uzar

  4. lutfen Avatar lutfen dedi ki:

    ben gecen sene ilk donem okula kayit yapıp gittim ama 1,5ay sonra okulu biraktim ailevi nedenlerden dolayi daha sonra 2.doneme de kayit yapmadim ama kaydimi da hic silmedim okulu da dondurmadim simdi tekrar okula devam edecegim ne yapmam gerek? 1.siniftan mi baslayacagim? tekrar devam edebilir miyim? nasil kayit yapacagim tekrar?

    1. Aslı Avatar Aslı dedi ki:

      Kaldığın dönemden devam edersin. Kaydın düşmediyse hala sisteme girebiliyorsan ders seçme dönemi başladığında derslerini seçip devam edersin. Bir şeyler değişeceğini düşünmüyorum fakat yine de en net bilgiyi okul ile iletişime geçerek öğrenebilirsin. Yönetmelikler her üniversitede değişiklik gösterebiliyor.